Mitybos specialistė, tinklaraščio sveikairgardu.lt įkūrėja Indrė Trusovė išskiria vertingiausias rudens gėrybes bei dalinasi patarimais, kaip sveikai jas paruošti išsaugant kuo didesnę vertę.
Ar bulvės naudingos?
Apie šią lietuvių taip mėgstamą daržovę bei jų teikiamą naudą galima išgirsti daugybę skirtingų nuomonių. Vieni bulvių vengia dėl to, jog šios skatina svorio augimą, kiti vertina dėl jose slypinčių naudingų medžiagų.
„Tiesa ta, jog bulvėse itin gausu kalio, kurio daugiau rastume tik petražolėse ir ankštinėse daržovėse. Taip pat bulvėse nemažai ir C, B grupės vitaminų, kalcio, magnio, fosforo bei galima rasti šiek tiek baltymų.
Visgi, šiose daržovėse slypi ir didelis krakmolo kiekis, kuris mūsų organizme virsta cukrumi, tad gliukozės lygis kraujyje padidėja itin staigiai. Vėliau, cukraus lygiui nukritus itin suprastėja nuotaika, juntamas didelis alkis, kurį greitai numalšinti gali tik labai saldūs ir daug angliavandenių turintys produktai. Vis dėlto, visiškai iš savo valgiaraščio bulvių išimti nėra būtina, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jų tinkamą paruošimą“, – teigia mitybos specialistė.
Verdamos arba orkaitėje su lupena kepamos bulvės yra vertingiausios. Taip pat jas ruošiant svarbu, jog daržovės nebūtų ištižusios. Nereikėtų bulvių valgyti nei su mėsa, nei su žuvimi, kadangi ši daržovė ir taip yra sunkiau virškinama, todėl geriausiai dera su šviežiomis daržovėmis. Be to, reikėtų nepamiršti, jog bulvėse gausu angliavandenių, todėl jas derėtų valgyti pirmoje dienos pusėje.
Kitos naudingos gėrybės
Moliūgas. Šioje daržovėje yra C, B1 ir B2 , D, PP vitaminų, karoteno, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno bei cinko druskų. Moliūgai gerina žarnyno veiklą, gydo žarnyno sutrikimus, mažina gastrito simptomus bei skrandžio skausmus. Moliūgą virtuvėje galima itin naudoti plačiai, kadangi šis tinka tiek desertiniams patiekalams, tiek salotoms, troškiniams, sriuboms ar net vaikiškoms tyrėms.
Kopūstas. Jame gausu C, K,E ir B grupės vitaminų, kalcio, magnio, kalio, folio rūgšties, sieros, omega-3 ir chlorofilo. Jis puikiai tinka įvairiems troškiniams, salotoms ar sriuboms. Taip pat labai naudinga gerti kopūstų sultis, kadangi dėl savo detoksikacinių savybių jos puikiai šalina toksinus ir šlakus, valo kraują, gydo skrandžio bei žarnyno susirgimus.
Burokas. Ši daržovė turtinga vitaminu C, natriu, fosforu, kaliu, magniu, geležimi ir net amino rūgštimis. Burokus patartina valgyti turint vidurių užkietėjimo problemų, nusilpus kraujui ir imunitetui. Ši išskirtinės naudos daržovė puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, kadangi tokiu būdu padeda organizmui įsisavinti baltymus.
Obuoliai. Juose gausu А ir В grupės vitaminų, С, Е, Н, РР, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies bei antioksidantų . Nuostabu, kiek šiose vaisiuose slepiasi vitaminų ir naudingų medžiagų. Obuoliai yra vienas geriausių būdų siekiant mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, norint išsivalyti organizmą, šalinti vidurių užkietėjimą, greitinti medžiagų apykaitą, gerinti virškinimą ir palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.
Miško grybai. Savo nauda jie prilygsta ne tik daržovėms, bet net mėsai bei žuviai. Grybuose yra didelis kiekis B1, B2, PP, C, A, D vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, geležies, mangano, kobalto, švino, o taip pat ir aminorūgščių. Įdomu tai, jog pievagrybių ir baravykų baltymų maistinė vertė prilygsta gyvulinės kilmės baltymams, tad juos ypač naudinga valgyti vegetarams, kadangi jiems sunkiau surinkti reikiamą baltymų kiekį.
Morkos. Jos turtingos A,C, E, B grupės vitaminais, taip pat jose gausu karotino, jodo, kalio, fosforo bei vario. Šios daržovės gerina odos, nagų, dantų ir plaukų būklę, žinoma, ir regėjimą. Morkos padeda kovoti su apatija bei nuovargiu, valo organizmą, padeda pašalinti šlakus ir toksinus. Šios, kaip ir moliūgas, puikiai tinka tiek desertų, tiek sriubų, salotų ar kitų patiekalų gaminimui.
Kaip paruošti neprarandant vertės?
Nors rudens gėrybės išsiskiria ypatinga nauda sveikatai, būtina mokėti jas tinkamai paruošti ir žiemai, kadangi kitu atveju, daržovės gali prarasti savo naudingas medžiagas ir tampi nevertingomis.
„Pirmiausia daržoves rekomenduočiau rauginti, kadangi tuomet maistas turi daug probiotikų, kurie ypač naudingi gerai žarnyno veiklai bei stipriam imunitetui. Rauginti galima kopūstus, cukinijas, agurkus ir burokėlius, tačiau taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamą receptą, be didelio kiekio cukraus, druskos ir acto.
Būtent dėl šios priežasties nepatarčiau marinuoti, kadangi marinato sudėtyje yra ypač daug acto, dėl kurio daržovės praranda savo gerąsias savybes. Taip pat ypatingai geras būdas ruošiantis žiemai – gėrybių šaldymas. Susipjausčius daržoves mažais kubeliais ir porcijomis susidėjus į šaldymo kamerą, bet kada ruošiant patiekalą ir panorėjus jį pagardinti daržovėmis, jas galite turėti po ranka. Be to, obuolius ir grybus labiausiai patartina džiovinti.“, – sako Indrė Trusovė.