1. Kuo skiriasi cukrus ir saldikliai?
Cukraus pakaitalo privalumas, lyginant jį su įprastu cukrumi, yra tas, kad reikia žymiai mažesnio kiekio saldiklio, norint pajausti analogišką saldumą. Taigi yra suvartojama ir mažiau kalorijų. 1 g. cukraus yra 4 kilokalorijos (kcal), o 1 g. cukraus pakaitalo – 0 kcal.
2. Ar galiu gerti gaiviuosius gėrimus su saldikliais, jei noriu numesti svorio?
Tam, kad numestum svorio, reikia išeikvoti daugiau kalorijų nei sunaudoji. Maisto produktų ir gėrimų kalorijų kiekis priklauso nuo juose esančių baltymų, riebalų bei angliavandenių kiekio. Jeigu gėrime nėra baltymų ir riebalų, o saldų skonį suteikia saldiklis – jame kalorijų mažiau ir jis tinkamas vartoti norint numesti svorio. Vis dėlto, norint įsitikinti, ar bendras tokio produkto kalorijų kiekis tikrai mažesnis, reikia paskaityti ženklinimą, nes kartais nutinka taip, kad produkte vietoje cukraus naudojamas yra saldiklis, bet riebalų įdėta daugiau.
3. Kuo Stevija skiriasi nuo kitų saldiklių, tokių kaip aspartamas?
Ilgą laiką aspartamas buvo vienas populiariausių saldiklių pasaulyje. Tai dirbtinis saldiklis sudarytas iš dviejų amino rūgščių: fenilalanino bei asparto rūgšties. Tuo tarpu saldikliai gaminami iš augalo Stevijos yra natūralios kilmės. Jie yra nuo 200 iki 300 kartų saldesni už cukrų, o aspartamas – 200 kartų.
4. Kuriuos produktus rinktis: su cukrumi, Stevija ar dirbtiniais saldikliais?
Reikia neužmiršti, kad kuo įvairesnis racionas, tuo mūsų organizmui daugiau naudos. Taigi, gali būti naudojami ir produktai su cukrumi, tačiau, jeigu reikia kontroliuoti kūno masę, jeigu yra sutrikusi angliavandenių apykaita (pvz yra angliavandenių tolerancijos sutrikimas arba cukraligė), tuomet cukraus reikia vengti. Stevios galima užsiauginti ant palangės, o saldikliai iš šio augalo yra natūralios kilmės. Jie puikiai tiks norintiems malonaus saldaus skonio, tačiau turintiems vengti cukraus.
5. Ar dirbtiniai saldikliai saugūs?
Tiek aspartamas, tiek Stevija ar kiti maisto pramonėje vartojami saldikliai yra patikrinti daugelio tyrimu metu ir pripažinti kaip saugūs vartoti. Tačiau reikia neužmiršti, kad, kaip ir bet koks maistas, taip ir saldikliais saldintas, turi būti vartojamas saikingai.