eršketas
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „eršketas“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „eršketas“.
Receptas. Grilyje kepti eršketo vėrinukai
INGREDIENTAI: 1 arbatinis šaukštelis imbierų (maltas) 10 vienetų juodųjų pipirų 2 valgomieji šaukštai medaus 2 kilogramai eršketų (filė) šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai aliejaus 5 vienetai mėtų (lapeliai) 150 mililitrų sulčių (greipfrutų) PARUOŠIMO BŪDAS: Eršketo filė nuplauti, supjaustyti smulkiais gabalėliais ir sudėti į gilų dubenį. Juoduosius pipirus sumalti ir sudėti į atskirą dubenėlį.
Receptas. Eršketas, įdarytas lašiša
INGREDIENTAI: 2.5 kilogramo eršketų 1 valgomasis šaukštas sviesto 1 valgomasis šaukštas grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Įdarui: 500 g lašišos filė stiklinė grietinėlės kiaušinis prieskoniai krapai Nepjaustytą žuvį paruošti: išorę bei vidų ištrinti druska ir pipirais (ar kitais mėgiamais prieskoniais), pašlakstyti citrinų sultimis, prikimšti paruošto įdaro. Iš viršaus užtepti grietinės ir sviesto.
Receptas. Vyne troškintas eršketas
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų 800 gramų eršketų 1 stiklinė baltojo vyno šiek tiek druskos 120 gramų sviesto šiek tiek baltųjų pipirų (malti) PARUOŠIMO BŪDAS: Išvalytą ir nuplautą eršketą supjaustome mažesniais gabalėliais, įtriname druska bei baltaisiais pipirais ir sudedame į troškintuvę. Užpilame eršketą vynu, sudedame griežinėliais supjaustytą citriną, sviestą ir uždengus troškiname apie 20 min. virš mažos ugnies. Patiekiame šiltą su mėgstamu garnyru.
Receptas. Eršketų kotletai su grybais
INGREDIENTAI: 2 vienetai kiaušinių 100 gramų kvietinių miltų 1 kilogramas eršketų (filė) 1.5 stiklinės džiūvesėlių (malti) 150 gramų pievagrybių 1 ir 1/4 stiklinės grietinėlės šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus ((kepimui)) 150 gramų sviesto 1.5 stiklinės sultinio (žuvies) šiek tiek prieskonių (žuviai) PARUOŠIMO BŪDAS: Pradedame gaminti padažą. Pievagrybius susmulkiname ir pakepiname keptuvėje su sviestu.
Neįtikėtinas žvejo laimikis – 512 kilogramų sverianti eršketinė kaluga
Kinijoje žvejys netoli Fujidžano miesto Heilongdziango upės baseine sugavo įspūdingų gabaritų žuvį. 3 metrų 59 centimetrų ilgio eršketinė Kaluga yra šimto metų amžiaus ir sveria 512 kilogramų. Šie grobuoniški eršketai yra aptinkami išskirtinai tik Heilongdziango upės baseine. Išvysti beveik dviejų žmonių dydžio laimikį rinkosi šimtai kinų. Ši įspūdingo dydžio patelė pateko į Fujidžano miesto eršketų veisimo stotį.
Tikimasi, kad į upes paleisti eršketai grįš neršti Lietuvoje
Marija Gabrienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt Į upes paleidžiami Rusnės žuvivaisos centre užauginti eršketai. Šios karališkosios žuvies populiaciją atkuriantys specialistai įsitikinę – iš Kanados eršketų ikrų užauginta žuvis ateityje neršti grįš į mūsų upes. Paskutinis eršketas Lietuvoje pagautas prie Palangos prieš 40 metų. Dėl nekontroliuojamos žvejybos, vandens taršos ir nerštaviečių naikinimo ši karališkoji žuvis išnyko kone visoje Europoje.
Į Lietuvos upes gįžta aštriašnipiai eršketai
Salomėja Pranaitienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt Trejus metus Lietuvoje įgyvendinama Eršketų išteklių atkūrimo programa. Šios vertingos žuvys Baltijos jūroje ir į ją įtekančiose upėse išnyko praėjusio amžiaus viduryje. Eršketus ėmėsi veisti Žuvininkytės tarnyba. Iš Rusnės ir Laukystos veislynų atkeliavę dvejų mėnesių eršketukai sveria po 5–8 gramus. Jaunikliai paleidžiami į Neries ir Šventosios upes, jose eršketai neršdavo nuo senų laikų.
Vyne troškintas eršketas
Ilgą laiką prabangos preke laikytų eršketų dabar nesunkiai galima įsigyti bet kuriame didesniame prekybos centre. Ši tauri žuvis gali papuošti ir jūsų šventinį stalą. Sudėtinės dalys: Eršketas (800 gramų) 1 stiklinė balto vyno 120 g. sviesto 1 citrina Druskos Maltų baltųjų pipirų Gaminimas: Išvalytą ir nuplautą eršketą supjaustome mažesniais gabalėliais, įtriname druska bei baltaisiais pipirais ir sudedame į troškintuvę.