Kvapnūs tamsūs milteliai, be kurių neegzistuotų šokoladas, daugybė skaniausių šokoladinių kepinių bei šildantis ir raminantis gėrimas, gaunami iš kakavmedžių sėklų – pupelių, subręstančių didelėse ankštyse. Prinokus kakavmedžių vaisiams, pupelės fermentuojamos, džiovinamos, kepinamos, malamos, iš šios masės pašalinama didelė dalis natūralių riebalų, vadinamų kakavos sviestu.
Taip gaunama kartoka pudra, šimtmečius plačiai naudojama kulinarijoje, o pastaruoju metu mitybos specialistų rekomenduojama kaip sveikatai naudingas pagardas kasdienėje mityboje. Kakava gali padėti sumažinti kraujospūdį, pagerinti kraujotaką, suaktyvinti smegenų veiklą, pakelti nuotaiką. Joje gausu geros savijautos junginių.
„Daugiausiai kakavos nuperkama būtent lapkričio mėnesį ir paklausa išlieka aukšta per visą žiemą. Matyt, tai galime sieti su žmonių poreikiu sušilti užgriuvus šaltajam metų laikotarpiui ir palaikyti gerą ūpą, kai dienos tampa trumpiausios metuose.
Beje, grynos kakavos miltelių nuperkama apie trečdaliu daugiau nei saldintų tirpių ir netirpių kakavos gėrimų. Viena vertus, tokia kakava universalesnė, bet, įtakos turi ir globalios mitybos tendencijos, skatinančios mažinti suvartojimo cukraus kiekį ir rinktis kuo grynesnius produktus“, – sako Marius Tilmantas, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.
Sveikatai naudinga gryna kakava
Brigita Baratinskaitė, minėto prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė, pažymi, kad naudos sveikatai iš kakavos gėrimo galima tikėtis, kai naudojame grynus kakavos miltelius be pridėto cukraus ir emulsiklių.
„Grynų kakavos miltelių sudėtyje galime rasti kakavos sviesto ir daugiau nieko. Būtent apie tokią kakavą kalba mitybos specialistai, rekomenduodami gamintis nuotaiką gerinantį gėrimą, gardinti glotnučius, košes ar sveikus saldumynus.
Asortimente visada yra ir jau pasaldintos kakavos, dažnai joje būna ir kvapiklių bei sojų lecitino tarnaujančio kaip emulsiklis, kad gėrimas tolygiai susimaišytų su vandeniu ar pienu. Tokia patogesnė gerti kakava puikiai tinka greitam malonumui, o sveiką gėrimą geriausiai gamintis patiems“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Kaip gauti gėrimą be gumuliukų
Pasak Maisto gamybos ekspertės, gaminant kakavos gėrimą žmones dažnai trikdo, jog miltelius sunku išmaišyti, kad jie nesušoktų į gumuliukus.
„Nesvarbu, ar kakavą gaminate su vandeniu, pienu ar augaliniu pienu – neberkite miltelių tiesiai į skystį. Pirmiausiai į indą dėkite kakavos miltelius, įpilkite šiek tiek skysčio ir gerai išmaišykite iki vientisos pastos. Tuomet pilkite dar vandens, vėl gerai išmaišykite. Natūralūs kakavos milteliai yra netirpūs, tad su skysčiu juos reikia sujungti palaipsniui“, – teigia B. Baratinskaitė.
Ji taip pat pataria kakavos miltelius persijoti per smulkų sietelį – šitaip tarp smulkių granulių patenka oro ir milteliai tolygiau susimaišo su skysčiu, nesiformuoja gumuliukai.
Kaip elgtis su pienu
Kakavos gėrimą galima gaminti su vandeniu, įprastu pienu arba augaliniu pienu. Pienas visuomet sušvelnina skonį, padeda išgauti malonesnę konsistenciją. Tačiau vėsdamas įprastas pienas paviršiuje suformuoja riebalų plėvelę dėl kurios daugeliui žmonių kakavos gėrimas kelia nemalonius jausmus.
