• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį gurmanai mėgavosi netradiciniais pusryčiais – skanavo šviežių silkės patiekalų. Žuvies parduotuvėlės „Fish Makers“ savininkai kviestiniams svečiams įrodė, kad besivaikydami mados silkę užmirštame nepelnytai.

Antradienį gurmanai mėgavosi netradiciniais pusryčiais – skanavo šviežių silkės patiekalų. Žuvies parduotuvėlės „Fish Makers“ savininkai kviestiniams svečiams įrodė, kad besivaikydami mados silkę užmirštame nepelnytai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gal ir keista, kad taip anksti kviečiame ragauti silkės, tačiau čia ji kur kas švelnesnė nei tikėjotės“, – 10 valandą ryto startavusį renginį pradėjo parduotuvės savininkė Veronika.

REKLAMA

Tačiau čia šalies medikus, sveikos gyvensenos specialistus ir visuomenės veikėjus suviliojo ne tik skanūs patiekalai. Čia susirinkusieji silkę liaupsino ir dėl naudos sveikatai.

Silkės nauda sveikatai

Anot medikų, pakankamas žuvies ir jos produktų vartojimas užtikrintų reikalingą pilnaverčių baltymų gavimą organizmui. Gautos Omega3 riebalinės rūgštys mažina dėmesio trūkumą, per didelį vaikų aktyvumą, gerina miegą, pagerina odos būklę.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojai riebios žuvies vartoja tris kartus mažiau nei reikėtų. Todėl Omega 3 rūgščių mums trūksta visus metus.

Valgant šviežią silkę, Omega3 įsisavinama nepalyginamai geriau negu kapsulių pavidalu. Be to, ji kur kas skanesnė ir tinkama tiek pietums ar sočiai vakarienei, tiek kaip greitas užkandis darbe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Silkę atrado prieš metus

Apie silkės naudą sužinoti ir išskirtiniu skoniu pasimėgauti progos nepraleido projekto „X Faktoriaus“ teisėjas Saulius Urbonavičius-Samas. Televizijos prodiuseris atskleidė, kad šį patiekalą „atrado“ visai neseniai.

REKLAMA

„Gyvenime nekenčiau silkės. Man tai buvo didžiausias siaubas. Nuo vaikystės turiu blogų atsiminimų. Iš darželio pareidavau su silke kišenėse. Nes ji baisiausiai dvokdavo. Kaulai, kvapas – niekas nežavėjo. Kūčios man būdavo didžiausia kančia, nes nekenčiau silkės.

Tačiau dabar viskas apsivertė. Supratau, kad silkė gali būti kokybiška. Pirmą kartą po ilgo laiko jos paragavau prieš metus. Dabar jau laukiu Kūčių, žinau, kad ant stalo bus daug kokybiškos silkės.

REKLAMA

Keista, kad mes išvis esame atpratę nuo žuvies patiekalų. Juk esame jūrinė valstybė. Visame pasaulyje, kas prie jūros gyvena, tas jos gėrybėmis ir maitinasi. O lietuvių santykis su jūra yra visiškai prastas“, – komentavo „X Faktoriaus“ teisėjas.

Šventė be silkės ant stalo – ne šventė

Tuo tarpu renginyje apsilankęs režisierius Vytenis Pauliukaitis tikino, kad šventė be silkės jam – ne šventė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaikystėje aš nemėgau jokių žuvų, nes ten daug kaulų. O dabar aš ją labai mėgstu. Gaila, kad Vilniuje iškyla labai didelė problema ieškant kokybiškos žuvies. Prieš metus atradau šią parduotuvėlę. Kadangi studentams dėstau visai šalia, Maironio gatvėje, praeidamas pro čia nepamirštu įsigyti gardžios silkutės. Džiugu, kad tai gali būti kokybiška“, – komentavo žinomas vyras.

REKLAMA

Vestuvėse silkė nepageidaujama

Renginyje apsilankė ir vestuvių planuotoja Sandra Zinkevičienė. Moteris tikina, kad dabar, atvirkščiai nei kažkada buvo įprasta, ruošdamiesi tuoktuvėms jaunieji silkės patiekalų kratosi.

„Žmonės nenori senovinių vestuvių, o tai joms asocijuojasi su senoviniu užkandžiu – silke. Tiesą sakant, prieš rengdami šventę mes visuomet pasiūlome nepamiršti tėvų, senelių, juk jie dažniausiai yra silkės mėgėjai. Juk nebūtina ją pateikti taip, kaip ją pateikdavo senovėje – su riebiais užpilais, actu. Dabar ji patiekiama įvairiausiomis patraukliomis formomis.

REKLAMA

Ir kai žmonės paragauja kitokiais būdais paruoštos žuvies, jie visai kitaip ima interpretuoti. Pasirodo, kad silkė gali būti priimtina ir jauno žmogaus skoniui“, – pasakoja vestuvių planuotoja.

Tiesa, pati moteris lygiai taip pat nėra didžiausia jūros gėrybių mėgėja. Tačiau šįryt užsukusi netradiciškai papusryčiauti ragavo ne tik silkės, bet ir krevečių.

„Anksčiau negalėdavau peršokti psichologinio barjero. O šiandien kolegės juokavo, kad galbūt pagaliau jūros gėrybės taps mano kasdienio mitybos raciono dalimi“, – šypsojosi renginio viešnia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų