Gian Luca „nuims naštą nuo pečių“ visiems, kurie niekaip nesugalvoja, kur panaudoti moliūgus arba jų likučius, ir, kaip džiaugtis šia vitamininga daržove visą sezoną. Jis pagamins labai vyrišką patiekalą ir, anot jo paties, suorganizuos pipirų bei mėsos vestuves lėkštėje. Tai bus kiaulienos sprandinė, troškinta moliūgo padaže. O po stipraus patiekalo, Ali pradžiugins lengvai pagaminamu, bet įspūdingu, apverstu obuolių pyragu. Kadangi rudenį obuolių pyragu kvepia beveik visi namai, šį pyragą susigundys išbandyti kiekviena šeimininkė, nes liaupsių jam negailės nei pats Ali, nei temperamentingasis italas. Ali prisipažins, kad jam vienas mėgstamiausių konditerijos darbų yra dekoravimas, todėl ir studijoje iškepto pyrago virtuoziškas, bet tuo pačiu ir labai paprastas dekoravimas, nepaliks abejingų.
Laidoje „Gardu Gardu“ – tobulo padažo gamybos ypatybės bei naudingi patarimai. Ką Ali panaudos savo pyrago recepte, kad įtiktų virtuvės šefui iš Italijos? Daug linksmų kulinarinių bei konditerinių nuotykių šio šeštadienio televizijos laidoje „Gardu Gardu“!
Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?
Kiaulienos sprandinė moliūgo padaže
• 500 g kiaulienos sprandinės • 2 svogūnai • Ketvirtis vidutinio moliūgo • 1 pakuotė prieskonių ruošinio kiaulienai • 1 arb. š. ekologiško sultinio • Žiupsnelis grūstų juodųjų pipirų • Alyvuogių aliejus kepimui • Švieži baziliko lapeliai
Troškintuve ant didelės kaitros alyvuogių aliejuje pakepinti pusžiedžiais smulkintus svogūnus. Kai jie tampa skaidrūs, suberti smulkiais kubeliais supjaustytą moliūgą. Kai moliūgas apskrunda, užpilti daržoves samčiu kitame puode paruošto sultinio. Sumažinti kaitrą, pamaišyti, trumpai patroškinti ir vėl užpilti sultiniu, kad apsemtų visas daržoves. Troškinti apie 10 minučių. Nukelti nuo viryklės ir sutrinti. Riekelėmis supjaustytą kiaulienos sprandinę apkepinti su prieskonių mišiniu ant didelės kaitros. Užpilti samčiu sultinio, sumažinti kaitrą ir pakepinti 5 minutes kelis kartus apverčiant mėsą. Tada supilti moliūgo masę, uždengti ir troškinti nuo 40 iki 60 minučių, priklausomai nuo to, kokio minkštumo mėsą mėgstate. Pabaigoje, jeigu padažas per skystas, išimti mėsą, padidinti kaitrą ir pakaitinti 5 minutes, kol padažas sutirštės. Patiekti su skrudinta duona arba bulvėmis ar kitokiu mėgstamu garnyru. Skanaus!
Apverstas obuolių pyragas
Pyragas:
• 1 kg obuolių • 100 g cukraus • 100 g sviesto • 400 g sluoksniuotos sviestinės bemielės tešlos
Papuošimas:
• 100 g maskarponės sūrio • 100 g šviežių šilauogių • Šviežios mėtos lapeliai • Žiupsnelis cukraus pudros
Obuolius nulupti ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Į įkaitintą keptuvę po truputį berti cukrų ir judinant keptuvę laukti, kol jis visas gražiai išsilydys. Tada po truputį dėti kambario temperatūros sviesto gabaliukus ir nuolat maišyti, kol visiškai ištirps ir susidarys vientisa masė. Į gautą masę sudėti obuolių skilteles, gerai išmaišyti. Vanilės ankštį perpjauti išilgai ir išskobti sėklytes, viską sumesti į keptuvę ir gerai išmaišyti. Kol obuoliai karamelizuojasi, gražiai juos paskirstyti ant keptuvės dugno saulytės forma, iškočioti tešlą ir išpjauti keptuvės skersmens apskritimą. Juo uždengti karamelizuotus obuolius, tolygiai subadyti tešlos paviršių šakute ir kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių.
Iškepusį pyragą geriausia palikti nakčiai pastovėti, kad sustandėtų karamelizuotų obuolių masė. Prieš patiekiant dekoruoti maskarponės sūrio rutuliukais, šviežiomis šilauogėmis, mėtos lapeliais ir apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!