• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors cholesterolis yra organizmui būtina medžiaga, visgi per didelis jo kiekis kraujyje gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies ligos ir kraujagyslių užsikimšimai. Nors daugelis cholesterolį sieja su neigiamas padariniais, svarbu suprasti, kas lemia jo kiekio padidėjimą.

Nors cholesterolis yra organizmui būtina medžiaga, visgi per didelis jo kiekis kraujyje gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip širdies ligos ir kraujagyslių užsikimšimai. Nors daugelis cholesterolį sieja su neigiamas padariniais, svarbu suprasti, kas lemia jo kiekio padidėjimą.

REKLAMA

Aukštas cholesterolio kiekis dažnai neturi akivaizdžių simptomų, todėl jis paprastai nustatomas tik atliekant kraujo tyrimus. Kai kuriais atvejais, padidėjęs cholesterolio kiekis gali sukelti ksantomas – riebalų sankaupas po oda ar ant akių vokų, tačiau tai yra retesnis reiškinys.

Naujienų portalui tv3.lt Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova atskleidžia, kurie maisto produktai prisideda prie cholesterolio lygio padidėjimo ir ką reikėtų valgyti, norint jį sumažinti.

Cholesterolio svarba ir žala

Gydytoja dietologė E. Kliukaitė-Sidorova sako, kad cholesterolis yra į riebalus panaši medžiaga, kurio yra kiekvienoje organizmo ląstelių sienelėje, ypač smegenų ir nervų ląstelėse. Pasak jos, cholesterolį kūnas naudoja hormonų, tulžies rūgščių, vitamino D ir kitų medžiagų gaminimui.

REKLAMA
REKLAMA

Cholesterolis yra svarbus ir žmonės turi jo gauti, tačiau per didelis cholesterolio kiekis kraujyje gali tapti žalingas, nes gali kauptis arterijose ir sukelti įvairias sveikatos problemas, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligas.

REKLAMA

Gydytoja dietologė teigia, kad cholesterolio kiekis kraujyje yra svarbus rodiklis, padedantis įvertinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Per didelis cholesterolio kiekis, ypač mažo tankio lipoporoteinų (MTL), vadinamų „bloguoju“ cholesteroliu, gali kauptis ant arterijų sienelių, formuodamas aterosklerozines plokšteles.

Dėl to arterijos gali siaurėti, ribodamos kraujo tekėjimą, o tai gali sukelti širdies kraujotakos sutrikimus, įskaitant infarktą ar insultą, taip pat periferinių arterijų ligų riziką, padidinti tikimybę susirgti inkstų ligomis ar diabetu.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto produktai, didinantys cholesterolio kiekį

Pasak Eglės Kliukaitės-Sidorovos, kai kurie maisto produktai gali prisidėti prie aukšto cholesterolio kiekio kraujyje, pavyzdžiui, sočiųjų riebalų turintys produktai.

„Tai apima tokius produktus kaip sviestas, taukai, kokosų aliejus, kiaušinio trynys, sūris, riebi mėsa, taip pat įvairūs paruošti gaminiai, pavyzdžiui, dešros, pusgaminiai.

Taip pat reikėtų vengti transriebalų – pagrindiniai jų šaltiniai yra paruošti ir perdirbti maisto produktai, kepiniai, saldumynai ir įvairūs užkandžiai“, – kokie produktai didina cholesterolį atskleidžia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, transriebalai neigiamai veikia riebalų apykaitą, padidina bendrą cholesterolio kiekį, mažina gerojo cholesterolio (DTL) kiekį, didina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį, skatina endotelio disfunkciją, atsparumą insulinui ir uždegimą.

„Cholesterolio yra tik gyvūninės kilmės produktuose, pvz. kiaušinio trynyje, sūryje, svieste, subproduktuose. Svarbu suprasti, kad sumažintas sočiųjų riebalų kiekis racione, sumažina ir su maistu gaunamą cholesterolio kiekį“, – pažymi ji.

REKLAMA

 

Atskleidė, ko vengti

Pasak gydytojos, norint išvengti padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje, reikėtų vengti tam tikrų produktų.

„Tai yra riebūs raudonos mėsos produktai, tokie kaip aviena, kiauliena, taip pat perdirbta mėsa, pavyzdžiui, dešros ir dešrelės. Riebūs pieno produktai, tokie kaip sviestas, grietinė, pienas ir sūriai, taip pat yra sočiųjų riebalų šaltiniai.

Be to, reikia vengti greito maisto, keptų produktų, pavyzdžiui, skrudintų bulvyčių ir traškučių. Transriebalų šaltiniai yra visi produktai, kurių sudėtyje nurodyta „hidrinti/iš dalies hidrinti“ – tai ženklas, kad produktuose yra transriebalų“, – sako gydytoja dietologė.

REKLAMA

Kalbėdama apie riebalus, kurių reikėtų vengti, ji pabrėžia, kad būtina riboti sočiųjų riebalų kiekį – jie turėtų sudaryti mažiau nei 10 proc. kasdienio energijos poreikio. Šie riebalai didina mažo tankio lipoproteinų (MTL) – blogojo cholesterolio kiekį.

Specialistė taip pat akcentuoja transriebalų kenksmingumą sveikatai: „Transriebalai yra ypač žalingi, todėl, jei įmanoma, visiškai jų atsisakykite ir venkite maisto produktų, kuriuose jų yra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojos dietologės teigimu, sveikatai palankioje mityboje svarbu ne tik pasirinkti tinkamus produktus, bet ir įtraukti daug maistinių skaidulų turinčių produktų, pavyzdžiui: avižas, ankštinius augalus, pupeles, žirnius, vaisius, uogas ir kt.

Į kasdienę mitybą rekomenduojama įtraukti nesočiųjų riebalų šaltinių, tokių kaip alyvuogių aliejų, avokadą, riešutus ir sėklas, kurie padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį.

Be to, svarbu didinti Omega-3 riebalų rūgščių suvartojimą ir nepamiršti žuvies, ypač lašišos, silkės, skumbrės ir sardinės, kurios yra puikus šių riebalų šaltinis.

Rekomenduojama reguliariai tikrinti cholesterolio kiekį kraujyje. Sveika gyvensena ir mityba yra itin svarbios, nes tai kasdienės rutinos dalis, prisidedančios prie geresnės sveikatos. Jei yra poreikis, būtina laikytis gydytojų rekomendacijų, o esant dideliam rizikos lygiui, gali prireikti vartoti vaistus cholesterolio kiekiui mažinti“, – patarimus siunčia gydytoja. 

Tiems,kurie žada tuoj pat šiais produktais atsikratyti,pasakykit prie kurio konteinerio jūsų laukti.
Kiaušiniams uždegta žalia šviesa, specialistė turbūt to dar nežino.
Paaiškinkit šias nesąmones
Paaiškinkit šias nesąmones
apie sūrį,jautieną,kiaušinius kokiems italams.Pasukios jums ties smilkiniu,daktare.Saikingai ,viską reik vartoti,o ne "atsikratyti"...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų