Mokslininkai kartu su šokolado gamintojais Švedijoje ketina įsteigti šokolado tyrimų centrą, šią savaitę paskelbė mokslininkai.
Pagrindinė centro užduotis bus gerinti šokolado kokybę, teigė Stokholme įsikūrusio Chemijos instituto (YKI) riebalų technologijos specialistas Paulas Smithas (Polas Smitas).
"Mes jau kelerius metus dirbame drauge su šokolado gamintojais ir tiekėjais ir pastebėjome, jog įmonės susiduria su skirtingomis problemomis. Mūsų uždavinys yra atlikti šokolado tyrimus ir stebėti jo fizines savybes bei būsenas", - AFP teigė P.Smithas.
Viena iš nagrinėjamų problemų bus šokolado baltavimo priežastys, kai šokoladas ilgesnį laiką paliekamas išpakuotas.
Šis pokytis, pramonėje vadinamas "riebalų išsiskyrimu", ypač veikia šokoladą su įdaru. Tai atsitinka, kai riebalai ima skverbtis iš šokolado centro į jo paviršių.
"Jei sugebėtume užpildyti tarpus, per kuriuos riebalai skverbiasi, galėtume išvengti ar bent jau pristabdyti šį procesą", - teigė P.Smithas.
Ekspertai šiuo metu šokolado tyrimus atlieka kiekvienas atskirai. Tačiau, balandį atsidarysiantis centras bus pirmasis centras pasaulyje įsteigtas specialiai šokolado tyrimams.
Centro tyrimų laboratorijos veiks Stokholme ir kitame Švedijos mieste Gotenburge vakarų pakrantėje. Centrą finansuos Švedijos ir tarptautiniai šokolado gamintojai, tačiau paramos tikimasi sulaukti ir iš Europos Sąjungos.