Saulėtą popietę po sostinės senamiestį pasklido kepamos mėsos aromatai. Kvapų suvilioti miestiečiai tiesiog miniomis traukia į jau šeštus metus vykstantį Vilniaus burgerių festivalį. Paskanauti mėsainių vidury darbo dienos renkasi ir biurų darbuotojai, ir studentai.
Renginio organizatorius Jonas Mažintas tokiu populiarumu nesistebi – burgeriai tapo mėgstamu tautiečių patiekalu, o ir fiestoje naudojami ingredientai yra išskirtiniai. Dabar itin vertinami vietinių ūkininkų išauginti sveiki produktai.
Visgi labiausiai Jonas džiaugiasi, kad šiemet festivalis išvis įvyko, tiesa, pandemijos akivaizdoje tenka riboti dalyvių skaičių. Vienu metu teritorijoje negali būriuotis daugiau nei tūkstantis žmonių.
„Vis tolyn viskas, eina į eko, į bio, į brandintą, į tai, kad užauginta 10–20 kilometrų atstumu. Tokios tendencijos. Burgerių scena atspindi bendrą maisto tendenciją. Ji pati savaime neegzistuoja“, – sako festivalio organizatorius Jonas Mažintas.
Praėjusiais metais festivalyje buvo paruošti net septyni tūkstančiai burgerių. Nenuostabu. Vos šventei prasidėjus prie maisto furgonėlių ir pavėsinių jau nutįso eilės. Užkandžiaujančių tautiečių klausiame – kodėl mėsainiai jiems skanūs ir kokie mėgstamiausi ingredientai:
„Naminiai burgeriai su vidutiniškai kepta mėsa, tai visai kitokio skonio patiekalas. Su alučiu – fantastiška. – Jelapenai būtina.“
„Labai skanu, tiesiog. Daug mėsos, daug paplotėlių, jautiena. Na kaip gali būti neskanu?“
„Patinka, kai būna marinuoti agurkėliai. Tai jei jų būna, tai tada tikrai aiškus pasirinkimas.“
„Neilgai gaminti reikia ir skanūs.“
Išalkusiems renginio svečiams restoranai siūlo beveik 30 skirtingų mėsainių. Tarp jų ir jau įprasti – su jautienos paplotėliais, plėšyta kiauliena, paukštiena. Visgi festivalyje maistą gaminantiems keliama sąlyga paruošti bent vieną išskirtinį patiekalą būtent šiam renginiui.
Vienas – pažymėtas tikra prabanga. Ant bandelės šefas uždėjo aukso popieriaus.
„Šiais metais svečiams norime parodyti burgerį su valgomu auksu ir sidabru. Norime nustebinti. O ir tema mūsų šiemet – disko. Turime ir disko rutulį ten toliau. Turime aukso, turime sidabro, turime šviežios mėsos“, – sako restorano vadovas Eimantas Lumpickas.
Šefai festivalyje čirškina ne tik mėsą. Lietuvoje vis populiarėjant vegetarizmo ir veganizmo kultūrai galima pasirinkti ir štai tokią alternatyvą. Iš pirmo žvilgsnio, o vėliau iš kvapo ir skonio, mėsą primenantis – augalinis paplotėlis.
„Beyond meat“ burgeris yra iš Amerikos. Jo pagrindinė sudedamoji dalis yra žirnių proteinas, ten yra ir rudieji ryžiai, pupelės. Tai naujovė“, – sako restorano atstovas Andrius.
Festivalyje galima išbandyti ir savo drąsą – paragauti itin aštraus mėsainio. Tiesa, į jį susirinkusieji žiūri atsargiai.
„Jame naudojame aštriausius pasaulyje pipirus – Carolina Reaper. O padažiukas yra ir dar aštresnis už šiuos pipirus net tris kartus. Tad mes kelis kartus paklausiame žmogaus, ar jis tikrai jo nori. Gaila, nespėjome atspausdinti lapukų, kur žmogus pasirašytų, kad žmogus neturės mums pretenzijų“, – kalbėjo restorano atstovas Liudas Pranckevičius.
Na, o renginio kulminacija – burgerių aukcionas. Praėjusį sykį aukciono metu gurmanas iš sostinės už ypatingą mėsainį suplojo net 120 eurų, tad šiemet organizatoriai tikisi naujo rekordo. Na, o įprastų burgerių kainos festivalyje svyruoja tarp 6–10 eurų.