• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenėje vis dar gajus įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti arba visiškai atsisakyti duonos. Ekspertė aptarė pagrindinius, apie duoną sklandančius mitus, pasidalijo patarimais bei pagrindine sveikos mitybos taisykle ir atskleidė, jog duona gali būti pilnavertiškas subalansuotos mitybos pagardas, ypač aktualus žiemos laikotarpiu, kai svarbu palaikyti tinkamą energijos ir darbingumo lygį.

5

Visuomenėje vis dar gajus įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti arba visiškai atsisakyti duonos. Ekspertė aptarė pagrindinius, apie duoną sklandančius mitus, pasidalijo patarimais bei pagrindine sveikos mitybos taisykle ir atskleidė, jog duona gali būti pilnavertiškas subalansuotos mitybos pagardas, ypač aktualus žiemos laikotarpiu, kai svarbu palaikyti tinkamą energijos ir darbingumo lygį.

REKLAMA

Žiemos laikotarpiu mūsų organizmas reikalauja daugiau energijos ir maistinių medžiagų, o ir apetitas žiemą dažnai padidėja, ypač kai saulė lepina vis rečiau, rašoma pranešime spaudai.

Pagrindinė padidėjusio apetito priežastis – mūsų fiziologija: organizme sumažėja serotonino gamyba, pasikeičia bendras judėjimo režimas, sulėtėja medžiagų apykaita, o kūno termoreguliaciniams procesams sunaudojama daugiau energijos. Todėl itin svarbu užtikrinti subalansuotą ir pilnavertišką mitybą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak subalansuotų receptų kūrėjos, pokyčių motyvatorės ir tinklalapio „Skonio burtai“ autorės Natalijos Glazunovos, duona yra bene dažniausias lietuvių mitybos palydovas, tačiau sveikos mitybos entuziastai būna neretai įsitikinę, kad jos reikėtų atsisakyti arba vengti.

REKLAMA

Ekspertės manymu, tai susiję su šviesios duonos kultu. „Seniau žmonės dažniausiai valgydavo rupaus malimo tamsią duoną, o mūsų moderni visuomenė sukūrė šviesios duonos kultą, kuris daugeliui asocijuojasi su nesveika mityba.

Šiandien, kai duonos pasirinkimas parduotuvėse yra milžiniškas, tikrai galime išsirinkti kokybišką ir pilnavertišką šviesią duoną, kuri praturtins mūsų mitybą skaidulomis ir bus puikus energijos šaltinis“, – sako N. Glazunova. 

REKLAMA
REKLAMA

Šviesi duona, pasak ekspertės, nėra nuodėmė, jeigu vartojama saikingai: „Laikausi nuomonės, kad jokio maisto teisti negalima, tačiau bet kokius produktus vartojant, visada svarbu atsižvelgti į kiekius.

Net ir visų taip linčiuojama šviesi duona – joks ne kriminalas, jeigu suvalgomos kelios riekės, o ne visas kepalas vienu prisėdimu.“ 

Protėvių įvertintas pasirinkimas – raugo duona

Pasak N. Glazunovos, bene geriausias pasirinkimas yra raugo duona, kurią kepdavo dar mūsų protėviai ir kuria mėgaujamasi daugelyje pasaulio kultūrų. Jai pritaria ir „Fazer“ produkto vystymo vadovė Arlita Ābrante. Pasak jos, kiekvienas kepėjas žino, jog norint tinkamai užauginti raugą, reikia žinių, patirties ir žiupsnelio kantrybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Miltai ir vanduo tampa mažu, kasdieniu stebuklu ant mūsų stalo, kaskart primenančiu apie iš kartos į kartą perduodamą tradiciją – duoną“, – sako A. Ābrante.

Pasak N. Glazunovos, duonos neretai privengiama ir dėl glitimo baimės bei įsitikinimo, kad šio, kviečiuose, rugiuose ir miežiuose randamo baltymo mūsų organizmai netoleruoja. 

