Laidos „Svajonių sodai“ konsultantė, „Žalia stotelė“ agronomė-konsultantė Eglė Petkevičiūtė lankėsi Klaipėdos rajone, VFARM įkūrėjo ūkininko Petro Vasiliausko ūkyje, kur kalbėjo apie tai, kokias bulvių veisles verta išbandyti šiemet.
Išties, atėjus vasarai, daugelis laukia, kada galės pasimėgauti šaltibarščiais su šviežiomis bulvėmis, o liekame ištikimi ir lietuviškai virtuvei, bet ne visos bulvės tinka šiems patiekalams.

Geriausios bulvių veislės
Jei kyla klausimų, kokias bulvių veisles rinktis ir sodinti šiemet, P. Vasiliauskas pasidalijo geriausiomis bulvių veislėmis. Kad galėtumėte mėgautis bulvėmis iš savo daržo kuo anksčiau, jis rekomenduoja „Colomba“ bulvių veislę.
„Čia mūsų naujas atradimas – bulvė didžiagumbė, Joninėms tikrai padaiginus jų galima užsiauginti. Šios bulvės iš tikrųjų yra gražios, didelės ir skanios.
Tinka ir cepelinams, ir visiems kitiems patiekalms. Prie šaltibarščių taip pat labai gerai tinka vasarą. Tad jeigu šiek tiek jas padaiginsite, pasisodinsite, tikrai Joninėms kasite šias bulves“, – kalbėjo ūkininkas.
Kiek vėlyvesnės yra „Prada“ veislės bulvės. Kaip pastebi P. Vasiliauskas, jų gumbai yra šiek tiek mažesni, tačiau po keru užauga daugybė bulvių – derliumi ši veislė nenusileidžia „Columbai“. Vis tik, ekspertas priduria, kad derlius yra maždaug savaite vėlyvesnė.
Be to, ekspertas pažymi, kad auginantiems bulves naudojant kuo mažiau trąšų ir chemijos, būtina rinktis marui kuo atsparesnes veisles.
„Pagrindinės dvi veislės tinkamos yra „Acoustic“ ir „Alouette“. Jos yra ypatingai atsparios marui, tiesiog galime jas užauginti nenaudojant fungicidų, chemijos.“
E. Petkevičiūtė pridūrė, kad „Alouette“ iš ankstyvų veislių bulvių veislių išsiskiria rausva odele bei gelsvu minkštimu.
„Acoustic“, anot P. Vasiliausko, yra šiek tiek smulkesnės už „Alouette“ veislės bulvės, tačiau taip pat skanios. Abi šios veislės idealiai tinka ekologiniam auginimui.
Be to, ekspertas priduria, kad šių veislių bulvės taip pat puikiai tiks ir cepelinams, ir prie šaltibarščių, ir kitiems lietuviškiems patiekalams.
Vienai veislei negailėjo pagyrų
Ypatingą dėmesį P. Vasiliauskas skyrė „Queen Anne“ veislei: „Ji yra ypatingo grožio, ypatingai gero skonio, sukrentanti veislė.
Jos vienintelis išskirtinumas – jos virkščios šiek tiek silpniau atrodo, lyginant su kitais, bet tai nieko nereiškia.
Po keru tikrai bus didžiulis, gausus derlius ir ypatingai gražios bulvės, kurios ypatingai tinka lietuviškiems patiekalams.“
O paklaustas, kokia paties mėgstamiausia veislė, Petras išskyrė „Emanuelle“ veislę. Anot jo, jei derlius prasideda nuo „Colombo“ bulvių, kurių pernai jau pasikasė birželio 12-ąją, tai užbaigia su „Emanuelle“ bulvėmis.
O jei įdomu, kaip skirtingos bulvių veislės patenka į rinką, P. Vasiliauskas papasakojo apie šį procesą. Pasirodo, kasmet tenka dalyvauti įvairiose parodose ir veislių pristatymuose, kur atrenkamos veislės išbandymui.
Jis pripažįsta, kad ne visos veislės patenka į rinką, vis tik kasmet kuri nors veislė pademonstruoja puikius rezultatus atliekant bandymus laukuose, o pabandžius auginti dar porą metų, galiausiai atrenkama, kas atsidurs ant stalo.
O kriterijai bulvių veislėms paprasti – kad jos būtų ne tik skanios, bet ir atsparios ligoms, duotų puikų derlių ir atitiktų lietuvišką skonį.
„Mes dalyvaujame Europos rinkoje, turime visas galimybes gauti pačias naujausias veisles ir pateikti į rinką Lietuvos žmonėms. Ir kiekvienais metais mes pasistengiame kažką naujo atsivežti, parodyti, paauginti ir pasižiūrėti, koks bus rezultatas, palyginti“, – paaiškino ekspertas.
Visą laidą „Svajonių sodai“ žiūrėkite straipsnio pradžioje.
Laida „Svajonių sodai“ – sekmadieniais, 11 val., per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!
VINETA....Tai ankstyvoji veislė. Gumbai ovaliai apvalūs su mažomis akutėmis. Šiek tiek tinklinė odelė, geltona. Minkštimas šviesiai geltonas, po virimo patamsėja labai mažai. Tai universali veislė (vidutiniškai krakmolinga). Tinka gaminti cepelinams, kugeliui, bulvių košei. Jos taip pat tinka kepti, skrudinti, gaminti mišrainėms, kepti traškučiams. Virti sriubai ir daržovių troškiniams.
Laura. Vidutinio ankstyvumo veislė. Gumbai taisyklingos ovalo formos. Bulvės odelė raudona su tamsaus lygaus atspalvio žieve. Minkštimas geltonas. Bulvės miltingos ir tinkamos skrudint, kepti. Kepant nekeičia spalvos, todėl gražiai atrodys sriubose, salotose. Puikiai tiks kepti bulvinius blynus.
Mūsų turima informacija, tarp populiariausių bulvių veislių išlieka gerai žinomos Laura ir Vineta, jas pasivijo Jelly veislės bulvės. Veislių populiarumo kriterijai irgi tie patys, tradiciniai: skonio savybės, derlingumas, išvaizda, žinomumas. Sėklinių bulvių užsakymai prasideda jau ankstyvą rudenį, dar nenuėmus viso derliaus.....
Jos išsiskiria skoniu ir krakmolingumu....