Vyras įtaria botulizmu susirgęs nuo pirktinių sūdytų lašinių.
„Sūdytų lašinių iš žemdirbių turgaus. Aš tuos lašinius nusipirkau penktadienį“, – pripažįsta vyras.
Panevėžio infekcinėje ligoninėje pusamžis panevėžietis sparčiai sveiksta po jį užpuolusios sunkios ir itin retos botulizmo infekcijos. Į ligonio lovą drūtą vyrą paguldę klastingi botulino toksinai tik stipriai apnuodijo organizmą, nors galėjo baigtis ir liūdniau – mirtimi.
„Vėmimas nerealus parą laiko ir pastebėjau ant akių, dar džiuvimas burnos kas 5 min po gurkšnį norėjosi gerti“, – sako vyras.
Kad susirgo reta infekcija iš pradžių vyras nesumojo, manė apsinuodijęs paprasčiausiu maistu, tiksliau iš turgaus pirktais ir į reisą įsidėtais sūdytais lašiniais. Ūmi liga panevėžietį užpuolė kelyje tarp Norvegijos ir Švedijos. Vyras pasakoja prie vairo patirtą košmarą vos išgyvenęs.
„Išėjo visa savaitė paskui dar šeimos gydytoja nieko nenustatė tai dar išvažiavau į vieną reisą, tai ačiū Dievui neužsilenkiau. Man jie ir dabar tie lašiniai stovi akyse aš juos jaučiu ir po 2 savaičių“, – prisimena vyras.
Kad į ligoninę pakliuvęs vyras ne šiaip sau apsinuodijo maistu iškart suprato infektologai. Botulizmą išdavė itin keisti į meningitą panašūs simptomai. Nors vyras nekarščiavo, jį kankino silpnumas, nežmoniškas troškulys ir dvejinosi akyse.
„Pacientą atsiuntė okulistai kurie apžiūrėję ligonį ir neradę priežasties o pirmi simptomai buvo kad jis pradėjo blogai matyti į toli. Kadangi jis tolimųjų reisų vairuotojas pradėjo dvejintis akyse“, – pasakoja Infekcinių ligų gydytoja Violeta Dambrauskienė.
Pasak medikų botulino bakterijų sporos labai toksiškos, kitaip tariant tai nervus paralyžuojantis ir uždusinti galintis nuodas. Įdomiausia, kad šiai pavojingai bakterijai visai nereikia deguonies – atvirkščiai palankiausia terpė visiškas vaakumas. Kuris gali susidaryti apkrėstoje mėsoje, ar paprasčiausiame marinuotų konservų stiklainyje.
„Jis valgė daug vakumuotų, rūkytų produktų, kaip ir vairuotojai agurkų savo konservuotų“, – tikina V. Dambrauskienė.
„Turbūt per ilgai laikytas maistas ir netinkamomis sąlygomis irgi gali vizualiai ir neatrodyti įtartinas, bet reikia pasidomėti kokio laikotarpio yra ar nėra senas maistas“, – sako Užkrečiamųjų ligų ir profilaktikos vedėja Aušra Lileikytė.
Anot specialistų, šių nematomų ir bekvapių botulizmo bakerijų gamtoje yra visur: ant grybų, vaisių, daržovių, jas platinti gali ir gyvuliai su išmatomis.
„Daugiausia tai būna naminiai produktai kadangi didžiausia tikimybė ir yra koncentracijų neišlaikymas, konservavimo sąlygų neužtikrinimas“, – sako A. Lileikytė.
Specialistai pataria stiklainius su marinuotomis daržovėm, ar grybais laikyti rūsiuose, o vakuume esančius rūkytus ar vytintus mėsos gaminius šaldytuve. Ir įspėja, kad namudinės atsargos ne amžinos. Nereikėtų daržovių, grybų ar uogienių prikimštų stiklainių spintelėse taupyti iki pavasario. Mesti lauk reiktų ne tik išpūstais dangteliais, bet ir drumzlėjusius konservus.
Daugiau - TV3 reportaže: