Moters dienos proga TV3 gero kino vakaro žiūrovai išvys istorinę biografinę dramą „Harieta“ (angl. Harriet). Tai – tikra istorija apie Harriet Tubman, amerikiečių pasipriešinimo vergovei simbolį ir legendinę „Underground Railroad“ vadovę.
Ši kino juosta žiūrovus nukels į 1849 metus, kai Harriet, palikusi šeimą ir viską, ką turėjo, ryžtasi pavojingai kelionei į laisvę Filadelfijoje. Tačiau jos kelionė tuo nesibaigia – supratusi, kad negali ramiai gyventi, kai tiek daug žmonių lieka prikaustyti vergovės grandinėmis, Harriet sugrįžta į pavojingą teritoriją.
Rizikuodama gyvybe, ji vadovauja daugybei drąsių gelbėjimo misijų, išlaisvindama šimtus žmonių ir pelnydama nesustabdomos laisvės kovotojos vardą.

Įkvėpti šio šeštadienio filmo ir nepalaužiamos moters dvasios, Vaida ir Laurynas kvietė į kelionę laiku po Ameriką ir laidoje pristatė ypatingą patiekalą – ryžių, mėsos ir krevečių troškinį, kurio skonį įsiminsite ilgam.
Ryžių, mėsos ir krevečių troškinys „Jambalaya“
Ingredientai:
- Apie 300 g vištienos šlaunelių mėsos be kaulų;
- Apie 300 g rūkytų kiaulienos dešrelių;
- 3 v. š. „Cajun“ prieskonių mišinio*;
- 1 svogūnas;
- 2 žalios paprikos;
- 2 saliero stiebai;
- 4 česnako skiltelės;
- ½ a. š. paprikų dribsnių;
- 1 ½ puodelio nevirtų ilgagrūdžių baltųjų ryžių (naudojome Basmati);
- 3 lauro lapai „Sauda“;
- 400 g susmulkintų konservuotų pomidorų;
- Apie 3 puodeliai vištienos sultinio „Sauda“;
- Apie 300 g išvalytų, nelukštentų krevečių;
- 5-6 v. š majonezo „Vilnius Naminis“;
- Šviežios petražolės;
- Alyvuogių aliejus.
Gamyba:
Dubenyje sumaišykite kubeliais pjaustytą vištieną su 1 šaukštu „Cajun“ prieskonių.
Troškintuve įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite vištieną ir pakepinkite iki šviesiai auksinės spalvos. Iškeptą vištieną atidėkite į lėkštę.
Į tą patį troškintuvą įpilkite dar 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite supjaustytas dešreles ir kepkite iš abiejų pusių, kol lengvai apskrus. Iškeptas dešreles padėkite į lėkštę prie vištienos.
Į troškintuvą įpilkite aliejaus. Suberkite smulkintą svogūną, papriką ir salierą. Kepkite 4–5 minutes, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite smulkintą česnaką, įberkite 1 šaukštą „Cajun“ prieskonių ir paprikų dribsnius. Gerai išmaišykite.
Į troškintuvą suberkite nuplautus ryžius ir maišydami kepkite apie 1 minutę. Tada sudėkite lauro lapus, konservuotus pomidorus ir supilkite sultinį. Viską išmaišykite, užvirkite, sumažinkite ugnį iki minimumo ir uždenkite dangčiu. Virkite apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kad ryžiai nepriliptų prie dugno.
Išimkite lauro lapus. Į puodą sudėkite krevetes, apkepintą vištieną ir dešreles. Švelniai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir virkite dar 4–5 minutes ant silpnos ugnies, kol krevetės taps rožinės spalvos, o ryžiai sugers likusį skystį.
Pasiruoškite padažą. Dubenyje sumaišykite majonezą su 1 šaukštu „Cajun“ prieskonių. Įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska ir pipirais, gerai išmaišykite.
„Jambalaya“ patiekite su padažu ir šviežiomis petražolėmis. Skanaus!
*Jei nerasite kur įsigyti „Cajun“ prieskonių mišinio, jį galima nesudėtingai pasigaminti namuose. Sumaišykite 2 ½ arbatinio šaukštelio paprikos, 2 arbatinius šaukštelius druskos, 2 arbatinius šaukštelius česnako miltelių, 1 ¼ arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio, 1 ¼ arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,1 arbatinį šaukštelį maltų juodųjų pipirų, 1 arbatinį šaukštelį svogūnų miltelių, 1 arbatinį šaukštelį kajeno pipirų.
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!











































































































































































































































































































