Niekada saldumynams atsispirti negalėjęs šiaulietis teigia, kad idėja į rankas čiupti konditerinį švirkštą caktelėjo spontaniškai, tačiau šį tikslą pasiekti lengva nebuvo.
Neradęs kur nusipirkti, pradėjo gaminti
Nors vyrą, palinkusį prie glajumi dengto pyragėlio, matyti tenka ne kasdien, Irmantas šiame vaidmenyje jaučiasi puikiai. Ilgą laiką namuose, kiek vėliau ir pirmosiose mažose patalpose kulinarinius bandymus ir eksperimentus atlikęs Irmantas šią vasarą atvėrė savo desertų dirbtuvės duris. „Kai nerandi, kur mieste nusipirkti skanių desertų, kuri juos pats“, – šypsosi Irmantas.
Pirmąjį didelį užsakymą – bemaž 900 desertų – gavęs jaunasis verslininkas sėkmės piliule pasidalyti kol kas negali, tačiau įsitikinimu, kad verslo sėkmę gali lemti mylima veikla ir šimtaprocentinis atsidavimas, dalinasi garsiai.
Žmonės šiauliečio gamintus prancūziškus konditerijos gaminius spėjo atrasti ir puikiai įvertinti. Jo kurti šedevrai patenka į „Makalius Lietuva“ sudarytą TOP10 nepamirštamų gastronominių patirčių Šiaulių mieste ir regione sąrašą. Čia jo kurti saldumynai apibūdinami kaip nepamirštamo skonio ir verti nuodėmės.
Verslo subtilybėmis ir žiniomis konditerijos srityje Irmantas dalijasi su Šiaulių miesto jaunimu. Nemokamas edukacijas vedantis verslininkas sako, kad motyvuotų jaunuolių šiandien stinga, todėl norisi juos įkvėpti.
Nuo statybų iki konditerijos
Dirbti Irmantas pradėjo anksti, tačiau nuolatinė darbų kaita šiauliečio netenkino. Kaip pats sako, nuolat galvoje kirbėjusi mintis apie individualią veiklą nedavė ramybės.
„Aš visada dirbau įvairius darbus, visiems sakau – nuo statybos iki vadybos, – juokiasi Irmantas. – Dar nespėjęs baigti mokyklos, išvykau dirbti į užsienį. Niekur neapsistodavau ilgam, darbus keisdavau kas keletą mėnesių, tačiau savęs niekur neatradau. Tačiau ši patirtis praplėtė mano akiratį. Grįžus į Šiaulius vėl ėmiausi įvairių darbų. Toptelėjo mintis, kad noriu dirbti sodininkystės srityje, todėl profesinėje mokykloje įgijau apželdintojo specialybę. Šiek tiek padirbęs šioje srityje supratau, kad tai – ne man“.
Ilgiausią laiko tarpą vyras dirbo statybų sektoriuje, tačiau visą laiką mintyse kirbėjo mintys apie nuosavą verslą: „Pirma idėja buvo atsidaryti savo maisto furgoną. Tai gana spontaniškai kilusi mintis. Suvalgiau skaniausią savo gyvenime namie ruoštą draugės mėsainį ir nusprendžiau, kad galime juos gaminti ir kitiems“.
Nors šiai svajonei dėl finansų trūkumo nebuvo lemta išsipildyti, Irmantas nenumojo ranka į individualios veiklos idėją. Atsitiktinai išgirdęs skambią frazę apie tai, kad reikia imtis to, kas veža, Irmantas suvokė visada dievinęs saldumynus. „Dar dabar atsimenu. Paskambinau draugei ir pasakiau, kad būsiu konditeris. Tuomet viskas ir prasidėjo. Nusipirkau pirmąją knygą apie konditeriją ir pradėjau namuose atlikti bandymus“.
Grįžo į mokyklos suolą
Kadaise mokyklos suolą iškeitęs į darbą, Irmantas turėjo grįžti krimsti mokslų: „Atlikdamas eksperimentus su kepiniais supratau, kad man trūksta žinių. Galiausiai tam, kad galėčiau mokytis profesinėje mokykloje, teko įgyti vidurinį išsilavinimą. Tačiau žinias paraleliai gilinau intensyviuose nuotoliniuose kursuose“.
Iš pradžių Irmantas kepė tradicinius biskvitinius tortus, kuriuos ragavo draugai ir pažįstami, tačiau savo lėšomis įsigyti kursai supažindino vyrą su prancūziška konditerija, kuri šiandien yra ne tik didelė vyro aistra, bet ir sėkmingai augantis verslas, rašoma pranešime spaudai.
„Prancūziška konditerija išsiskiria savo estetika ir gamybos procesu. Sakyčiau, tai šiuolaikinė konditerija. Šiauliuose dar prieš 10 metų šios konditerijos apraiškų nė nebuvo. Be to, šie desertai yra labai originalaus skonio ir savo sudėtyje neturi perteklinio cukraus kiekio“, – pasakoja šiaulietis.
Paklaustas, ar nebuvo baimių, ketinant vystyti nišinį verslą Šiauliuose, Irmantas pripažįsta: „Buvo tikrai baisu. Startavau mažytėse patalpose, kuriose vykdėme ir gamybą, ir pardavimus. Tuomet desertus gaminome labai mažais kiekiais. Persikėlus į didesnes patalpas, veiklos apimtys padvigubėjo. Aš laikausi pozicijos, kad būsiu darytojas, nes jeigu liksi stoviniuoti, nieko gyvenime nepasieksi. Juk sakoma, kad lėktuvą išmokti pilotuoti galima tik skrendant. Taip pat ir konditerijoje“.
Pastaruoju metu Irmantas nemažai keliavo. Išvykos į Barseloną, Paryžių ir kitus Europos miestus turi misiją – pažinti skonių įvairovę ir pamatyti „Michelin“ žvaigždutes pelniusių šefų darbą. Be kelionių Irmantas turi kitą ne vienerius metus trunkančią tradiciją – šaltojo sezono metu mėgautis ledinėmis maudynėmis. „Tai ne tik grūdina, bet ir ugdo valią, discipliną“, – pabrėžia pašnekovas.
Vyras atskleidžia, kad verslo plėtros sumanymų turi apsčiai. Užkūręs vieną verslą, Irmantas neketina sustoti – dabar svajoja apie nuosavos kepyklėlės atidarymą: „Juk skanių bandelių ir kruasanų Šiauliuose irgi nėra kur pavalgyti“, – juokiasi pašnekovas.
Verslui – Savivaldybės parama
Šį rudenį Irmantui Šiaulių miesto savivaldybė įteikė apdovanojimą už geriausią pateiktą verslo projektą, skirtą jaunimui nuo 18 iki 29 metų. Pirmoji fizinė specializuota prancūziškos konditerijos parduotuvė Šiauliuose, kurioje tiekiami desertai, siūlomos degustacijos ir edukacijos, laimėjo konkursą. Savivaldybės paramą – 3000 Eur – jaunas verslininkas panaudojo desertinės patalpoms įrengti.
Šiuo metu Irmantas yra pateikęs prašymą dar vienai paramos priemonei, įrangos ir įrankių įsigijimo išlaidų daliniam padengimui, kurios suma siekia 2000 Eur.
Irmantas neslepia, kad vystant šį verslą, reikia didžiulių investicijų. „Ką tik įsigijome specialią šoko kamerą, kuri yra skirta tinkamai technologiškai pagaminti prancūziškus desertus. Mūsų desertai nėra kepami, jie šaldomi, o tam reikalinga speciali įranga. Esame pradedantieji, todėl mums dar daug ko trūksta. Daugiau šaldytuvų, kitos įrangos“, – atskleidžia šiaulietis.
Šiaulių miesto savivaldybė vykdo tęstinę verslo rėmimo programą. 2023 metais finansinę paramą gavo keturiolika įmonių ar individualią veiklą vykdančių asmenų, kai kurie jų pasinaudojo net keliomis priemonėmis, o šiuo metu pasirašymui rengiamos dar trys naujos sutartys dėl paramos gavimo. Paramą gavęs Irmantas sako, kad jaunam verslui šie pinigai yra labai svarbūs ir reikšmingi.