• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, pienas ir jo produktai, kaip vienas svarbiausių naudingųjų medžiagų šaltinių, visada privalo būti ant kasdienio stalo.



- Kodėl pienas bei jo produktai vertinami bei gausiai vartojami?


- Žinoma, kad piene yra daugiau kaip 200 žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Svarbiausios iš jų - baltymai, kalcis, fosforas. Piene taip pat esama visiems žinomų vitaminų, daugiausia - A ir D bei B grupės vitaminų.

Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, pienas ir jo produktai, kaip vienas svarbiausių naudingųjų medžiagų šaltinių, visada privalo būti ant kasdienio stalo.



- Kodėl pienas bei jo produktai vertinami bei gausiai vartojami?


- Žinoma, kad piene yra daugiau kaip 200 žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Svarbiausios iš jų - baltymai, kalcis, fosforas. Piene taip pat esama visiems žinomų vitaminų, daugiausia - A ir D bei B grupės vitaminų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kuo svarbūs pieno baltymai, kurie, mokslininkų teigimu, yra ypatingi bei nepakeičiami.

- Pienas - gyvūninės kilmės baltymų šaltinis. Jame yra apie dvidešimt rūšių baltymų. Praktiškai visi jie yra visaverčiai, tai yra - turi 20 gyvybiškai būtinų amino rūgščių. Pieno baltymai ypatingi tuo, kad organizmas juos pasisavina iki 96 proc.

REKLAMA

- Kokių taisyklių reikia laikytis, kad pienas būtų saugus vartoti?

- Norint išlaikyti pieną šviežią ir saugų, iš karto po melžimo jis turi būti atšaldytas, vėliau pasterizuojamas, sterilizuojamas, virinamas ir pan. Pasterizuojant šiek tiek pakinta pieno maistinė ir biologinė vertė, tačiau toks apdorojimo būdas daro šį produktą prieinamu visiems vartotojams, o pienas išlieka daugelio būtinų maistinių medžiagų šaltiniu.



- Ar teisingi teiginiai, kad dalis žmonių netoleruoja karvės pieno ir jo produktų?


- Prof. Danutės Kalibatienės atlikti tyrimai parodė, kad apie 30 proc. Lietuvos gyventojų turi mažesnį ar didesnį fermento laktazės trūkumą. Šis fermentas reikalingas pieno cukrui virškinti. Tie, kam trūksta minėto fermento, gali vartoti rūgusio pieno produktus.

REKLAMA
REKLAMA

*****************

* Pieno baltymai labai naudingi: jauniems žmonėms jie skatina naujų ląstelių susidarymą, o vyresniems - pasenusių atsinaujinimą. Šie baltymai išsiskiria didele biologine verte ir labai gerai subalansuotomis amino rūgštimis. Pieno vertė priklauso nuo to, kiek jame yra baltymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Pieno riebaluose yra ir sočiųjų, ir nesočiųjų riebalų rūgščių, riebaluose tirpių vitaminų A, D ir B grupės vitaminų. Dėl šių savybių vartoti pieno produktus rekomenduojama po įvairių ligų sveikstantiems vaikams, sutrikus virškinimui ar esant per mažam fermentų kiekiui.

* Pienas yra pagrindinis kalcio šaltinis - jis pasisavinamas daug geriau nei iš kitų šaltinių. Paros kalcio norma sutelpa viename litre šio gėrimo.

* Pienas reikalingas ir augančiam, ir brandžiam organizmui, nes taip atkuriamos kalcio atsargos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų