Nupūskite dulkes nuo iškylų krepšio, pripildykite jį namuose ruoštų skanėstų ir traukite pietų į gamtą! Gurmaniškais receptais jau pasirūpinta, tad jums belieka pasikviesti draugiją ir rasti jaukų kampelį savo pavasario puotai. Gal net čia pat, namų terasoje, pavėsinėje ar miesto parke.
Lašišų užtepėlė (riletas)
INGREDIENTAI
400 gramų karštai rūkytų lašišų (naudojome SJÖRAPPORT)
4 vienetai svogūnų laiškų
3 šaukštai rapsų aliejaus (naudojome 2 šaukštus aliejaus su laukiniais česnakais ir 1 šaukštą sviesto skonio aliejaus SMAKRIK)
1 vienetas šviežių Chalapos paprikų
1 ryšulėlis šviežių mėtų
pagal skonį druskos dribsnių (galite naudoti ir įprastą druską)
PARUOŠIMO BŪDAS
1. Šakute susmulkinkite lašišas ir suberkite į dubenį.
2. Stambiai sukapokite svogūnų laiškus ir apkepkite sviesto skonio rapsų aliejuje, kol suminkštės (bet neleiskite apskrusti).
3. Plonais griežinėliais supjaustykite Chalapos papriką ir sukapokite mėtų lapelius.
4. Sumaišykite paruoštus žalumynus su lašišomis ir 2 šaukštais česnakinio rapsų aliejaus. Pasūdykite pagal skonį.
Patiekite su šviežia duona, prancūzišku batonu ar čiabata – kad duona būtų traškesnė, galite paskrudinti keletą riekių ant kepsninės grotelių. O jei po iškylos dar liks nesuvalgyto lašišų rileto, sudėkite į sandarų stiklinį indą ir laikykite šaldytuve. Jis išliks šviežias apie savaitę.
Spalvotos marinuotos daržovės
INGREDIENTAI
150 mililitrų 12 proc. spirito acto
250 gramų cukraus
450 mililitrų vandens
1 šaukštelis druskos
pagal skonį juodųjų pipirų (šviežiai maltų)
2 vienetai laurų lapelių
1 šaukštelis pankolių sėklų (arba kmynų)
1 vienetas ilgųjų agurkų
2 šaukštai šviežių krapų (smulkintų)
300 gramų ridikų
300 gramų burokėlių (naudojome geltonuosius, bet tinka ir raudonieji)
2 šaukštai šviežių žalumynų (smulkintų)
4 šaukštai rapsų aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS
Visų pirma, paruoškite marinatą. Visoms daržovėms galite naudoti tą patį: užvirinkite actą su vandeniu, suberkit cukrų ir maišykite, kol jis ištirps.
Agurkai su krapais:
1. Į paruoštą marinatą įberkite šaukštelį druskos, išmaišykite ir palikite atvėsti.
2. Plonais griežinėliais supjaustykite agurką ir užpilkite pasūdytu marinatu. 3. Kambario temperatūroje marinuokite apie 1 valandą.
4. Prieš tiekdami ant stalo, sumaišykite su smulkintais krapais.
Burokėliai:
1. Pavirkite burokėlius švelniai pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.
2. Nupilkite vandenį ir palikite burokėlius atvėsti. Paskui nulupkite ir stambiai supjaustykite.
3. Sudėkite burokėlius į švarų dubenį ir užpilkite paruoštu marinatu. Galite pagardinti laurų lapais, pankolių sėklomis ar kmynais.
4. Kambario temperatūroje marinuokite apie 12 valandų.
5. Patiekite su šviežiais žalumynais, 2 šaukštais marinato ir 2 šaukštais rapsų aliejaus.
Ridikai:
1. Nupjaukite ridikų lapus, nuplaukite ir pusiau perpjaukite galvutes.
2. Sudėkite į švarų dubenį ir užpilkite paruoštu marinatu. Galite pagardinti šviežiai maltais pipirais.
3. Kambario temperatūroje marinuokite apie 8 valandas.
4. Patiekite su 2 šaukštais marinato ir 2 šaukštais rapsų aliejaus.
Maža iškyla su šeima ar vakarėlis didelei kompanijai?
Tą pačią dieną galite surengti abu, ypač jei savo terasoje ar pavėsinėje turite išskleidžiamąjį lauko stalą ÄPPLARÖ. Kai reikia mažiau vietos, dvi jo papildomas dalis galima užlenkti ar nuimti, o planuojant ilgesnį svečių sąrašą – kartu pailginti ir stalą. Be to, stalviršio viduryje yra speciali ertmė lauko skėčiui, todėl vaišės galės tęstis net ir prapliupus lietui (juk visi žinome, kokie permainingi lietuviškos vasaros orai…).
Patiko receptai? Išbandykite juos savo namuose, o reikiamų indų, įrankių bei kokybiškų baldų vaišėms lauke visada rasite parduotuvėje IKEA ir www.IKEA.lt.