botulizmas
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „botulizmas“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „botulizmas“.
Įspėja perkančius mėsos konservus: nekartokite šių klaidų
Mėsos, ypač žvėrienos konservų gamyba – gana sparčiai populiarėjanti veikla. Šie produktai nereikalauja ypatingų laikymo ir transportavimo sąlygų, yra saugiai ir patogiai supakuoti, dėl ypatingo terminio apdorojimo saugūs vartoti visoms vartotojų grupėms, ilgos tinkamumo vartoti trukmės.
VMVT specialistai įspėja – netinkamai ruošiant konservus, juose gali susidaryti kenksmingų mikroorganizmų sporų, sukeliančių botulizmą.
Perspėjo dėl plintančios naujos mados: Europoje užfiksuoti nervus paralyžiuojančios ligos atvejai
Po botokso injekcijų kelios dešimtys žmonių Turkijoje ir keliose kitose Europos šalyse susirgo sunkia, užkrečiamosioms ligoms priskiriama ir atitinkamus nervus paralyžiuojančia liga – botulizmu. Apie tai šią savaitę pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).
Tokia žinia socialiniame tinkle pasidalino užkrečiamųjų ligų specialistas prof. Saulius Čaplinskas.
Rusija kaltina Ukrainą apnuodijus rusų karius, bet šie galėjo užkirsti pasibaigusio galiojimo konservų
Rusijos gynybos ministerija apkaltino Kyjivą panaudojus „nuodingas chemines substancijas“ bei pranešė, kad rusų kariai buvo hospitalizuoti Zaporižios regione dėl apsinuodijimo, bet gali būti, jog rusai tiesiog prisikirto pasibaigusio galiojimo konservų.
Perspėja konservuotų grybų mėgėjus: apsinuodijimas gali baigtis net mirtimi
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad grybai gali būti sunkios ligos priežastimi. Per pastaruosius penkerius metus (2015–2019 m.) užregistruoti 6 botulizmo atvejai. Dažniausia ligos priežastis – namuose konservuoti grybai.
Botulizmas yra pavojinga liga, kurią sukelia nervus veikiantis toksinas, kurį gamina Clostridium botulinum bakterijos.
Panevėžietis pasakoja, kaip užsikrėtė reta liga: paragavo maisto iš turgaus
Mirtinas nuodas namų gamybos konservuose, marinuotų grybų ir agurkų stiklainiuose, rūkytuose ar net vytintuose mėsos gaminiuose iš ties gali slypėti pas kiekvieną namuose. Ir tai ne koks visų puikiai pažįstamas pelėsis, o botulino toksinas. Štai Panevėžio infekcinėje ligoninėje gydomas reta, bet labai pavojinga infekcija užsikrėtęs tolimųjų reisų vairuotojas. Vyras įtaria botulizmu susirgęs nuo pirktinių sūdytų lašinių. „Sūdytų lašinių iš žemdirbių turgaus.
Moteris pasivaišino žuvimi ir ikrais: ryte pasireiškė požymiai, o vakare jau mirė
Kijeve (Ukraina) nuo agresyvios botulizmo formos gegužės 27-ąją mirė 47-erių moteris, skelbia naujienų agentūra „UNIAN“. Vietos sveikatos įstaigos atstovė Natalija Višnevskaja pasakojo, kad ligos simptomai pasireiškė suvalgius žuvį, kurią šeima pati vytino. „Moteris mirė užvakar. Ryte pajuto simptomus. Pietų metu jau buvo paguldyta į Aleksandrovo ligoninę, į infekcinės reanimacijos skyrių. Itin agresyvi ir staigia plintanti forma“, – pareiškė N. Višnevskaja.
Vaistai mirštančiajam – slepiama valstybės paslaptis
Lietuvoje vaistų nuo mirtinos ligos galbūt yra tik Valstybės rezerve, bet kas jame saugoma – valstybės paslaptis.
Kauno klinikų Reanimacijos skyriuje nuo praėjusio šeštadienio guli komos ištiktas 61 metų kaunietis Raimondas Stankus. Jį pakirto stabligė. Ar žmogus liks gyvas, niekas nežino, rašo „Lietuvos rytas“.
Kauno klinikų medikai iškart nustatė diagnozę ir suleido dozę Valstybės rezerve pirkto serumo, skirto stabligei gydyti.