• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keičiantis metų sezonams kartu viena kitą keičia ir daržovės, tačiau kai kurias jų galima valgyti ištisus metus. Viena tokių – dėl itin patrauklios kainos, naudos sveikatai ir plataus panaudojimo vertinamas baltagūžis kopūstas.

Keičiantis metų sezonams kartu viena kitą keičia ir daržovės, tačiau kai kurias jų galima valgyti ištisus metus. Viena tokių – dėl itin patrauklios kainos, naudos sveikatai ir plataus panaudojimo vertinamas baltagūžis kopūstas.

REKLAMA

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai siūlo šią savaitę iš šios nė pusę euro nekainuojančios daržovės gaminti sriubas, salotas, kepti blynus, kepsnius ar net marinuoti kopūstus žiemai.

Kopūsto nauda

Anot mitybos specialistų, kopūstas – ne tik itin universali ir pigi daržovė, bet ir ypač naudinga sveikatai, atšalus orams. Šaltuoju metų laikotarpiu didėjant sergamumui peršalimo ligomis, patiekalai iš šviežių baltagūžių kopūstų padeda sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo dalies užkrečiamųjų ligų.

Negana to, kopūste esantys vitaminai C ir A bei antioksidantai turi priešuždegiminių savybių, padeda mažinti tikimybę susirgti ūmiomis ir lėtinėmis ligomis. Ši daržovė taip pat yra ir mažai kaloringa bei turi sotumo jausmą suteikiančių skaidulų. Kopūsto naudą akcentuodavo ir senoliai, kurie sutrikus virškinimui virdavo kopūstų sriubą, o šią daržovę naudodavo net ir sumušimų gydymui.

REKLAMA
REKLAMA

Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams

Kopūsto naudą vertina ir kulinarijos meistrai, mat jis – neabejotinai viena universaliausių ir plačiausiai panaudojamų daržovių. Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė taip pat sutinka, kad iš kopūsto galima virti sriubas, gaminti salotas, troškinius bei kitus patiekalus ir naudoti kaip garnyrą, ar kaip pagrindinį patiekalą.

REKLAMA

„Dėl skirtingų šios daržovės paruošimo būdų, įvairiais, kartais net netikėtais patiekalais iš kopūstų galima stebinti nuolat. Kai tiek daug naudų, o laikymui nereikia jokių ypatingų sąlygų ir kaina – išties maža, nestebina, kad šviežias baltagūžis kopūstas dažnai atsiranda ant šalies gyventojų valgomojo stalo.

Per metus jų parduodame daugiau nei 2,5 mln., o ši prekė patenka į mūsų pirkėjų mėgstamiausių daržovių dešimtuką. Dabar puiki proga susiplanuoti patiekalų su kopūstais, nes mūsų prekybos tinkle šią savaitę kopūstai – už ypač mažą kainą“, – sako prekybos tinklo atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, I. Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad atvėsus orams dalis pirkėjų kopūstus perka gausiau, mat pasirūpinę didesniu kiekiu jie konservuoja šią daržovę žiemai.

„Švieži baltagūžiai kopūstai daugelio pamėgti ir dėl to, kad jie – itin gardūs ir marinuoti, ir rauginti. Pavyzdžiui, korėjietiški fermentuoti kopūstai – kimčiai – dar visai neseniai buvo mėgstami tik siaurame rate tautiečių, o štai dabar jie pastebimi ir populiarėja vis labiau“, – priduria ji ir dalijasi penkiais  kulinarijos meistrų receptais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Soti ir sušildanti kopūstų sriuba su avinžirniais

Reikės:

  • 1 vnt. didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 1 vnt. didelio svogūno;
  • 1 vnt. didelės morkos;
  • 2 vnt. salierų stiebų;
  • 2 vnt. bulvių;
  • 2 v. š. aliejaus;
  • 2 vnt. didesnių česnako skiltelių;
  • 1,7 l daržovių sultinio;
  • 400 g avinžirnių;
  • grietinės patiekimui;
  • rozmarino, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Į puodą su įkaitintu aliejumi suberkite susmulkintą svogūną, morką, bulves ir saliero stiebus, apibarstykite pagal skonį druska bei pipirais ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės (apie 15 minučių). Suberkite susmulkintą kopūstą ir pakepkite dar 5 minutes. Sumaišykite su susmulkintu česnaku ir rozmarinu bei dar šiek tiek pakepinkite.

REKLAMA

Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite ir neuždengę virkite apie 20 minučių, tada suberkite avinžirnius ir pavirkite dar 10 minučių. Galiausiai pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, o patiekus – traškia duona ir grietine pagal skonį, rašoma pranešime spaudai.

Kopūstų kepsniai

Šiam paprastam, pigiam ir sočiam receptui reikės:

  • 1 vnt. vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • 2 skilt. smulkinto česnako;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • citrinos skiltelės ir grietinės patiekimui.

Gaminimas. Nuėmę išorinius kopūsto lapus jį supjaustykite 2,5 cm storio riekėmis. Sudėkite jas vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

REKLAMA

Mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, druską ir smulkiai susmulkintą česnaką (galima naudoti ir česnako miltelius). Pusę gauto mišinio patepkite ant kopūstų kepsnių ir skardą šaukite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę kepti apie 30–40 minučių. Įpusėjus šiam laikui, atsargiai apverskite kopūstų riekes ir patepkite likusiu mišiniu.

Iškepus kepsniams pagardinkite juos druska ir pipirais pagal skonį. Patiekite su citrinos skiltele ir grietine.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kopūstų pyragas

Jam reikės:

  • pusės vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 1 vnt. vidutinio svogūno;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 80 g kvietinių miltų;
  • šaukšto aliejaus kepimui;
  • druskos, juodųjų pipirų, šviežių petražolių, grietinės (pagal skonį).

Gaminimas. Smulkiai supjaustykite ir sudėkite kopūstus bei svogūnus į didelį dubenį, pagal skonį pridėkite petražolių, druskos ir pipirų bei išmaišykite. Suplakite ir į dubenį supilkite kiaušinius bei viską sumaišykite į vieną masę. Tą patį pakartokite subėrę miltus.

REKLAMA

Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir į ją sudėkite gautą mišinį. Mentele suformuokite pyrago formą. Keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių, kol apačia gražiai apskrus. Tuomet apverskite pyragą ir dar pakepkite maždaug 7 minutes.

Prieš patiekdami pyragą papuoškite jį petražolėmis, pagardinkite grietine ir skanaukite su visa šeima.

REKLAMA

Vištienos sumuštiniai su marinuotis kopūstais

Šiam patiekalui reikės:

  • 1 vnt. mažos šviežio baltagūžio kopūsto galvos;
  • 2 vnt. vidutinių svogūnų;
  • 360 ml vandens;
  • 120 ml ryžių ar baltojo acto;
  • 50 g cukraus;
  • 2 šaukštų druskos;
  • 1 vnt. vidutinės aitriosios paprikos;
  • šviežių čiobrelių šakelių;
  • 1 litro talpos stiklainio;
  • 1 vištienos krūtinėlės;
  • kepalo duonos;
  • 60 ml majonezo.

Gaminimas. Dideliame puode sumaišytą vandenį, actą, cukrų ir druską. Užvirinkite kaitinant ant vidutinės ugnies, sudėkite susmulkintus kopūstus, svogūnus ir aitriąją papriką. Daržovės turi būti visiškai apsemtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puodą nuimkite nuo ugnies, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Gautą mišinį pagardinkite čiobreliais ir supilkite į 1 litro talpos stiklainį. Jį uždenkite ir bent 24 valandoms įdėkite į šaldytuvą. Čia galite pasitelkti fantaziją – įmaišyti apelsino žievelių, aitriųjų paprikų ar net garstyčių.

Paruošę marinuotus kopūstus, juostelėmis susmulkinkite vištienos krūtinėlę ir ją iškepkite keptuvėje. Supjaustykite duoną riekelėmis, užtepkite majonezu, uždėkite vištieną, marinuotus kopūstus ir mėgaukitės.

REKLAMA

Kimčiai

Reikės:

  • 1 didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 70–80 g druskos;
  • 300 g morkų arba ridikų;
  • 1 pundelio svogūnų laiškų;
  • 1 šaukšto pjaustyto imbiero;
  • 6 skiltelių česnako;
  • 2–6 šaukštų korėjietiškų aitriųjų paprikų miltelių (pagal skonį);
  • 2 šaukštų žuvies padažo;
  • 2 a. š. cukraus.

Gaminimas. Baltagūžį kopūstą perpjaukite į 4 dalis arba stambiai supjaustykite. Kopūstus sumaišykite su druska, užpilkite drungnu vandeniu ir švelniai pamaišykite, kol druska ištirps. Taip kopūstą laikykite 3–5 val.

REKLAMA

Tuomet kopūstą ištraukite iš sūrymo ir nuplaukite po tekančiu, šaltu vandeniu. Ridikus arba morkas supjaustykite smulkiomis lazdelėmis. Svogūnus, česnakus, cukrų ir imbiero šaknį sutrinkite grūstuve arba maisto smulkintuvu iki tirštos konsistencijos.

Paruoštą masę įmasažuokite į daržoves, viską gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Spausdami kimčius, sudėkite juos į švarų stiklainį ir palikite fermentuotis kambario temperatūroje.

Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 18 d. 5 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 11 d. 5 sezonas. Serija 1
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų