Jurga Motiejūtė
Deja, pasirūpinti šaldytuvo švara neužtenka. Ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į tvarką jame.
Karas bakterijoms. Higienos normos šiuo atveju griežtos: termiškai neapdoroti ir švieži produktai šiukštu negali atsidurti ant vienos lentynos – tik taip išvengsite bakterijų maiste. Dar blogiau, jei žalią mėsą nuolat dedate ant viršutinės šaldytuvo lentynos – iš jos persisunkusios sultys gali nutekėti žemyn ir užteršti visą šaldytuvą.
Apsaugokite produktus nuo kvapų. Ne paslaptis, kad kai kurie šaldytuve laikomi maisto produktai palieka jame savo aromatą. O kiti produktai, pavyzdžiui, pienas, itin gerai sugeria kvapus. Tad pasirūpinkite, kad „kvapieji“ produktai į šaldytuvą keliautų tik sandariai uždaryti arba įsukti į maisto saugojimo plėvelę.
Dažniausiai vartojamus – į priekį. Patogiausiai pasiekiamose šaldytuvo lentynose sudėkite tuos produktus, kuriuos naudojate dažniausiai. Taip ne tik bus patogiau jums, bet ir saugiau kitiems produktams, kurie naudojami ne kasdien – jų neteks nuolat išiminėti siekiant grietinės indelio ar mėgstamo salotų padažo.
Skirkite vieną lentynėlę vaikams. Be abejo, ji turėtų būti ne aukštai, kad mažieji galėtų lengvai pasiekti savo mėgstamus valgius ir užkandžius. Įkurdinkite šioje lentynėlėje patraukliai išdėliotų sveikų maisto produktų ir patiekalų, į dailius indelius kasdien sudėkite pjaustytų daržovių ar vaisių. Galėdami patys pasiimti šio bei to užkąsti mažieji jausis vyresni ir galbūt dažniau rinksis tai, kas sveikiau.
Sveikų užkandžių lentynėlė. Rūpinatės šeimos narių sveikata ar svajojate sulieknėti? Skirkite šaldytuve patogią erdvę ir sau. Jei kasdien ten paruoštumėte sveikų užkandžių – būtų mažiau pagundos čiupti tai, kas greita ir nesveika. Daržovių vėrinėliai, vaisių salotos, varškės aptepas ir riekelėmis pjaustyta neskaldytų grūdų duona – tik keletas variantų, kurių sąrašą galite nuolat papildyti.
Maisto atsargos. Mamų ir močiučių karta šaldytuve įprato saugoti žirnelių, žuvų, mėsos konservų. Atsisakyti konservų nederėtų ir dabar – geriau tegul jų nuolat būna šaldytuve: konservuotos sriubos, mėsos ar žuvies, ilgai galiojančio pieno pakelis. Kaip ir vienas kitas šaldytas pusfabrikatis šaldiklyje. Tokios atsargos išties padės, kai užklys netikėti svečiai, susirgsite, katastrofiškai neturėsite laiko nulėkti į parduotuvę arba pastebėsite, kad iki algos likus dar keletui dienų kišenėje ir piniginėje ėmė švilpauti vėjai.
Iškrovos diena. Kartą per mėnesį išvalykite šaldytuvą, patikrinkite, ar jame nėra užsilikusių sugedusių ar pasibaigusio galiojimo maisto produktų. Taip pat atlikite maisto atsargų reviziją: galbūt kai ką iš jų jau panaudojote, tad metas atnaujinti šaldytuvo atsargų asortimentą?
Išsirinkite tinkamas dėžutes. Patogiausia naudoti skaidrias permatomas stiklines ar plastikines dėžutes su sandariai uždaromu dangteliu. Tada nereikės aklai spėlioti, kas vienoje ar kitoje sudėta. Jei naudojatės neskaidriomis dėžutėmis – puikus sumanymas papuošti jas lipdukais su užrašais ar piešinėliais, ką į kurią dėžutę dėsite.