„Šito galima išvengti pasirinkus liesą pieną. Jeigu vis dėlto kakavą gaminsite su riebesniu pienu, jį reikėtų užkaitinti iki maždaug 70 laipsnių ir sekti, kad jo temperatūra jokiu būdu neviršytų 80 laipsnių – nuimkit nuo kaitlentės, kai tik indo pakraščiuose ima formuotis smulkūs burbuliukai arba naudokite termometrą.
Pieno riebalų plėvelei paviršiuje neleidžia formuotis ir puta, kurią galima išgauti naudojant kavos plakimo šluotelę. Dar viena gudrybė – pasaldinti pieną prieš jį kaitinant“, – pataria B. Baratinskaitė.
Augalinį pieną kakavai ji rekomenduoja kaitinti vandens vonelėje iki malonios gerti temperatūros.
„Tiesiog paimkite didesnį indą, įpilkite šiek tiek vandens ir jį užvirkite, tuomet į jį merkite mažesnį indą su pienu, kad šio dugnas nesileistų su didesnio indo dugnu. Šitaip augalinio pieno neperkaitinsite, išsaugosite jo naudingąsias savybes“, – sako maisto gamybos ekspertė ir dalinasi keliais kakavos gėrimo receptais.
Prieskoninė kakava šventinei nuotaikai
Reikės: puodelio migdolų pieno, kupino arbatinio šaukštelio grynos kakavos miltelių, ketvirčio šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos, žiupsnelio muskato riešuto miltelių, žiupsnelio kardamono miltelių, keli griežinėliai šviežio imbiero arba ketvirtis šaukštelio imbiero miltelių, šaukštelis nerafinuoto cukraus (cukranendrių, kokoso) arba pagal skonį natūralaus saldiklio.
Gaminame: sumaišykite kakavos miltelius su sausais prieskoniais, įpilkite šaukštą pieno ir gerai išmaišykite, kol gausite vientisos konsistencijos pastą. Ant mažos kaitros arba vandens vonelėje įkaitinkite pieną su cukrumi (arba saldikliu) ir imbiero griežinėliais – jokiu būdu neužvirkite. Į pieną sudėkite kakavos ir prieskonių pastą, gerai išmaišykite ir vis pamaišydami kaitinkite apie 5 minutes, kad susijungtų skoniai ir kvapai. Pilkite į mėgstamą puodelį ir mėgaukitės!
Energizuojanti čili kakava
Reikės: 0,5 l pieno, 2 šaukštų grynos kakavos, šaukšto kokosų aliejaus, pusės šviežio čili pipiro (galima pakeisti čili arba kajeno pipirų milteliais), pusės šaukštelio cinamono, natūralaus vanilės ekstrakto, šaukšto medaus (arba kitokio natūralaus saldiklio pagal skonį).
Gaminame: pipiro ankštį perpjaukite perpus ir išimkite sėklas. Sumaišykite kakavos miltelius su sausais prieskoniais, įpilkite kelis šaukštus pieno ir išmaišykite iki vientisos pastos, įpilkite kokosų aliejaus ir darkart gerai sumaišykite. Į pieną įdėkite pusę čili pipiro ankšties (nesmulkiną), vanilę ir medų (arba saldiklį) – kaitinkite ant labai silpnos kaitros, o pienui sušilus, sudėkite kakavos, aliejaus ir prieskonių pastą.
Viską kaitinkite apie 10 minučių vis pamaišydami ir paragaudami – neužvirkite. Jeigu jaučiate, kad aitrumo pakanka, pipirą išimkite anksčiau. Prieš gerdami kakavą gerai išmaišykite – galite naudoti elektrinį plakiklį. Šį kakavos gėrimą galima gerti ir karštą, ir šaltą.
„Teigiama, kad originalų šokolado gėrimą majai gamindavo su vandeniu, nesaldintą, gardindavo aitriaisiais pipirais ir kitais prieskoniais, o gerdavo šaltą – prieš tai kurį laiką pilstydavo iš vieno indo į kitą, kol susidarydavo standi puta.
Jeigu norėsite išbandyti tokį variantą, turėkite omenyje, kad naudojant sugrūstas kakavos pupeles, jose gausu kakavos sviesto, kurio kakavos milteliuose nėra arba yra mažai. Todėl, naudojant kakavos miltelius, patartina receptą papildyti trupučiu kakavos sviesto arba kokosų sviestu“, – pranešime spaudai teigia maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.