• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vynas kilo nuo žodžio „vynuogė“. Tačiau ekspertų teigimu, beveik trečdalyje šio gėrimo rūšių vynuogių iš viso nėra. Daugiau nei pusė parduodamo vyno tėra klastotė. Kol jokie įstatymai nevaržo gamintojų brandinant šį alkoholinį gėrimą, Pirmojo Baltijos kanalo laidoje „Gyvenamoji aplinka“ trečiadienį žiūrovai išmoks atskirti tikrą vyną nuo nudažyto spirito.

REKLAMA
REKLAMA

Gamintojai teigia, kad kuo vynas brangesnis– tuo jis geresnis: „Geras vynas negali kainuoti 20 litų už butelį“. Kaip gi yra iš tikrųjų? Ar verta išleisti pusę atlyginimo, šventėms perkant brangų vyną? Ar kaina – tai gamintojų ir pardavėjų rinkodaros triukas? „Gyvenamosios aplinkos“ žurnalistai atliko eksperimentą: aukštuomenės vakarėlio svečiai buvo vaišinami 10 Lt ir 100 Lt kainuojančiu vynu, jiems to nežinant. Dainininkai, aktoriai, tapytojai, verslininkai ragavo ir vieno, ir kito gėrimo. Ir tik 4 iš 15 svečių mieliau rinkosi brangesnį vyną.

REKLAMA

Portveinas „777“ prieš dvidešimt metų buvo pigiausias ir populiariausias gėrimas. Jį gėrė ir studentai, ir inžinieriai, ir kūrybinė inteligentija. Daug kas jo išgeria ir šiais laikais. Tačiau priešingai nei prieš daugelį metų, šiandien prekybos centruose ant prekystalių mes galime rasti bent trejetą šio gėrimo rūšių. „Gyvenamoji aplinka“ išsiaiškino, koks portveinas geriausias, o nuo kurio rytais skauda galvą. Tris savaites iš eilės kiekvieną penktadienį drąsiausias laidos korespondentas išgerdavo portveino butelį, o šeštadienio ryte narkologas tikrindavo, nuo kurio gėrimo pagirios yra sunkiausios.

REKLAMA
REKLAMA

Žiemą mes išgeriame vyno ne tik per šventes. Ir nors gydytojai teigia, kad alkoholinė šiluma klastinga, dauguma žmonių tuo netiki. Kas teisus? Laidos kūrėjai nusprendė tai patikrinti, keturiems Seneliams Šalčiams surengdami varžybas: kas ilgiausiai ištvers šaltyje šalia eglutės vien tik su sceniniu kostiumu. Pirmasis eksperimento dalyvis gėrė degtinę, kitas – konjaką, trečiasis – karštą vyną, o ketvirtasis – arbatą su cukrumi. Specialistai nustatė, kuris iš jų sušalo greičiausiai.

Apie tai, koks tūri būti tikras vynas, kaip auginamos vynuogės tauriems gėrimams, kaip atskirti surogatą, neatkemšant butelio – trečiadienį per PBK laidoje „Gyvenamoji aplinka“ papasakos vyndariai, alaus, Vyno ir nealkoholinių gėrimų pramonės mokslinio tyrimų instituto ekspertai, vyno degustatoriai ir policininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų