• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Labiausiai mus nustebino lietuviška tradicija ridenti margučius. Ukrainoje tokios nėra. Mes tik varžomės, kurio kiaušinis tvirtesnis, bet čia visai kitas potyris!“, – patikino su dviem mažais vaikučiais Lietuvoje prieglobstį radusi ir iniciatyvių žmonių surengtoje abiems tautoms skirtoje Velykų šventėje sudalyvavusi ukrainietė Aleksandra Ladygina.

71

„Labiausiai mus nustebino lietuviška tradicija ridenti margučius. Ukrainoje tokios nėra. Mes tik varžomės, kurio kiaušinis tvirtesnis, bet čia visai kitas potyris!“, – patikino su dviem mažais vaikučiais Lietuvoje prieglobstį radusi ir iniciatyvių žmonių surengtoje abiems tautoms skirtoje Velykų šventėje sudalyvavusi ukrainietė Aleksandra Ladygina.

REKLAMA

Mintis, jog tas pačias religines iškilmes, tik kiek kitaip, minintys lietuviai bei ukrainiečiai galėtų pasidalinti savo patirtimi ar papročiais, kilo ne vienos socialinės iniciatyvos autorei Jurgitai Malakauskaitei, rašoma pranešime spaudai.

Būtent todėl jos sostinėje įkurta grožio ir renginių erdvė „Selfstation“ didžiųjų metų švenčių išvakarėse buvo kupina emocijų – ir netramdomo džiaugsmo, ir gilaus liūdesio. Apie tai, ką išgyvena puolami ukrainiečiai, šventės metu prisiminta ne kartą. Bene labiausiai širdį virpinančia ir ne vieną ašarą išspaudusia akimirka būtų galima vadinti tą laiką, kai gimtąja kalba žinomą kūrinį atliko Eliza Izmalkova.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime gilias kiaušinių marginimo tradicijas. Tiesa, skirtinguose regionuose nors ir sudėtingi, bet raštai yra kitokie. Jie nuo lietuviškų tikrai skiriasi – daugiau smulkių detalių, spalvų“, – patikino kaip ir visi svečiai B. Dvariono muzikos mokyklos kanklių klasės mokinių atliekamos muzikos pasitikta Vilniaus ukrainiečių bendrijos pirmininkė Natalija Sertvitienė.

REKLAMA

Ukrainos bendruomenės Lietuvoje narė Viktorija Ovčerenko pabrėžė, jog yra vietovių, kur itin gilios margučių dailinimo vašku žinios, bet ši technika artima ne visiems.

Neatsiejama ukrainietiškų Šv. Velykų dalis – kepiniai. Tarp jų visada privalo būti į Velykų bobą panašus skanėstas, aplietas baltu glaistu. Apie tai renginio dalyviams papasakojo duonininkas Mychailo Maksimjukas, pagal senolių receptą daugybę metų gaminantis ukrainietiškus karvojus.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šventėje netrūko ir lietuviškų gardumynų, kuriuos susirinkusiems paruošė griliai.lt šefas Mindaugas Kalvaitis, savo kulinariniais atradimais norėjęs prisidėti prie gerumo iniciatyvos.

Mažiesiems neišdildomų įspūdžių paliko ir dovanas dalinusi Velykų bobutė bei zuikiai, kuriuos šįkart suvaidino „Mimų teatro“ aktoriai Rita ir Marius Sekmokai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų