Kaip tik adventui greitai ir lengvai paruošiamo pyrago su žuvies įdaru receptas. Pyragui reikalingus produktus patogu laikyti šaldiklyje, kad jie visada būtų po ranka. Bet tai patarimas ateičiai, jei nutarsite, jog receptas vertas dėmesio.
Ruošiantis kepti pyragą pirmą kartą, teks užsukti į parduotuvę.
INGREDIENTAI:
Nedideli porai, 2 vnt.
Šaldyta bemielė sluoksniuota tešla, 1 pakelis/500 gr.
Atšildytų Rudagalvių menkių file, 400-700 gr.
Ryžiai, 100 gr.
Ryžiai reikalingi tam, kad įdaras pasidarytų skalsesnis ir biresnis, jei nesigaus toks iš karto.
GAMINIMAS:
Pirmiausia paruoškite įdarą. Išvirkite pusę puodelio ryžių. Kol ryžiai virs, nuplaukite porus ir kiek atšilusią žuvies filė (geriausiai kiaurasamtyje, kad po to nuvarvėtų vanduo). Paimkite plačiadugnį puodą ir ant aliejaus pakepinkite jame griežinėliais supjaustytus porus. Kai jie suminkštės, sudėkite žuvį. Maišydami kepkite, kol žuvis pradės byrėti. Tada pridėkite prieskonių ir virtus ryžius. Pamaišydami viską pakaitinkite, po to paragaukite ar skanu. Puodą nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite paruoštą įdarą bręsti.
Tuo metu pradėkite kaitinti orkaitę. Kol ji kaista, gilią skardą arba keramikinį keptuvą ištepkite taukais ir įklokite tešlos stačiakampį taip, kad liktų laisvas vienas jo “sparnas”. Sudėkite įdarą ir užklokite viršų. Sulipdykite tešlos kraštus, kad pyragas būtų kaip pagalvės užvalkalas. Viršų aptepkite plaktu kiaušiniu ir kiškite pyragą į orkaitę. Pyragas bus iškepęs, kai tešla iš šviesiai gelsvos taps svogūno rudumo. Jei jūsų gaminys bando pūstis, subadykite tešlos viršų šakute. Galite tai padaryti prieš dėdami pyragą į orkaitę. Bus ramiau.
Valgykite patiekalą ne iš karto, nes kiek pravėsęs jis skanesnis, be to, ne toks birus. Jei vaišinate pyragu svečius, galite pasiūlyti taurę vyno. Jei kepėte jį namiškiams, labai tiktų valgyti užsigeriant vištienos arba žuvies sultiniu. Žuvies sultinį galima pasigaminti tuo pačiu metu, kai kepa pyragas. Tereikės kelių karpių galvų, poros morkų, svogūno, pipirų, druskos. Išvirtas morkas išimkite iš viralo. Svogūną ir galvas išmeskite. Nuovirą nukoškite, sudėkite supjaustytas virtas morkas, įspauskite pusės citrinos sultis.
Jei norite sriubos, galite užvirinti sultinį su morkomis dar kartą ir lėtai įberti porą šaukštų manų kruopų, kurias reikėtų pavirti keletą minučių. Šiomis žvarbiomis dienomis žuvies sriubos ir pyrago su žuvies įdaru derinys ne tik sušildo ir atgaivina, bet ir labai pataiso ūpą.
Skanaus!