Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė dietistė Vaida Kurpienė dalinasi keliais receptais, kaip šią žuvį šventėms paruošti skaniai, sveikai bei nebrangiai ir tuo pačiu primena apie silkės naudą organizmui.
Silkės valgymo tradicijos Lietuvoje yra labai senos – tai viena populiariausių žuvų ne tik per pasninką ar šventes, bet ir kasdienėje mityboje. Subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė pasakoja, kad tokios tradicijos susiformavo dėl kelių priežasčių: lietuviai nuo senų laikų mėgo valgyti silkę, o pastaruosius dešimtmečius ši žuvis šalyje buvo pigesnė nei lašiša.
„Silkė vertinga ne tik dėl tradicijų, bet ir dėl savo maistinės sudėties. Ši žuvis yra puikus vitaminų B12 ir D bei seleno šaltinis. Taip pat silkėje gausu lengvai pasisavinamų baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra itin svarbios žmogaus sveikatai.
Omega-3 riebalų rūgštys gali padėti palaikyti gerą nuotaiką, dėmesio koncentraciją, atmintį, odos būklę ir regėjimą. Be to, jos taip pat gali padėti lėtinti senėjimo procesus ir gerinti ląstelių gebėjimą įsisavinti įvairias maistines medžiagas, įskaitant gliukozę, vitaminą C ir geležį“, – vardina V. Kurpienė.
Nors silkė yra išties riebi žuvis, tačiau jos riebalai yra itin vertingi ir naudingi sveikatai. Norint subalansuoti riebalų kiekį ir dar labiau praturtinti patiekalą maistinėmis medžiagomis, dietistė rekomenduoja silkę derinti su įvairiomis daržovėmis: keptais burokėliais, keptomis ar garintomis morkomis, šviežiomis daržovėmis ar net marinuotais agurkėliais bei raugintais kopūstais. Beje, pastaraisiais silkę gardinti reikėtų saikingai, nes kaip ir ši žuvis, taip ir rauginti produktai turi daug natrio (druskos). Daržovės ne tik puikiai derės prie žuvies, bet ir pagerins virškinimą bei pasisavinimą.
„Silkė puikiai dera ir su grūdiniais patiekalais, bulvėmis ir ankštiniais – nuo pupelių iki lęšių. Silkė gali pakeisti lašišą daugelyje patiekalų – nuo mišrainių iki sumuštinio. Taip pat renkantis žuvį reikėtų atkreipti dėmesį į jos apdorojimą – kaip ir su daugeliu kitų produktų, sveikatai bus naudingiausia mažiausiai apdorota žuvis. Tai reiškia, kad reikėtų rinktis natūralią, šviežią, šaldytą ar lengvai sūdytą silkę su minimaliu druskos kiekiu“, – pataria dietistė.
Ir tradiciniams receptams, ir kulinariniams eksperimentams
Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad dėl savo skonio silkė puikiai dera ir su rūgščiais, ir su saldžiais priedais, todėl su ja galima pagaminti daugybę patiekalų.
„Kol vieni neįsivaizduoja Kalėdų be silkės pataluose ar klasikinės silkės su svogūnais, kiti ieško naujų idėjų, derindami ją su egzotiškais ingredientais. Dabar – geras laikas ne tik prisiminti tradicinius receptus, bet ir leisti sau paeksperimentuoti“, – kalba anksčiau minėto parduotuvių tinklo atstovė.
Pasak jos, pasirinkimų, kaip gaminti silkę, yra tiek daug, jog vienokiais ar kitokiais šios žuvies patiekalais galima nukrauti visą švenčių stalą. „Silkė yra universali ir leidžia atsiskleisti kiekvieno kūrybiškumui. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir leisti sau kurti šventinį stalą taip, kaip norisi“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Dietistė V. Kurpienė dalinasi trimis receptais, padėsiančiais pralaužti ledus virtuvėje ir atrasti silkę įvairiose formose.
Silkės sumuštinis su bulve ir ypatingu padažu
Toks silkės sumuštinis puikiai tiks artėjančių švenčių stalui. Jokio majonezo, o ir duonos – nereikės! Sumuštiniams paruošti reikės:
- 100 g lengvai sūdytos silkės;
- 2 vnt. bulvių;
- 1 vnt. raudonojo svogūno;
- 30 g grietinės;
- 5 g krapų;
- 1 a. š. Dižono garstyčių;
- druskos (pagal skonį).
Gaminimas. Nulupkite ir išvirkite, tik svarbu nepervirkite, arba orkaitėje iškepkite bulves. Bulvėms iškepus, supjaustykite jas riekelėmis. Gabalėliais supjaustykite silkę, nulupkite ir supjaustykite svogūną: pusę riekelėmis, pusę susmulkinkite padažui.
Pasigaminkite padažą: indelyje sumaišykite grietinę, garstyčias, dalį susmulkintų svogūnų bei krapų. Užberkite druskos, jei silkei trūksta sūrumo. Tada sluoksniuokite sumuštinį – pirmiausiai dėkite bulvę, tepkite padažą, uždėkite svogūną ir silkės gabalėlius. Sumuštinius papuoškite krapais ir skanaukite!
Silkės su pupelėmis mišrainė
Gardus ir sveikas receptas, kuriam reikės:
- 2 vnt. lengvai sūdytos silkės filė;
- 130 g pievagrybių;
- 100 g raudonųjų virtų arba konservuotų pupelių;
- 50 g poro;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- druskos (pagal skonį).
Gaminimas. Nuplaukite porą ir pievagrybius. Porą supjaustykite plonais žiedeliais, o pievagrybius – griežinėliais. Pakepkite porą su šlakeliu aliejaus, kol suminkštės. Tada į tą pačią keptuvę sudėkite pievagrybius, įberkite žiupsnelį druskos ir kepkite, kol švelniai pagels. Pupeles sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų skystis. Per tą laiką silkės filė supjaustykite gabaliukais. Paruoštus ingredientus sluoksniuokite žiede: pievagrybiai, pupelės, silkė, o iš viršaus pabarstykite poru.
Silkės salotos su špinatais
Šioms itin lengvai pagaminamoms salotoms reikės:
- 80 g lengvai sūdytos silkės;
- 100 g špinatų;
- 80 g žaliųjų žirnelių;
- 8 vnt. putpelių kiaušinių.
Marinuotiems svogūnams:
- 1 vnt. raudonojo svogūno;
- 20 ml acto;
- 50 ml verdančio vandens;
- 0,5 a. š. druskos;
- 1 a. š. cukraus;
- 1 vnt. lauro lapų;
- juodųjų pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Pirmiausia paruoškite svogūnus: iš pradžių verdantį vandenį užpilkite ant druskos ir cukraus bei išmaišykite. Tuomet svogūnus supjaustykite žiedais arba pusžiedžiais. Sudėkite į stiklainį bei padaužykite kočėlo galu, kol išsikirs kiek skysčio. Užpilkite vandenį, actą bei suberkite prieskonius. Stiklainį papurtykite, kad viskas pasiskirstytų bei palikite pastovėti bent 30 minučių.
Kol marinuojasi svogūnai, išvirkite putpelių kiaušinius. Priklausomai nuo to, kokią trynio konsistenciją mėgstate, virkite nuo pusės iki 3 minučių. Supjaustykite silkę, viską sudėkite į lėkštę ir mėgaukitės!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!