„Bright Side“ sudarė sąrašą, kurie maisto produktai tinka geriausiai, o kurių geriausia nevartoti, jei jaučiatės peršalę.
Vengtinas maistas:
1. Braškės
Turbūt manote, kad šis supermaistas yra labai geras pasirinkimas peršalus, bet, pasirodo, yra priešingai. Braškės turi daug histaminą išleidžiančių medžiagų, kurios gali sukelti tikrą košmarą ir sustiprinti nosyje ir sinusuose jaučiamą diskomfortą.
2. Saldumynai
Saldumynuose yra labai daug cukraus, o cukrus – paskutinis dalykas, kurio jums reikia peršalus. Valgant cukrų laikinai prislopsta imuninė sistema ir viso organizmo sugebėjimas kovoti su mikrobais, kurie sukelia ligą. Dėl šios priežasties reikėtų stengtis kontroliuoti norą valgyti saldumynus, jei nenorite, kad simptomai pasunkėtų.
3. Perdirbtas maistas
Ne visas perdirbtas maistas ir pusfabrikačiai yra nesveiki, bet daugelyje yra nemažai druskos, cukraus ir riebalų. Šie ingredientai yra tobulas receptas uždegimui prasidėti, todėl gali sutrikdyti organizmo gijimo procesą. Turint tai omenyje reikėtų bent tol, kol pasveiksite, pamiršti sūrius užkandžius, gazuotus gėrimus, saldžius dribsnius pusryčiams, šoninę ir dešreles.
4. Konservuotas maistas
Konservuotos daržovės labai tinka prie kepsnio, bet susirgus jų reikėtų vengti. Šie maisto produktai turi acto ir druskos, o tai – gerklės skausmo sąlygotą uždegimą galinčios sustiprinti medžiagos.
5. Traškus maistas
Jei skauda gerklę ir kosėjate, traškūs užkandžiai – krekeriai, načios, bulvių traškučiai ir sausainiai – gerklę veiks kaip švitrinis popierius. Toks maistas gali stipriai sudirginti gerklę, todėl gysite dar ilgiau.
Ką rekomenduojama valgyti:
1. Vištienos sultinys
Garuojantis dubuo vištienos sultinio peršalus yra būtent tai, ko reikia – ir ne vien todėl, kad taip pataria mama ar močiutė. Sultinys suteikia skysčių, yra maistingas, ramina, o tyrimai taip pat rodo, kad jis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, kuris padeda įveikti peršalimo simptomus.
2. Čili pipirai
Galbūt norėsite kiek aštresnio maisto. Čili pipirai turi medžiagos, vadinamos kapsaicinu, kuri padeda numalšinti peršalimo simptomus. Kapsaicinas atkemša kvėpavimo takus ir palengvina atsikosėjimą, nes gali suskaidyti gleives ir suteikti atgaivą nuo kosulio ir užsikimšusios nosies.
3. Imbieras
Puodelis karštos arbatos su imbieru yra geriausias jūsų draugas, kai esate peršalę. Šios galingos šaknelės veikia kaip analgetikai ir turi priešuždegiminių savybių, kurios padeda kovoti su virusais. Imbieras atkemša kvėpavimo takus, numalšina kosulį ir nuramina skaudančią gerklę – kodėl gi jo neišbandžius?
4. Grybai
Grybai ne tik gardūs, bet ir turi įvairių sveikatingų savybių. Jie stiprina imunitetą ir yra puikus selenio, magnio ir cinko šaltinis. Jų stiprios antivirusinės savybės puikiai padeda kovoti su peršalimu.
5. Spanguolės
Mažytės, bet labai galingos. Šios rubino raudonumo uogos turi labai daug vitamino C ir antioksidanto, vadinamo kvercetinu, kuris gali duoti jūsų imuninei sistemai labai reikiamą pastiprinimą. Floridos universitete atliktas tyrimas parodė, kad spanguolių sultis geriantys žmonės jaučia mažiau peršalimo simptomų, lyginant su tais, kurie jų negeria. Todėl ramiai įsipilkite stiklinę tokio gėrimo – jūsų organizmas vėliau jums padėkos.