• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galima drąsiai teigti, kad sveikos mitybos įpročių įtaka ilgesniam gyvenimui yra visiems žinoma. Jei maitinsitės sveikiau, savo gyvenimą tikrai prailginsite. Bet ar tikrai galima užkandžiauti siekiant sveikesnio ir ilgesnio gyvenimo?

Galima drąsiai teigti, kad sveikos mitybos įpročių įtaka ilgesniam gyvenimui yra visiems žinoma. Jei maitinsitės sveikiau, savo gyvenimą tikrai prailginsite. Bet ar tikrai galima užkandžiauti siekiant sveikesnio ir ilgesnio gyvenimo?

REKLAMA

Atsakymas yra teigiamas, tačiau viskas priklauso nuo to, kuo užkandžiausite, rašo mirror.co.uk.

Užkandžių pasirinkimas priklauso nuo jūsų tikslo ‒ geresnės atminties, lėtesnio senėjimo, geresnės širdies ir kraujagyslių sveikatos ar priešlaikinių mirčių skaičiaus mažinimo.

Kalbant apie ilgaamžiškumą, ekspertai mano, kad riešutai ir mėlynės yra geriausias pasirinkimas.

Mėlynės

Mėlynėse gausu flavonoidų molekulių, kurios padeda kovoti su DNR pažeidimais ir sulėtina su senėjimu susijusius smegenų ląstelių pažeidimus. Ankstesni tyrimai parodė, kad mėlynės dėl savo maistinės vertės gali padėti pagerinti atmintį vyresniame amžiuje.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, šios gausybę antioksidantų turinčios skanios uogos gali ne tik pailginti žmogaus gyvenimo trukmę, bet ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Gydytoja Emma Derbyshire, visuomenės sveikatos mitybos specialistė, pakomentavo tyrimą, kuriame nustatyta, kad mėlynės yra labai svarbios didinant ilgaamžiškumą.

REKLAMA

Ji sakė: „Mėlynėse gausu polifenolių, tokių kaip antocianinai, kurie siejami su nauda pažinimui.Tai įdomus atradimas, reiškiantis, kad uogos vaidina svarbų vaidmenį stiprinant pažintinę gerovę tiek paauglystėje, tiek senstant“.

Uogas paprasta įtraukti į racioną, nesvarbu, kokio amžiaus esame ‒ berti ant dribsnių, sutrinti į košę, išspausti sultis į kokteilį arba tiesiog valgyti kaip užkandį.

REKLAMA
REKLAMA

 

Riešutai

Įrodyta, kad tie, kurie reguliariai ir saikingai užkandžiaudavo riešutais, gyvena ilgiau ir sveikiau. Tai buvo nustatyta po to, kai „New England Journal of Medicine“ paskelbtas tyrimas parodė, kad riešutai yra vienas sveikiausių užkandžių.

Tyrime iš viso dalyvavo 120 000 žmonių. Jo dalyviai atsakė į daugybę klausimų, susijusių su mityba, o jų stebėjimas truko 30 metų. Nustatyta, kad žmonėms, kurie valgė riešutus, mažiau grėsė ankstyva mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nustatyta, kad šis užkandis žymiai sumažino vėžio, širdies ir kvėpavimo takų ligų riziką. „Mes nustatėme, kad žmonės, kurie valgė riešutus kiekvieną dieną, gyveno ilgiau ir sveikiau nei žmonės, kurie nevalgė riešutų“, ‒ sakė tyrimo bendraautorius Dr Frank Hu, Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mitybos ir epidemiologijos profesorius.

REKLAMA

Apskritai, kasdien valgantiems riešutus iš tikrųjų buvo 20 % mažesnė tikimybė, kad tyrimo metu mirs, nei tiems, kurie vengė riešutų, todėl šis užkandis yra vienas iš idealiausių pasirinkimų, einant sveikesnio gyvenimo link. 

Riešutai, kuriuos reikėtų įtraukti į savo mitybą, yra šie: migdolai, brazilinė bertoletija, anakardžiai, kaštonai, lazdyno riešutai, makadamijos riešutai, pekano riešutai, kedro riešutai.

Tie ilgaamziai oragyveno karus ir pokario badus ir dziaugesi gave nors kruopele narfarino o cukrys buvo oardavinejamas mazose stiklinese po rubliduonis gaudavai puse kepaliuko formjnes kvepiancios eidamas atsikandi ir ciulpi bijai nuryt ta bada oraejo dabartiniai pensininkai tada buvo vaikai

Alergija? Gali būti, kad organizmas nepriima riešuto "skurelės", t.y. tos rudos valgomos dalies (ne lukšto, kurį išmetam). Būna pirkt lazdyno riešutai be skurelės, balti. Jie neturėtų sukelti alergiją.
Mūsų močiutė mėgo silkę ir šaltieną. Gražiai nugyveno 94 metus.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų