Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, atskleidžia kelis paprastus patarimus, į ką atkreipti dėmesį renkantis vaisius ir kaip juos kokybiškus išlaikyti kuo ilgesnį laiką.
„Tam, kad parduotuvių lentynas pasiektų tik šviežiausi, kokybiškiausi, kruopščiai atrinkti vaisiai, jiems, kaip ir kitiems produktams, keliami itin aukšti kokybės reikalavimai bei pasirenkami kruopščiai patikrinti tiekėjai. Taip pat visada nurodoma vaisių kilmės šalis, tarkime, Lietuva ar užauginta Lietuvoje“, – pranešime spaudai pabrėžia kokybės ekspertė.
Vaisius lietuviai valgyti mėgsta tiek žiemą, tiek vasarą. Tačiau keičiantis sezonams, keičiasi ir jų rūšys: vasarą žmonės gausiai perka arbūzus, trešnes, kaulavaisius, o žiemą karaliauja citrusiniai vaisiai ir persimonai. A. Čepulis pastebi, kad sausį tarp pirkėjų populiariausi bananai, apelsinai, klementinai, greipfrutai ir obuoliai.
Anot kokybės ekspertės, rinkdamiesi vaisius pirkėjai dažniausiai kliaunasi akimis ir perka patraukliausiai jiems atrodančius. Ir nors vaisiaus išvaizda – svarbi, yra ir daugiau faktorių, pagal kuriuos galite nuspręsti, kuriuos vaisius įsidėti į savo pirkinių krepšelį.
Kaip išsirinkti skaniausius vaisius?
Vienas iš pirmųjų dalykų, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis vaisius: svoris. Jeigu vaisių paėmus į rankas, atsižvelgiant į jo dydį, jis atrodo ganėtinai sunkus, vadinasi, pasirinkote tinkamai. Tai reiškia, kad jame yra daug vandens ir jis bus sultingas. Ši taisyklė ypatingai galioja renkantis melionus ar citrusinius vaisius.
Kokybės ekspertė sako, kad taip pat labai svarbus kriterijus yra spalva. Ji iš pirmo žvilgsnio atskleidžia vaisiaus sunokimo lygį. Sodri, intensyvi spalva parodo, kad jie yra pakankamai prinokę ir bus patys skaniausi.
Tiesa, yra ir tokių vaisių, kurie noksta net ir nuskinti. Pavyzdžiui, nusipirkę ne iki galo sunokusius avokadus ar bananus sunokinti juos galite ir namuose. Tereikia šiuos vaisius kelias dienas palaikyti popieriniame maišelyje, kambario temperatūroje.
Kalbėdama apie tinkamą vaisių laikymą, A. Čepulis sako, kad norint kuo ilgiau išlaikyti šviežius ir kokybiškus vaisius reikėtų atkreipti dėmesį į temperatūrą, taip pat vaisių nelaikyti vietose, kurias pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.
Kaip laikyti šviežius vaisius namuose
Jeigu parduotuvėje įsigijote obuolių, kriaušių, vynuogių ar kitų uogų ir norite jų skonį, šviežumą ir tekstūrą išlaikyti ilgesnį laiką – geriausia šiuos vaisius laikyti šaldytuve. Tačiau šaldytuvas – geriausia išeitis toli gražu ne visiems vaisiams. Pavyzdžiui, bananų, citrusinių vaisių, mangų, melionų, papajų, persimonų, ananasų ir granatų geriau nešaldyti, o laikyti juos kambario temperatūroje.
Vaisius, kuriuos norite sunokinti, laikykite kambario temperatūroje. Pasak A. Čepulis, geriausia juos įdėti į popierinį maišelį. Tam, kad vaisiai neprarastų drėgmės ir sunoktų sultingi – nelaikykite jų vietoje, kurią pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Šis nokinimo metodas puikiai tiks avokadams, kiviams, nektarinams, persikams, slyvoms, bananams.
Norint vaisius šviežius ir kokybiškus namie išlaikyti ilgesnį laiką – būtina atrinkti sutrenktus vaisius nuo sveikų. Jeigu ant obuolio pastebėjote mėlynę, ar minkštą dėmę – tokį obuolį geriausia būtų suvartoti kuo greičiau ir atskirti nuo sveikų.
Neplaukite vaisių tik parsinešę juos iš parduotuvės. Įsigytus vaisius plauti geriausia prieš pat vartojant. Na, o jeigu visgi pageidaujate vaisius nuplauti iš karto – būtinai juos nusausinkite, teigia kokybės ekspertė. Drėgmės perteklius yra šviežių vaisių priešas.