• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maistas – kuras mūsų kūnui, o pilnavertė mityba yra geros savijautos pagrindas. Kad organizmas veiktų sklandžiai, jam reikalingos skaidulos – jų galite rasti ne tik kai kuriuose produktuose, bet ir sėklose, kuriomis galite pagardinti įvairiausius patiekalus.

Maistas – kuras mūsų kūnui, o pilnavertė mityba yra geros savijautos pagrindas. Kad organizmas veiktų sklandžiai, jam reikalingos skaidulos – jų galite rasti ne tik kai kuriuose produktuose, bet ir sėklose, kuriomis galite pagardinti įvairiausius patiekalus.

REKLAMA

Jūrininkų sveikatos priežiūros centras socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo, kuo svarbios skaidulos, kokią naudą jos teikia organizmui.

Į maistą įdėkite šių sėklų

Specialistai taip pat pasidalijo sąrašu produktų, kurie yra pagrindiniai maistinių skaidulų šaltiniai.

„Mažytės dalelės – didelės galimybės. Kas?

Kalbant apie pilnavertės mitybos svarbą mūsų sveikatai, be įvairių vitaminų bei mineralų, minimos ir skaidulos. Tai – augalinės kilmės angliavandeniai, kurių virškinamojo trakto fermentai nesuskaido. Šie, pasiekę storąjį žarnyną, tampa mūsų organizmo gerųjų bakterijų maistu, taip kurdami įvairiapusę naudą:

  • Vidurių užkietėjimo profilaktika
  • Hemorojaus atsiradimo rizikos mažinimas
  • Maisto judėjimo žarnyne spartinimas
  • Normalaus cholesterolio kiekio kraujyje palaikymas
  • Gliukozės koncentracijos kraujyje mažinimas
  • Efektyvi prevencinė priemonė, kalbant apie širdies ir kraujagyslių ligas, antro tipo cukrinį diabetą ir netgi storosios žarnos vėžį
  • Sveiko kūno svorio palaikymas
  • Odos sveikatos ir išvaizdos puoselėjimas

Besirūpinantiems savo sveikata, belieka pasirūpinti, kad šios maistinės medžiagos kasdieniame racione nepritrūktų.

REKLAMA
REKLAMA

Moterims rekomenduojamas skaidulų kiekis per parą – 25 gramai, vyrams – 38 gramai. Vyresniame amžiuje (virš 50 metų) skaidulų poreikis mažėja: moterims pakanka 21 gramo, vyrams – 30 gramų.

REKLAMA

Pagrindiniai maistinių skaidulų šaltiniai:

  • Daržovės (žirniai, kopūstai, morkos, brokoliai, špinatai ir kita)
  • Vaisiai (obuoliai, kriaušės, apelsinai, greipfrutai ir kita)
  • Uogos (slyvos, vynuogės, avietės ir kita)
  • Linų sėmenys, kuriais galima praturtinti koktelius, salotas, košes, sumuštinius ar bet kuriuos kitus kasdienius patiekalus
  • Balkšvojo gysločio sėklų milteliai
  • Chia sėklos
  • Avižų dribsniai ir kita

Akivaizdu, jog maistinių skaidulų gausu mūsų kasdieniuose maisto produktuose: tereikia nepamiršti jų valgyti“, – rašoma Jūrininkų sveikatos priežiūros centro feisbuke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų