Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai.
Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį kalorijų.
Stipriausia ryšys nustatytas tiems, kas vartojo perdirbtą mėsą kaip dešros ir kumpis, teigia Londono imperijos koledžo mokslininkai. Tai reiškia, kad daug proteino turinčios dietos per ilgą laikotarpį nepadės tiems, kas siekia sumažinti savo svorį.
Tyrimo išvados, kurias paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“, sutampa su visuomenės sveikatos specialistų rekomendacijomis apskritai valgyti mažiau mėsos.
Mokslininkai naudojo didelio tyrimo duomenis, kuriame siekiama nustatyti mitybos ir vėžio sąsajas, praneša BBC.
Dešimties Europos valstybių gyventojų svoris buvo užfiksuotas tyrimo pradžioje ir po penkerių metų, jie taip pat pildė išsamius mitybos klausimynus.
Apskritai, mokslininkai nustatė, kad mėsos vartojimas susijęs tiek su vyrų, tiek ir moterų svorio padidėjimu.
Tokia priklausomybė nustatyta ir atsižvelgus į kalorijų suvartojimą apskritai, fizinį tiriamųjų aktyvumą ir kitus faktorius, kurie galėjo turėti įtakos rezultatams.
Mokslininkai nustatė, kad tie žmonės, kurie suvartodavo tą patį kalorijų kiekį, tačiau kasdien suvalgydavo 250 gramų mėsos daugiau nei kiti, per penkeris metus papildomai priaugo 2 kilogramus svorio.
Tokie duomenys prieštarauja teorijai, kad daug proteino ir mažai angliavandenių turinčios dietos žmonėms padeda sumažinti svorį.
Nors neaišku, kodėl mėsa paskatina priaugti daugiau svorio žmonėms, kurie suvartoja tą patį kalorijų kiekį, gali būti, kad toks daug kalorijų turintis maistas kaip mėsa pakeičia, kaip žmogaus organizmas reguliuoja apetitą.
Tačiau tyrimo vadovė dr. Anne-Claire Vergnaud sako, kad vien mėsos vartojimo mažinimas nėra pakankama priemonė svoriui mažinti.
Savigydos pramonės asociacija (SPA) info.