• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijoje kuriamas šokolado tyrimų centras

Mokslininkai kartu su šokolado gamintojais Švedijoje ketina įsteigti šokolado tyrimų centrą, šią savaitę paskelbė mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė centro užduotis bus gerinti šokolado kokybę, teigė Stokholme įsikūrusio Chemijos instituto (YKI) riebalų technologijos specialistas Paulas Smithas (Polas Smitas).

REKLAMA

"Mes jau kelerius metus dirbame drauge su šokolado gamintojais ir tiekėjais ir pastebėjome, jog įmonės susiduria su skirtingomis problemomis. Mūsų uždavinys yra atlikti šokolado tyrimus ir stebėti jo fizines savybes bei būsenas", - AFP teigė P.Smithas.

Viena iš nagrinėjamų problemų bus šokolado baltavimo priežastys, kai šokoladas ilgesnį laiką paliekamas išpakuotas.

REKLAMA
REKLAMA

Šis pokytis, pramonėje vadinamas "riebalų išsiskyrimu", ypač veikia šokoladą su įdaru. Tai atsitinka, kai riebalai ima skverbtis iš šokolado centro į jo paviršių.

"Jei sugebėtume užpildyti tarpus, per kuriuos riebalai skverbiasi, galėtume išvengti ar bent jau pristabdyti šį procesą", - teigė P.Smithas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai šiuo metu šokolado tyrimus atlieka kiekvienas atskirai. Tačiau, balandį atsidarysiantis centras bus pirmasis centras pasaulyje įsteigtas specialiai šokolado tyrimams.

Centro tyrimų laboratorijos veiks Stokholme ir kitame Švedijos mieste Gotenburge vakarų pakrantėje. Centrą finansuos Švedijos ir tarptautiniai šokolado gamintojai, tačiau paramos tikimasi sulaukti ir iš Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų