Aroma vakarienėje maistui gardinti naudojami ne įprasti prieskoniai – džiovintos žolelės, o augalų koncentratai – eteriniai aliejai ir hidrolatai, kurie išlaiko ir perteikia intensyvų ką tik nuskinto augalo kvapą. Taip pagaminti patiekalai išsiskiria ir aromaterapinėmis savybėmis.
Tai, kad hidrolatai ir eteriniai aliejai teigiamai veikia ne tik odą, bet ir veikia nuotaiką, balansuoja emocijas ir mintis, jau seniai pastebėjo Viduržemio jūros regiono gyventojai. Jie drąsiai į troškinius pila, salotas šlaksto rozmarinų, raudonėlių, mairūnų hidrolatais. Rytų šalyse rožių hidrolatas yra net tik sakralių apeigų, bet ir bene pagrindinė visų saldumynų dalis.
Iš kelionių po Rytus tokių idėjų parsivežė ir „Marmozel“ vadovė Vilma Žmakova.
„Man patinka improvizuoti su kvapais ir skoniais. Taip visai nejučia gyvos kosmetikos, kvepalų kūrimas ir maisto gaminimas susiliejo į viena. Gaminant sveiką kosmetiką prieskoniai virsta eteriniais aliejais, miltus atstoja augaliniai aliejai, vaškai ar moliai, paprastą vandenį – hidrolatai. Ir atvirkščiai – eteriniai aliejai, hidrolatai puikiai tinka ruošiant maistą, nes suteikia ypatingai subtilų skonį ir aromatą“, – apie savo atradimus pasakoja V. Žmakova.
Jos nuomone, sveikos kosmetikos ir kokybiško maisto gamyba labai panaši. „Visada rūpestingai apgalvoji sudėtines dalis, jų suderinamumą ir naudą kūnui, emocijoms. Netgi įrankiai tie patys: dubuo, matavimo indas, plakiklis, galybė šaukštelių. Valgiaraštis taip pat platus: nuo pagrindinių patiekalų – kremų, iki desertų – natūralių skanių kvepalų“, – pastebi „Marmozel“ vadovė.
Virtuvės meistras Deivydas Praspaliauskas jau turi užsitarnavęs drąsaus atradėjo vardą, tad idėja sujungti sveikos kosmetikos, kvepalų sudėtines dalis ir kasdienį maistą jam patiko iškart.
„Bistro „1 Dublis“ svečiams visada pasiūlome patiekalą pauostyti. Taip, žingsnis po žingsnio, vakarienė tampa žaidimu: žmonės ne tiesiog valgo, o sąmoningai mėgaujasi patiekalais ir, žinoma, jų aromatu. Dirba ne tik skonio receptoriai, bet ir vaizduotė – jie bando atspėti sudėtines dalis, įvardyti kvapo poveikį“, – sako D. Praspaliauskas.
Pasak jo, nemažai žmonių ne visada mato skirtumą tarp paprasto ir labai gero produkto, tad aroma vakarienės turi ir subtilią švietėjišką funkciją – kvapų žinovė V. Žmakova kiekvienam svečiui pasakoja apie maistui panaudotus eterinius aliejus.
„Kartu galime atrasti ir sužaisti pačiais subtiliausiais kvapų niuansais – sustiprinti maisto kvapą, tuo pačiu ir poveikį bei įspūdį žmonėms. Pavyzdžiui, vakarieniaujančiuosius maloniai nustebina ne tik užsienyje augančių augalų kvapai, bet ir labai lietuviškas, daug kam nepažįstamas – ajero aromatas“, – džiaugiasi Bistro „1 Dublis“ šeimininkas.