• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad vartotojai vis teiraujasi, kaip kovoti ir apskritai išvengti grūdų produktuose aptinkamų aruodinių kenkėjų – maistinių kandžių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad vartotojai vis teiraujasi, kaip kovoti ir apskritai išvengti grūdų produktuose aptinkamų aruodinių kenkėjų – maistinių kandžių.

REKLAMA

Nors šie kenkėjai nėra nuodingi, jie neišskiria kenksmingų medžiagų, tačiau gali padaryti žalos gamybos procese, ruošiant mitybos produktus. Vartotojui tai ir estetinė problema, nes kruopose ar kitur produktuose rasti maistinių kandžių nėra malonu, tad kaip apsisaugoti nuo nekviestų svečių?

Svarbiausia – nuolat palaikyti švarą ir produktų nekaupti

Pirmiausia reikia pasirūpinti, kad maistinių kandžių iš viso neatsirastų, t. y., visus birius produktus, kaip kruopas, taip pat sausainius ar miltus, stengtis laikyti sandariuose induose bei nekaupti didelių atsargų, pirkti jų tiek, kiek suvartojate per mėnesį ar trumpesnį laiką.

Kandys maitinasi įvairiais maisto produktais, todėl pasirūpinkite ir tinkamu makaronų, dribsnių, džiovintų vaisių ir grybų, riešutų, prieskonių laikymu. Kandžių vystymasis labiausiai priklauso nuo aplinkos sąlygų. Jų neaptiksite, jei patalpos, kuriose laikomas maistas, yra gerai vėdinamos, vėsios, jose palaikoma švara, tad periodiškai būtina išvalyti spinteles, nuvalyti indų dangtelius, nes net ir mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Pašalinkite problemos šaltinį

Maistinės kandys į namų patalpas gali patekti ne tik, kai yra išsivysčiusios produkte, kurį įsigijote, bet ir kitais būdais, pavyzdžiui, per pravirą langą, jas gali pernešti kiti gyvūnai, paukščiai, graužikai, taip pat ir patys žmonės ant savo drabužių ar avalynės.

REKLAMA

Jei namuose pastebėjote bent vieną kandį, nebūtina pradėti naudoti cheminių priemonių joms sunaikinti. Visų pirma, reikėtų rasti šių kenkėjų lizdą ir jį išmesti, atidžiai apžiūrėti laikomus visus birius ir sausus produktus. Šie gyviai gali daugintis ir vystytis net uždaroje pakuotėje, todėl reikia apžiūrėti produktus, kurių pakuotės dar neatidarytos. Pagrindiniai požymiai rodantys, kad produktai užteršti, – voratinkliai, lervų išnaros, kokonai ar pačios kandys. Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį.

REKLAMA
REKLAMA

Anot specialistų, sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti ir lentynas, spintelių ir spintų plyšius į vandenį įpylus valgomojo acto arba panaudojus muilo tirpalą.

Ką daryti, įtarus, kad įsigytas produktas nesaugus

Vartotojams VMVT primena, kad įsigijus produktą, kuris, tikėtina, yra užterštas aruodiniais kenkėjais, jie turi teisę ją pakeisti, gali grąžinti į prekybos vietą, iš kurios įsigijo, pateikiant įsigijimo čekį, ir atgauti sumokėtus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų