Komiška drama „Kvaili pinigai“ (angl. „Dumb Money“), sukurta pagal Beno Mezricho knygą „The Antisocial Network“, pasakoja stulbinančią tikrą istoriją apie 2021 metų GameStop akcijų fenomeną, kai paprasti investuotojai sudrebino Volstryto milžinus.
Pagrindinis herojus Keitas Gilas – vidurinės klasės finansų analitikas iš Masačusetso, laisvalaikiu žinomas dėl savo „Roaring Kitty“ kanalo „YouTube“ platformoje. Pastebėjęs krentančias vaizdo žaidimų parduotuvės „GameStop“ akcijas, jis ryžtasi investuoti savo santaupas ir paskatina tūkstančius sekėjų pasekti jo pavyzdžiu.
Tai sukelia tokį akcijų kainos šuolį, kuris atneša milijardinius nuostolius didiesiems rizikos fondams. Ši istorija – apie drąsą, avantiūrą ir netikėtą mažųjų pergalę prieš finansų gigantus.

Tad ir laidos vedėjai V. Poderytė-Bernatavičė ir L. Suodaitis su savo receptu nukels tiesiai į spalvingąją Ameriką, kur susipina skirtingos kultūros, tradicijos ir virtuvės, ir kviečia pasigaminti amerikietišką obuolių pyragą.
Amerikietiškas obuolių pyragas
Tešlai:
- Apie 500 g miltų;
- Žiupsnelis druskos „Sauda“;
- Apie 300 g sviesto;
- 2 a. š. cukraus;
- Apie 150 ml vandens.
Įdarui:
- 5-6 dideli obuoliai;
- 2 v. š. citrinos sulčių ir citrinos žievelės;
- Apie 150 g cukraus;
- 2 v. š. miltų;
- 2 v. š. kukurūzų krakmolo;
- ¼ a. š. druskos;
- 1 a. š. cinamono „Sauda“;
- ¼ a. š. malto muskato „Sauda“;
- Apie 60 ml obuolių sulčių;
- 2 v. š. sviesto, supjaustyto mažais gabalėliais.
Aptepimui:
- 1 kiaušinis;
- 1 v. š. vandens;
- 1 v. š. cukraus.
Gamyba:
Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Sviestą supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į miltų mišinį. Rankomis arba trintuvu sviestą įtrinkite į miltus, kol masė taps trupinėta, o sviesto gabalėliai bus maždaug mažų žirnelių dydžio. Tuomet suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite.
Po truputį pilkite ledinį vandenį, nuolat maišydami šakute ar šaukštu, kol tešla pradės lipti į vientisą masę. Galiausiai minkykite rankomis, kol suformuosite lygų tešlos rutulį. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad atvėstų.
Dideliame dubenyje sumaišykite supjaustytus obuolius su citrinos sultimis ir tarkuota citrinos žievele. Kitame, mažesniame dubenyje sumaišykite cukrų, miltus, kukurūzų krakmolą, druską, cinamoną ir muskatą.
Gautą sausų ingredientų mišinį suberkite ant obuolių ir gerai išmaišykite, kad obuoliai tolygiai pasidengtų prieskoniais. Įpilkite obuolių sulčių ir palikite obuolių įdarą pastovėti apie 20 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir sutepkite sviestu pyrago formą.
Kai tešla atvės, padalinkite ją į dvi dalis – pagrindui turi likti apie 2/3 tešlos, viršui – apie 1/3 tešlos. Didesnį tešlos gabalą iškočiokite į maždaug 33 cm skersmens apskritimą ir atsargiai perkelkite į paruoštą pyrago formą.
Ant tešlos pagrindo supilkite paruoštą obuolių įdarą ir ant jo tolygiai išdėliokite mažais kubeliais supjaustytą sviestą. Pyrago formą su įdaru padėkite į šaldytuvą, kol ruošite viršutinę pyrago dalį.
Likusią tešlą iškočiokite ir supjaustykite juostelėmis. Paruoštas juosteles tvarkingai išdėliokite ant obuolių įdaro, sukurdami pynutės ar tinklelio raštą. Tešlos kraštus švelniai suspauskite šakute, kad jie gražiai susijungtų.
Išplakite vieną kiaušinį su vienu valgomuoju šaukštu vandens ir šiuo plakiniu patepkite pyrago viršų bei kraštus. Galiausiai pyrago paviršių lengvai pabarstykite cukrumi.
Paruoštą pyragą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 70 minučių, kol tešla taps auksinės spalvos, o įdaras ims burbuliuoti. Išėmę pyragą iš orkaitės, palikite jį atvėsti prieš pjaustydami. Skanaus!
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!











































































































































































































































































































