rudens gėrybės

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „rudens gėrybės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „rudens gėrybės“.

Obuolius namuose išlaikykite iki pavasario: štai ką reikia daryti

Norėdami rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau, skubame jas konservuoti, džiovinti ar šaldyti. Tokie būdai tinka toli gražu ne kiekvienai rudens gėrybei. Kaip išsaugoti geriausias bulvių, morkų, svogūnų ir moliūgų savybes? Šiame tekste paaiškinama, kaip rudenį nurinktą delrių išlaikyti maistingu. Paruošiamieji darbai Geriausiai daržovės išsilaiko, kai temperatūra artima 0 °C. Šiltesnėje patalpoje jos ima dygti, apninka puviniai.
2024-10-16

Žolinininkė Jolanta išdavė aukso vertės augalus: apsaugo nuo ligų, kurių labai bijo lietuviai

Spalis – laikas, kuomet dar galima prisirinkti rudeninių gėrybių ir taip pasiruošti žiemos sezonui. Apie tai, į kokias uogas ir augalų šaknis vertėtų atkreipti dėmesį, papasakojo „Mano žolelės“ tinklaraščio įkūrėja, žolininkė Jolanta. Pasak jos, visos šios uogos ir šaknys – tikri sveikatos ir energijos šaltiniai, kurie gali padėti sustiprinti imunitetą.
2024-10-15

Perspėja plūstančius į miškus – jokiu būdu nelieskite šių grybų

Prasidėjus rudeniui, miško gėrybės džiugina grybautojus: socialinių tinklų paskyrose žmonės didžiuojasi įspūdingais laimikiais. Tačiau, specialistai įspėja, kad grybauti reikėtų atsakingai. Gamtininko Almanto Kulbio teigimu, grybavimas nėra sportas, tad varžytis, kas pirmas surinks visus miško grybus, nereikėtų. O apakinti azarto lietuvaičiai netyčiomis gali prisirinkti ir nuodingų grybų. Ilgametę patirtį turintis gamtininkas sako pastebintis, kad grybautojams ne retai trūksta saiko jausmo.
2020-09-12

Medikė laisvalaikiu kuria vainikus: rezultatas žavi daugelį

Vainiko simbolika yra giliai įsišaknijusi lietuviškoje kultūroje ir be jų neįsivaizduojamos įvairios šventės: Kalėdos, Velykos, Joninės ir kitos progos. Dabar vis dažniau žmonės vainikus renkasi ir kaip paprastą namų puošybos elementą. Gargžduose gyvenanti medikė Ilona Slušnienė savo laisvalaikį leidžia kurdama įvairius vainikus, kurie papuoš namus ir džiugins savo ilgaamžiškumu.
2019-12-02
REKLAMA
Gausus rudens derlius  Gausus rudens derlius

Rudens meniu: ką gaminti, kad užderėjusių gėrybių netektų išmesti?

Vasara su mumis jau atsisveikino, tačiau rudenį vis dar galime džiaugtis gausiu vasaros saulėje sunokusių šviežių daržovių derliumi. Ir nors orai palaipsniui vėsta, tačiau daržovių gaminimo pasirinkimai tik didėja. Šiuo metų laiku rudens daržo kraitės gėrybės kasdienius patiekalus gali paversti tikrais gurmaniškais šedevrais ir vitaminų lobynais. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, ką gaminti su užderėjusiomis gėrybėmis, kad nieko netektų išmesti.
2019-09-26
REKLAMA
Sveiko patiekalo paslaptis – švieži rudens produktai  Sveiko patiekalo paslaptis – švieži rudens produktai

Sveiko patiekalo paslaptis – švieži rudens produktai

Ruošdami rudeninį patiekalą dažniausiai stengiamės naudoti šviežiausius produktus. O kas gali būti šviežiau nei produktai iš mūsų sodų ar vietos ūkininkų turgaus? Turbūt kiekvienas esame susidūrę su situacija, kai sekmadienį šaldytuvas lūžta nuo produktų, o laiko paruošti tinkamą patiekalą turėsime tik trečiadienį? Niekas nenori išmesti sugedusio maisto.
2019-09-10

Skubėkite prisirinkti gilių: sunku patikėti, kad iš jų – tokia nauda!

Atėjęs ruduo ne tik spalvotai nudažo medžius, bet ir atneša gausybę gėrybių, subrandina įvairiausius vaisius. Mūsų senoliai rudenį skubėdavo prisirinkti gilių, mat šie ąžuolo vaisiai šalina toksinus, valo kraują. Nesnauskite ir jūs, skubėkite prisirinkti gilių, nes ir mažas kiekis stimuliuoja virškinimą, šalina riebalus. Tv3.lt skaitytoja pasidalijo puikiu gilių kavos receptu, kurį vertėtų išbandyti kiekvienam.
2018-09-26

Mikologas perspėja: apsinuodyti galima ir nenuodingais grybais

Pasibaigusi vasara džiugina grybautojus, kada pastarieji pradeda knibždėti miškuose ir krauti į pintines gėrybes. Tiesa, dėl karštos ir sausos vasaros grybų sezono pradžia kiek vėlesnė nei įprastai, tačiau mikologas Jonas Kasparavičius tikina, kad šiuo metu jau galima džiaugtis pirmaisiais rudeniniais grybais. „Kokių grybų galima rasti – priklauso nuo miško: viename gali būti voveraičių, kitame daugiau raudonviršių, kazlėkų, meškučių ar net baravykų.
2018-09-04

Vertingiausios rudens gėrybės stipriam imunitetui ir negalavimų gydymui

Rudens metas mums dovanoja daugybę daržo gėrybių, kurios gali padėti tinkamai pasiruošti šaltajam sezonui. Jose esantys vitaminai ir begalė kitų naudingų medžiagų ne tik apsaugo organizmą nuo gresiančių ligų, tačiau suteikia taip rudenį trūkstamo žvalumo bei energijos. Mitybos specialistė, tinklaraščio sveikairgardu.lt įkūrėja Indrė Trusovė išskiria vertingiausias rudens gėrybes bei dalinasi patarimais, kaip sveikai jas paruošti išsaugant kuo didesnę vertę.
2017-09-05

Svoriui mažinti – nuostabiai skani moliūgų sriuba

 Atėjus vėsesniam metų laikui, kai ir akys, ir skrandis prašosi šiltesnio ir sotesnio maisto, o po vos pasibaigusio „bikinio sezono“ protas dar skatina susilaikyti nuo kaloringesnio maisto, vienas iš geriausių pasirinkimų – moliūgų sriuba. Dabar šio gėrio galima rasti visur. Ir nors iš moliūgų galima pagaminti begalę įvairiausių patiekalų ir netgi panaudoti desertams, mano tradicinis ir pirmas pasirinkimas – sriuba.
2016-10-17
REKLAMA
REKLAMA

Rudens gėrybės – spalvingas kelias geresnės sveikatos link

Atkeliavus rudeniui, daugelis liūdi dėl trumpos, greitai prabėgusios vasaros, dėl to, kad stalo nebepuoš šviežios ryškios daržovės, spalvingos uogos ir vėl teks pasinerti į niūresnį metų laiką. Vis dėlto, neskubėkite nusiminti. Ruduo taip pat ypatingai spalvingas ir turtingas gėrybėmis, kurios pasižymi ne tik skoniu, bet ir išskirtine nauda. Apie tai, kodėl šis metų laikas yra pats dosniausias, mums pasakoja mitybos specialistė–konsultantė Indrė Trusovė.
2016-09-09

San Fransiske – daugiau nei toną sveriantis moliūgas

Ruduo – sodo gėrybių metas. Tai įrodė ir San Fransisko ūkininkai. Jie suvažiavo į didžiausio moliūgo konkursą. Nugalėtojas – daugiau nei tonos. Didžiausio moliūgo konkursą San Fransiske suvažiavo ne tik Kalifornijos, bet ir kitų valstijų ūkininkai. Milžiniškus sodo galiūnus jie čia vežė net sunkvežimiais. Daugiausia dėmesio ir aplodismentų sulaukė Styvo - ūkininko iš Oregono moliūgas. Ant milžiniškų svarstyklių užridentas galiūnas tapo šių metų rekordininku.
2015-10-14

Skaniausios ir naudingiausios rudens gėrybės

Rudens gėrybės pasižymi ypatinga spalvų ir skonių įvairove – nenuostabu, kad šaldytuvas šiuo metų laiku pilnas daržovių, vaisių, uogų ir grybų. Tai – tikras vitaminų ir mikroelementų lobynas, galintis palaikyti jūsų imunitetą ir padedantis išvengti šaltojo sezono ligų. Obuoliai. Turi vitamino A, b2, B3, B3, B6, B9, C, E, PP. Geriausia vartoti termiškai neapdorotus arba keptus. Vynuogės.
2015-09-04

Ignalinoje prasidėjo tradicinė rudens mugė

Ignalina vėjuotą šeštadienį nusprendė duoti atkirtį vėsiam orui ir pakvietė rajono gyventojus ir svečius apsilankyti triukšmingoje rudens gėrybių ir amatų mugėje. Šventės, kuri šeštadienio rytą prasidėjo miesto Laisvės aikštėje, programoje numatyta daugybė linksmybių ir atrakcijų, galiūnų varžybos, Metų ūkio apdovanojimai, krašto muziejaus atidarymas. Organizatoriai tikisi sulaukti daugiau kaip dviejų tūkstančių lankytojų. Ignaliną savo vizitu pagerbė ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
titulinis 2012-10-06

Moliūgai aprūpins geležimi ir cinku

Jei ne savo, tai kaimynų darže tikrai matėte išdidžiai pūpsantį auksaspalvį moliūgą. Šiandien vargiai rastumėte jauną mamą, savo kūdikiui neduodančią šia daržove skanintų košių. Tačiau moliūgų naudingi ne tik kūdikiams, vėlyvą rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas sumenksta, juos valgyti reikėtų visiems. Moliūgai – vienas didžiausių geležies šaltinių, o jų sėklos – gausiausias natūralus cinko šaltinis.
2012-10-03

3 svarbiausi darbai jaukiai rudens pabaigai

Šiais metais Lietuvoje viešėjęs ruduo dar ilgai išliks atmintyje kaip nepaprastai saulėtas ir gražus - be nuolatinio lietaus ir atšiauraus vėjo, auksaspalviais lapais, kurie lyg užsispyrę ilgai laikosi ant medžių šakų. Visgi, po truputėlį šąlant orams, vis daugiau laiko norisi praleisti šiltuose namuose. Pasaulinė prekių sodui, namams ir lauko darbams gamintoja „Fiskars“ pataria, ką malonaus ir naudingo galite nuveikti virtuvėje belaukdami žiemos.
2011-11-08

Rudens daržovių kraitė: gardu ir naudinga

Rudens daržo kraitės gėrybės kasdienius patiekalus gali paversti gurmaniškais šedevrais ir vitaminų bei mineralų lobynu. Ruduo – vitaminų metas. O vitaminai ne tik užtikrina sklandžią visų organizmo sistemų veiklą, bet ir stiprina imunitetą. Jei rudenį jų su maistu gausite pakankamai – net niūriausia žiema nebus tokia grėsminga ir atšiauri. Vitamino C yra daugumoje šviežių daržovių ir vaisių. Deja, sąlytis su metalu ar terminis apdorojimas jį greitai sunaikina.
2011-09-24
Į viršų