Šie patiekalai puikiai tiks savaitgaliui ar kiekvienai dienai – juos su malonumu valgys visa šeima.
Filo tešlos pyragas su plikytu kremu
Plikytam kremui reikės:
- 1 l pieno
- 200 g cukraus
- 100 g semolina miltų
- 1 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinio
- 3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių trynių
- 1 valg. š. (10g) kukurūzų krakmolo
- 0,5 vnt. citrinos žievelės
- 1 valg. š. vanilės ekstrakto
- 50 g sviesto
Taip pat reikės:
- 200 g ištirpinto ghee sviesto
- 400 g filo tešlos
Sirupui reikės:
- 0,5 stiklinės vandens
- 50 g cukraus
- 3 valg. š. medaus
- 1 vnt. cinamono lazdelės
- 1 vnt. citrinos sulčių
Paruoškite plikytą kremą. Į prikaistuvį supilkite pieną, cukrų ir semoliną miltus. Viską maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol ištirps cukrus.
Dubenėlyje iki vientisos masės išmaišykite kiaušinį, kiaušinio trynius, krakmolą ir supilkite į maišomą pieno, cukraus ir miltų masę. Įtarkuokite citrinos žievelę, įpilkite vanilės ekstrakto ir viską gerai išmaišykite.
Grąžinkite puodą ant didesnės nei vidutinė kaitros ir kaitindami intensyviai maišykite, kol kremas sutirštės ir pradės „pūsti burbulus“. Tada nukelkite nuo kaitros ant karščiui atsparaus, šalto paviršiaus ir maišykite dar minutę. Sudėkite sviestą, išmaišykite ir uždengę puodą atidėkite į šalį.
Paruoškite pyragą. Neaukštą kepimo indą ištepkite tirpintu ghee sviestu, klokite filo tešlos lakštą palikdami trečdalį tešlos išlindusios ir ištepkite jį sviestu. Klokite kitą lakštą palikdami trečdalį tešlos kitoje pusėje, jį taip pat ištepkite sviestu.
Taip, „gėlės žiedlapių principu“, dėliokite tešlos lakštus, kol turėsite 10 sluoksnių. Uždėjus paskutinį lakštą jo sviestu netepkite. Supilkite anksčiau paruoštą plikytą kremą ir pradėkite lankstyti tešlą ant viršaus.
Lankstykite palamdytai ir netvarkingai, kad liktų oro tarpeliai tarp lakštų. Kiekvieną sluoksnį negausiai patepkite lydytu sviestu. Užlankstę viršutinį sluoksnį, sviesto užtepkite gausiau, kad susiteptų visi lakštai.
Likusius laisvus tešlos lakštus sutepkite sviestu, sulamdykite ir dėkite ant pyrago viršaus. Taip paruoštą pyragą dėkite kepti į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 30-35 minutes, kol pyragas įgaus gražią, tamsiai gintarinę spalvą. (jeigu pyragas nepaskrus, pridėkite papildomas 5-10 minučių, arba keletai minučių įjunkite ventiliatoriaus funkciją).
Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą. Į prikaistuvį supilkite vandenį, sudėkite cukrų, medų, cinamono lazdelę, išspauskite citrinos sultis ir viską išmaišę kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 2 minutes, kol šiek tiek nugaruos.
Paruoštu sirupu apšlakstykite dar karštą pyragą, o likusią sirupo dalį palikite patiekti su pravėsusiu pyragu. Skanaus.
Pasta su baklažanais
Jums reikės:
- 2 vnt. baklažanų
- Šiek tiek aliejaus
- 1 pakelio (500g) Rigatoni makaronų
- Žiupsnio druskos
- 1 indelio (435 g) Marinara padažo
- 4 vnt. skiltelių česnako
- 2 valg. š. kokybiško alyvuogių aliejaus
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio
- Šiek tiek šviežio baziliko
- Šiek tiek pasmezano sūrio patiekimui
- Šiek tiek trumų alyvuogių aliejaus
Baklažaną perpjaukite per pusę išilgai, padarykite negilias įpjovas skersai ir išilgai, apliekite su šiek tiek aliejaus ir dėkite į kepimo skardą odele į viršų. Taip paruoštus baklažanus dėkite kepti į iki 200 °C laipsnių su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite 45 minutes. Baklažanų viršus turi pasiraukšlėti, o vidus būti minkštas. Kol baklažanai dar karšti, išskobkite jo minkštimą ir jį stambiai pasmulkinkite.
Į didelį puodą su daug pasūdyto vandens supilkite rigatoni makaronus ir virkite pagal gamintojo nurodymus.
Į įkaitintą prikaistuvį įpilkite aliejaus ir suberkite stambiai pasmulkintą česnaką. Jam pradėjus kepti, supilkite marinarą padažą ir šiek tiek pašildykite.
Suberkite tarkuotą parmezano sūrį, sudėkite nesmulkintus baziliko lapelius, išmaišykite ir sušilus visiems ingredientams trintuvo pagalba viską sutrinkite iki vientisos tekstūros padažo. Į taip paruoštą padažą sudėkite pasmulkintą baklažaną ir išmaišykite.
Išvirtus makaronus sumaišykite su paruoštu padažu ir patiekite su šiek tiek parmezano sūrio bei trumų alyvuogių aliejaus. Skanaus.
„Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!