Anksčiau buvo kalbama, kad kava – beveik narkotikas, kad ji dirgina skrandį ir kelia kraujospūdį. Vėliau kava buvo reabilituota, tačiau abejonių liko. Ar tikrai šis gėrimas mums nekenkia?
Kava veikia organizmą panašiai kaip alkoholis, tabakas, mėsos sultinys. Nors kava nesukelia tokios slogios būsenos, kokia atsiranda po sudirginimo alkoholiu, tačiau jos žala ne mažesnė. Centrinė nervų sistema labai jautri kavai: sustiprėja reakcija į išorinius dirgiklius, paaštrėja tikrovės suvokimas. Nesaikingai vartojama kava kenkia turintiems akių tinklainės pažeidimų, sergantiems virškinimo trakto ligomis. Šis gėrimas yra griežtai draudžiamas hipertonikams, sergantiems ateroskleroze, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa.
Tačiau juk kavamedžiai ir jų vaisių sėklos niekuo nenusikalto žmonijai, jos tapo kenksmingos tik tada, kai žmonės ėmė jomis piktnaudžiauti. Tą patį galima pasakyti apie visus gydomuosius augalus. Be to, mes geriame nelabai šviežią kavą, seniai surinktą, užsigulėjusią ir per daug paskrudintą. Kuo ilgiau pupelės užsiguli ir kuo daugiau jos skrudinamos, tuo labiau pasireiškia neigiamos savybės. Rytuose nuo seno manyta, kad kenksmingą kavos poveikį širdžiai galima sušvelninti, – verdant reikia įmesti šafrano.
Yra kelios taisyklės, kurių patartina laikytis:
1. Negalima gerti kavos nevalgius – būtina nors truputį užkąsti.
2. Negalima jos gerti ir labai gausiai privalgius.
3. Kava, geriama labai nedidelėmis dozėmis, padeda tada, kai staiga krenta kraujo spaudimas, sulėtėja širdies veikla. Tačiau tais atvejais rekomenduojama užplikyti kavą ne verdančiu vandeniu, o karštu erškėtrožių antpilu.
Reikia atsiminti, kad, nors kofeinas ir išskiriamas iš kavos, tačiau kavos pupelėse gryno kofeino nėra, todėl nereikėtų sutapatinti kavos ir kofeino poveikio.
Kavos nauda pasaulyje traktuojama gana prieštaringai. Pavyzdžiui, Japonijos mokslininkai paskelbė, kad kava apsaugo nuo aterosklerozės. Galbūt, jeigu ji geriama pagal taisykles ir saikingai. Be to, tai turėtų būti geros kokybės ir absoliučiai šviežia kava.
Tačiau dosni gamta mumis pasirūpino vietoj kavos pasiūlydama kitą gėrimą, skoniu labai panašų į kavą – cikoriją. Vokiečiai, estai ir kai kurios kitos tautos kavą visada geria su cikorija, nes yra žinoma, kad ji neutralizuoja žalingą kavos poveikį. Žmonės sako (ir pagrįstai), kad jeigu rytais, nieko nevalgę, išgersite puodelį cikorijos su medumi ir citrina, apsisaugosite nuo hipertonijos. Cikorija pašalina trombus kraujagyslėse ir žarnyno užakimus, stiprina kepenis. Kuo ji kartesnė, tuo geriau veikia. Senovės gydytojai teigė, kad cikorija tinka visiems. Vienintelis jos trūkumas – dirginimas ir kosulio sustiprinimas – lengvai pašalinamas, tereikia kartu valgyti medų. Beje, medaus sugebėjimas neutralizuoti kai kurių produktų nepalankų poveikį aprašomas ir senovės Rytų medicinos knygose.
Meilė Jančorienė