„Esama žmonių, kurie dėl tam tikrų ligų turėtų atsisakyti glitimo, tačiau didžioji dalis žmonių glitimą toleruoja. Kai skundžiamasi pilvo pūtimu, neretai visa kaltė suverčiama duonai, tačiau pirmiausia reikėtų įvertinti visą savo mitybą, apžvelgti, kiek joje esama skaidulinių medžiagų, kiek savo mitybos racionu prisidedame prie sveikatos gerinimo, žarnyno puoselėjimo“, – sako N. Glazunova. 

REKLAMA

Ji pabrėžia ir dar vieną, dažnai apie duoną sklandantį mitą – duonos kalorijos neva yra tuščios. „Svarbu įvertinti, kokią duoną renkamės, – pabrėžia ji. – Jeigu renkamės geresnės sudėties, mažiau cukrų turinčią duoną, praturtintą sėklomis ar grūdais, gauname daug naudingų maistinių medžiagų. Svarbu rinktis geresnes alternatyvas savo kasdienybėje.“ 

Sveikiau kepti pačiam nei pirkti parduotuvėje? 

Anot N. Glazunovos, kai kurie įsitikinę, kad duoną sveikiau kepti pačiam nei pirkti parduotuvėje, tačiau sveika-nesveika, ekspertės manymu, yra per daug užaštrintas rodiklis. 

REKLAMA

„Šiandien retas turi galimybių ir laiko kepti duoną namuose, o parduotuvių lentynose tikrai galime atrasti kokybiškos, geros sudėties duonos.

Svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį ir kokybę. Duona mūsų lėkštėje, lydima kitų naudingų maisto produktų, gali tapti skaniu ir naudingu pagardu“, – sako N. Glazunova.

N. Glazunova primena, kad bene auksinė sveikos mitybos taisyklė yra spalvos lėkštėje. „Kuo daugiau spalvų, tuo geriau, o duonos gamą taip pat galima paspalvinti – visa tai sukuria naudingą kombinaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasarą galime rinktis šviežias daržoves, žiemą – raugintus produktus. Galime pasigaminti pačių įvairiausių sumuštinių – tiek su kiaušiniu, avokadu, morkomis, tiek su uogomis. Kiekvienas turime savo receptorius ir pasirinkimus, tad į tai taip pat reikėtų atsižvelgti“, – pastebi N. Glazunova.

Anot A. Ābrante, duona gali būti universali bet kokio valgymo palydovė.

Pirmiausia Duoną reikia gerbti, nes ją reikia užsidirbti. Pasirinkti db duonos galima kokios tik nori. Bet duonos skonis visą laiką yra geriausia yra su raugu ir įvairiom sėklom ar be jų. Nukritusį duonos gabalėlį prašome pakelti ir pabučiuoti,nes be kasdienynės duonos nebus nei sveikatos,nei gyvenimo.
Nuodėmė yra ne duona valgyti. O nuodėmė yra apsiryti. Tai yra neturėti saiko valgyme. Taip pat, kaip ir kosmetika pati iš savęs nėra nuodėminga. O tampa tik tada, kai poniute (mergelė-piemenka) prisidažo savo veidą, lūpos raudonos, raudonos ir eina į trasą vaikinų kabinti. Tam, kad gerai praleistų laiką (jūs žinote apie ką aš?). Ne daiktas nuodėmė, bet žmogaus poelgis.
Yra posakis- sotus duona ir vandeniu. Dabartinė duona neturi visų 5 mikroelementų kad žmogus išgyventų duona ir vandeniu. Anksčiau taip. Mes vyresnė karta įpratę viską valgyti su duona arba antra duona bulvėmis, taip daug sočiau. O daba prisigalvoja mėsa tik su salotomis, aišku valgo vištieną kuri užauginta per kelias savaites. Apie ją galima pasakyti- skysta mėsa, va kriuksės mėsa visai kas kita ir dar su riebuma
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų