Šie produktai yra: krakmolas, krakmolingos daržovės, grūdai ir grūdų produktai, saldūs vaisiai bei pieno produktai. Krakmolingos daržovės, tokios kaip bulvės, moliūgai, ankštiniai (šiek tiek mažiau morkos ir burokėliai), gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Krakmolas, esantis daržovėse labai greitai virškinamas ir virškinimo trakte verčiamas cukrumi.
Pavyzdžiui, 1 puodelis bulvių košės, turi apie 35 g krakmolo, kuris apytikriai paverčiamas 9 šaukšteliais cukraus.
Kita produktų grupė, kuri pavojinga cukraus lygio kraujyje svyravimams yra grūdai bei jų gaminiai. Visi grūdai yra krakmolingi: ryžiai, avižos, kviečiai, rugiai, miežiai, soros, laukiniai ryžiai ir t.t.
Didžiausią pavojų sveikatai kelia valytų grūdų miltų gaminiai tokie kaip duona, keksiukai, makaronai, krekeriai ir visi kiti kepiniai. Viso grūdo gaminiai cukraus lygį kelia kiek mažiau. Palyginimui, riekė viso grūdo kvietinės duonos bus lygi 4 šaukšteliams cukraus, o didelė šviesių miltų bandelė gali būti lygi net 17 šaukštelių cukraus !
Labai saldūs vaisiai, džiovinti vaisiai ir vaisių sultys taip pat kelia cukraus lygį kraujyje. Net natūralūs vaisiai, kurių aukštas glikeminis indeksas, nepaisant juose esančių skaidulų, turi įtakos cukraus lygio svyravimui.
Tai arbūzai, pernokę bananai, razinos, konservuoti vaisiai, vaisių sultys ir kt. Atsižvelgiant į tai, geriausia būtų rinktis nesaldžias uogas: braškes, mėlynes, vyšnias taip pat nesaldžius vaisius tokius kaip obuoliai, greipfrutai, apelsinai, citrinos. Palyginimui 1 vidutinio dydžio obuolys bus lygus 4 šaukšteliams cukraus, o stiklinė nesaldintų apelsinų sulčių – net 13 šaukštelių cukraus!
Pienas ir pieno produktai, turintys laktozės (pieno cukraus) taip pat įtakoja cukraus lygio kraujyje svyravimus. Laktozė suteikia pienui saldų skonį ir sudaro apie 40 procentų piene esančių kalorijų. Būtent laktozė dažniausiai sukelia pieno produktų netoleravimą.
Nepaisant to, kad daugelis natūralių pieno produktų yra žemo glikeminio indekso, laktozė gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Organizme gliukozė skyla į monosacharidus gliukozę ir galaktozę. Kadangi šis procesas užtrunka, kai kurie mitybos specialistai teigia, kad pieno produktai yra žemo glikeminio indekso.
Vienok kiti mokslininkai, tarp jų Jungtinių Amerikos valstijų Sveikatos mokslų departamento profesorius L. Cordain, nurodo, kad laktozė turi įtakos cukraus lygio kraujyje šoktelėjimui. Jis teigia, kad organizmo reakcija į laktozę yra ekstremali ir išskiriamas itin didelis kiekis insulino. Atsižvelgiant į tai, žmonėms, sergantiems diabetu, profesorius rekomenduoja vengti pieno produktų.
Hartwig D. ir Hartwig M. – vieni iš Paleo mitybos pradininkų, nurodo, kad ne tik pieno produktai, bet ir papildai, pagaminti iš pieno gali būti pavojingi sveikatai. Tai kazeino ir pieno išrūgų baltymų papildai dažniausiai parduodami miltelių pavidalu.
Kazeino kazomorfinai prasiskverbia per jaunų veršiukų žarnyno barjerą (taip pat ir žmogaus, jei jis vartoja šiuos produktus) ir jungiasi prie enterinės ir centrinės nervų sistemos opioidinių receptorių.
Kazomorfinai stipriai lėtina maisto slinkimą žarnynu ir sparčiai skatina augimą (tai reikalinga jauniems žinduoliams). Kazeinas žmogaus organizme skatina specifinį imuninės sistemos atsaką ir gausų histamino išsiskyrimą. Histaminas dažnu atveju sukelia galvos skausmus, trikdo vriškinimą, stiprina astmos simptomus, sunkina alergijas.
Išrūgos – tai baltymų ir hormonų (imunoglobulinų, insulino, augimo faktoriaus IAF1, estrogenų ir kt.) mišinys. Atsivželgiant į tai, pieno išrūgos yra stipriai insulogeninis maistas, kuris skatina insulino išsiskyrimą.
Kai kurios papildų kompanijos tikina, kad stiprus insulino atsakas, išgėrus išrūgų papildų, po fizinio krūvio skatina greitesnį medžiagų gabenimą į ląsteles, nes šiuo metu organizmas jautresnis insulinui. Atižvelgiant į tai, pieno išrūgų papildai gali būti vartojami tik liesiems, insulinui jautriems, tikslo siekiantiems sportininkams. Todėl po fizinio krūvio pirmenybę visada teikite maistui, o ne papildams.
Apibendrinant galima teigti, kad siekiant stabilizuoti cukraus lygį organizme ir išvengti jo svyravimų, rekomenduojama riboti krakmolingų daržovių vartojimą, valgant grūdinius produktus, rinktis viso grūdo gaminius, mėgautis nesaldžiais vaisiais ir pieno produktais, kuriuose nėra arba yra labai mažai laktozės. Tai sviestas, ghi sviestas, kefyras, taip pat prekybos centruose galima rasti ir varškės bei sūrio be laktozės.
Išvengti cukraus lygio svyravimų yra labai svarbu. Staigūs cukraus svyravimai ilgainiui lemia energijos stygių, nuotaikos pokyčius, sutrikdo leptino išsiskyrimą. Leptinas - hormonas, atsakingas už sotumo jausmą. Atitinkamai, sutrikus jo veiklai, pradedame jausti vis dažnesnį alkį, suvalgome daugiau maisto. Ilgainiui toks procesas įtakoja viršsvorį, nutukimą ir kitus sveikatos sutrikimus.
Šaltinis: Emilija Miliauskė, tinklaraštis Kuras kūnui