• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad sušilus orams bei pasibaigus vienam iš ilgųjų nedarbo savaitgalių, užregistruoti net du dėl maisto perdirbimo įmonių kaltės įtariami ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai Kauno mieste. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju, sunegalavo net 12 giminaičių, dalyvavusių krikštynose, kurios liepos 3 d. buvo organizuotos irgi vienoje Kauno kavinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonė yra švarios rankos ir švari aplinka. Todėl norint sumažinti užsikrėtimo maistu plintančiomis infekcijomis riziką ir išvengti jų protrūkių visų pirma patariama tinkamai tvarkyti maisto produktus:

REKLAMA

  • Greit gendančius maisto produktus laikyti tik šaldytuve;

  • Sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinti šaldytuve;

  • Maistą šaldytuve laikyti taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba kad skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą;

  • Prieš gaminimą visada nuplauti vištieną bei kitą mėsą;

  • Kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos dorojimo, kad išvengtume kryžminės kito maisto taršos;

  • Gerai išvirti, iškepti vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartojant šį maistą - įsitikinti, kad nesiskiria rausvas skystis;

  • Tuo pačiu metu vengti gaminti žalios mėsos ar vištienos patiekalus ir patiekalus be terminio apdorojimo (įvairios mišrainės, šviežių daržovių salotos);

  • Vengti maistą paruošti iš anksto bei paruoštą ilgai laikyti kambario ir aukštesnėje temperatūroje.

  • Nenaudoti maisto, kurio realizacijos terminai pasibaigę;

  • Nevalgyti žalios ar nepakankamai šiluma apdorotos mėsos, vištienos, negerti nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų, vengti žalių kiaušinių ir maisto su žaliu kiaušiniu.


Taip pat specialistai rekomenduoja visada nusiplauti rankas su muilu prieš maisto gaminimą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais bei pasinaudojus tualetu.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto tvarkymo įmonių (skyrių) darbuotojai, kurie tvarko maistą, turi būti pasitikrinę sveikatą ir pagal privalomojo higieninio mokymo programą, turi būti įgyję sveikatos žinių pažymėjimą.

Draudžiama esant žarnyno sutrikimams dirbti ir gaminti maistą ypač svečiams, pobūviui.

Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų