Naujienų portalui tv3.lr sveikos mitybos specialistė papasakojo ne tik apie savo šeimos tradicijas, bet ir kaip nepakenti savo figūrai švenčių metu, išvengiant persivalgymų.
Atskleidė Kalėdų tradicijas
Indrė pasakojo, jog jos manymu, šiais metais visi apie šventes ėmė kalbėti kaip niekuomet anksti, todėl ir pati jų itin laukė. Vis dėlto dabar, kadangi kieme – ne sniegas, o žalia žolė, žinoma moteris prisipažino besijaučianti keistai.
Tiesa, didžiausią reikšmę švenčių proga ji teikia kitiems dalykams: „Svarbiausia, kad visada šventes praleidžiame kartu su mano bei vyro tėvais. Mums didžiausia dovana yra ta, kad galime kartu susisėsti prie bendro stalo. Kadangi keletą metų gyvenome ne Lietuvoje, apie tokį šeimynišką vakarą galėjome tik pasvajoti.“
Įdomi ir Trusovų šeimos dovanų keitimosi tradicija. Pasirodo, kad dovanas jie teikia tik patiems mažiausiems šeimos nariams. „Tarpusavyje bei su draugais labiau mėgstame padovanoti „emocijas“ ar mielas smulkmenas: bilietus į koncertą, darbo ar kitą knygą, kvapą namams ar kokį kitą reikalingą dalykėlį“, – pasakojo Indrė.
Vis dėlto didžiausią džiaugsmą šeimai teikia laukimas: „Mūsų šventės tapo tikrai stebuklingos kai gimė dukrytė, o dabar, kai pilvelyje – antras vaikelis, tikrai šventės dar gražesnės. Supranti ir vertinti, koks Dievas šiais metais mums buvo dosnus.“
Taisyklės, padėsiančios išvengti persivalgymo
Lietuvių virtuvė tikrai nėra pati sveikiausia, o ne vienas tautietis per šventes yra linkęs ir persivalgyti. Kiti prieš šventes netgi laikosi dietų, tačiau Indrė pataria to nedaryti.
„Reikėtų visus metus maitintis sveikai, gyventi aktyviai ir palaikyti balansą. Tada tos šventės netaps kažkokiu valgymo maratonu. Taip pat šventės dieną nereikėtų badauti, nes tada prisėdus prie stalo suvalgysime tikrai daugiau, negu reikia ir planavome“, – siūlė sveikos mitybos specialistė.
Kūčių dieną Indrė patarė valgyti taip pat subalansuotai, kaip ir kitomis dienomis: „Sotūs ir maistingi pusryčiai bei pietūs, lengvi priešpiečiai. Daug vandens, geros nuotaikos ir negalvoti, kad tai – paskutinė vakarienė (šypsosi).“
Tiesa, nepaisant to, kad per Kūčias įprasta paragauti net 12 skirtingų patiekalų, Indrė tikina, kad visą dieną sveikai valgius, vakare persivalgyti nė neišeitų. „Ruošiant vakarienę, nuoširdžiai siūlau rinktis kuo sveikesnius patiekalus. Stengtis, kad vyrautų panašūs produktai, daryti pertraukas tarp valgymo, pajudėti“, – teigė žinoma moteris.
Anot jos, maisto derinimas per šventes turėtų būti toks, kaip ir bet kuriuo kitu metu. „Visuomet reikėtų stengtis riboti cukrų, miltus. Mityboje tegul vyrauja kiaušiniai, žuvis, paukštiena, pieno produktai, kruopos, ankštiniai, daržovės. Gaminkite patys, venkite hidrintų riebalų. Būkite fiziškai aktyvūs. Ir mėgaukitės gyvenimu bei artimaisiais, o ne tik pavalgymu“, – patarimais dalijosi I. Trusovė.
Pagrindiniu savo darbu Indrė laiko tradicinių patiekalų pavertimą sveikesniais, todėl net ir švenčių metu ji turi keletą patarimų, kaip tai padaryti ne tik skaniai, bet ir veiksmingai: „Grietinę keiskite graikišku jogurtu, kvietinius miltus – avižiniais, migdolų, kokosų ar grikių. Mažinti cukrų ir jį pakeisti, pavyzdžiui, klevų sirupu, stevija.“
Tiesa, tiems, kurie tikisi kuo greičiau numesti svorio po Kalėdų iki Naujųjų metų vakarėlio, Indrė turi ir kiek liūdnesnę žinią. „Deja, tokio būdo nėra. Yra tik mitybos įpročių pakeitimas visam gyvenimui. Tai – ne sprintas, o maratonas“, – priminė ji.