Lietuvoje žinomas vyras atrado produktus, kurių Italijoje nebūtų turėjęs galimybės paragauti. Virtuvės šefas taip pat atskleidė, be kokio lietuviško maisto negali prasidėti jo rytas, ir papasakojo, kaip suderinti itališką ir lietuvišką virtuves.
Atskleidė, koks produktas ryte svarbiau už kavos puodelį
2014 metais į Lietuvą atvykęs ir čia gyventi pasilikęs F. Meschino neslepia, kad mūsų šalyje pasiilgsta tam tikrų itališkų produktų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Būtų nuostabu Lietuvoje turėti aukštos kokybės mocarelos ar buratos gaminių. Aišku, reikėtų įvertinti, ar šie produktai lietuviškoje rinkoje būtų populiarūs, bet aš manau, kad taip. Galimybės praturtinti Lietuvą Viduržemio jūros pieno produktais tikrai yra“, – pastebi virtuvės šefas ir maisto tinklaraštininkas.
Visgi šį tą praradęs, šeimą Lietuvoje sukūręs Federico dar daugiau atrado. Garsus virtuvės šefas atskleidžia, kad Lietuvoje pirmą kartą paragavo varškės, grietinės ir kefyro. Jis taip pat vartoja lietuvišką pieną, o be vieno produkto negali pradėti nė vieno savo ryto.
„Mano kiekvienas rytas prasideda su jogurtu, sezoniniais vaisiais ir granola. Tokie pusryčiai reikalingi, kad tinkamai pradėčiau dieną. Man jogurtas yra kur kas svarbiau nei, pavyzdžiui, kavos puodelis“, – pasakoja italas. F. Meschino sako, kad jam svarbu atrasti produktus, kurie jam tinka ir patinka, o kai tai pavyksta padaryti, jis lieka ištikimas konkretiems prekės ženklams, rašoma „Dvaro“ pranešime spaudai.
Varškę perka kiekvieną penktadienį
Vartojamiems maisto produktams Federico tvirtina esantis reiklus. Sukūręs šeimą, jis pajuto dar didesnę atsakomybę ruošti kokybišką maistą namuose. Todėl patiekalus, kuriuos gamins, stengiasi planuoti iškart visai savaitei. Pavyzdžiui, savaitgaliais ant jo virtuvės stalo nugula lietuviška klasika – varškėtukai.
„Aš kiekvieną penktadienį nusiperku kilogramą varškės ir paruošiu tešlą šeštadieniui bei sekmadieniui. Varškėtukus valgome su jogurtu, džemu arba medumi ir šviežiais vaisiais. Kartais pasidalinu šio patiekalo nuotraukomis ir pasitaiko, kad koks nors draugas iš Italijos sako, jog labai norėtų jų paragauti. Gal verta pagalvoti apie kavinės Italijoje atidarymą, kur būtų galima užsisakyti varškėtukų?“, – juokdamasis retoriškai klausia F. Meschino.
Sujungti itališką ir lietuvišką virtuvę – misija įmanoma
Skamba ironiškai, tačiau pirmąją picą italas pagamino tik jau atvykęs į Lietuvą. Dabar virtuvė – jo darbas, tačiau Federico pasakoja, kad maždaug iki 20-ties metų eksperimentai virtuvėje jam buvo tarsi žaidimas, suteikiantis daug džiaugsmo. Vėliau italas ėmė labiau gilintis į maisto kultūrą, tyrinėti restoranų gastronomiją ir kurti naujus receptus. Taip jis atrado ir galimybę suderinti, atrodo, nesuderinamas virtuves – lietuvišką ir itališką.
„Labai įdomus receptas, kuriame susijungia Italija ir Lietuva – fokačija su varške ir šilauogėmis. Ji sūri, bet turinti ir šiek tiek saldaus skonio. Todėl puikiai tinka kaip papildymas prie kito patiekalo, nors gali būti valgoma ir viena“, – atskleidžia garsus virtuvės šefas.
F. Meschino šiuo unikaliu receptu sutiko pasidalinti ir su skaitytojais.
F. Meschino fokačijos su varške ir šilauogėmis receptas
Ingredientai:
- 550 g miltų
- 375 ml šalto vandens
- 25 g šviežių mielių
- 15 g druskos
- 5 g alyvuogių aliejaus
- 200 g šilauogių
- 200 g varškės
- Rozmarinas
- Druska
Gaminimo eiga:
1. Sumaišykite miltus su mielėmis ir 300 ml vandens.
2. Įberkite druskos ir supilkite likusį vandenį tik tada, kai ankstesnis susigers, ir tešla pradės atsiskirti nuo dubens. Palaukite, kol vanduo vėl susigers į tešlą, tuomet įpilkite aliejaus ir minkykite, kol ir šis įsigers.
3. Kai tešla atsiskirs nuo dubens, pridėkite varškę ir šilauoges. Apie 20 šilauogių palikite papuošimui prieš kepant. Perdėkite tešlą į šiek tiek aliejuotą kepimo skardą (30x40 cm) ir perlenkite keletą kartų, kad ji taptų tvirtesnė. Uždenkite hermetiškai arba su plėvele ir leiskite tešlai pakilti.
4. Kai tešla padvigubės, patepkite rankas ir tešlos paviršių aliejumi. Išplėskite tešlą pirštų galiukais, kol pasieksite kepimo skardos kraštus.
5. Uždenkite ir leiskite tešlai pakilti dar 15–20 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
6. Tolygiai ant paviršiaus paskirstykite likusias šilauoges, rozmariną, druską, aliejų ir kepkite fokačiją orkaitės apačioje 25 minutes.
7. Išimkite fokačiją ir patiekite šiltą – garantuoju nuostabų rezultatą!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!