• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors cukrus yra laikomas viena iš nutukimo ar cukrinio diabeto priežasčių, mitybos specialistai sako, kad problema slypi ne pačiame cukruje, o suvartojamo cukraus kiekyje. Vartojamas saikingai cukrus ne tik nekenkia, bet ir atneša naudos. Plačiau apie tai komentuoja gydytoja-dietologė Lina Viniarskaitė.

Nors cukrus yra laikomas viena iš nutukimo ar cukrinio diabeto priežasčių, mitybos specialistai sako, kad problema slypi ne pačiame cukruje, o suvartojamo cukraus kiekyje. Vartojamas saikingai cukrus ne tik nekenkia, bet ir atneša naudos. Plačiau apie tai komentuoja gydytoja-dietologė Lina Viniarskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie žmonės mano, kad cukrus tėra baltos spalvos saldiklis, kuriuo saldiname įvairius gėrimus ir maistą, tačiau tai yra tik dalis tiesos. Cukrus yra natūrali maisto medžiaga, kurios yra daugelyje kasdien vartojamų produktų, o rafinuotas cukrus – tik vienas iš jų“, - sako L. Viniarskaitė. Anot specialistės, cukrus priklauso angliavandenių grupei, kurie yra pagrindinis energijos šaltinis žmogaus organizmui, todėl suvalgius angliavandenių turinčio maisto (vaisių, grūdinių produktų, duonos ar saldumynų) netrukus pajuntamas žvalumas, pagerėja nuotaika.

REKLAMA

Pasak gydytojos, žmogaus organizmas pats reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl, jei nesergama ligomis sutrikdančiomis maisto medžiagų apykaitą, ypatingai riboti cukraus turinčių produktų nereikia. „Angliavandeniai sudaro 50-60 proc. paros kalorijų normos, iš kurių 10 proc. yra cukrus. Taigi tinkamai maitinantis cukrus sudaro apie 5-6 proc. per parą gaunamų kalorijų“, - sako dietologė.

REKLAMA
REKLAMA

Moksliškai įrodyta, kad cukrus turi įtakos ir serotonino, dar vadinamo laimės hormonu, gamybai. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl pajutęs nerimą ar būdamas slogios nuotaikos dažnas žmogus renkasi saldžius užkandžius ar gėrimus. Be to, daugeliui žmonių saldumas asocijuojasi su geru skoniu. Pasak gydytojos, jei saldumynų vartojama saikingai, keli gabalėliai šokolado ar stiklinė saldaus gėrimo po pietų nepakenks, anaiptol – pakels nuotaiką ir darbingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl augančio cukraus vartojimo visame pasaulyje, daugelis gėrimų, saldumynų ir kitų saldžių produktų gamintojų vartotojams siūlo nemažai alternatyvų, kuo pakeisti įprastą cukrų. Lietuvos parduotuvių lentynose taip pat gausu natūralių ir dirbtinių cukraus pakaitalų ir maisto produktų pagardintų saldikliais. Tiesa, gausus dirbtinių saldiklių vartojimas gali sukelti ir nepageidaujamą poveikį: sudirginti skrandį, padidinti skrandžio rūgštingumą ar net sukelti viduriavimą, todėl patariama rinktis natūralius saldiklius.

REKLAMA

Lietuvoje sparčiai populiarėja natūralus saldiklis steviozidas, išgaunamas iš stevijos augalo, dar vadinamo medaus žole. Šis augalas kilęs iš Pietų Amerikos kraštų ir yra net 200 kartų saldesnis už įprastą cukrų. Be to, neturi kalorijų ir yra tinkamas vartoti diabetu sergantiems žmonėms. Jį atranda ir vis daugiau gaiviųjų gėrimų gamintojų bei naudoja vietoje įprasto cukraus.

Anot gydytojos, žmogaus organizmui reikia įvairių maisto medžiagų, taip pat ir cukraus. Smaližiams, kurie negali apsieiti be saldumynu, tačiau turi riboti cukraus kiekį dėl sveikatos sutrikimų, ji pataria kartais rinktis natūralius saldiklius, o tiems, kurie smaguriauja rečiau ir yra sveiki, pernelyg nesibaiminti ir tikrojo cukraus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų