Trijų karalių pyragas yra sena tradicija Prancūzijoje. Tai yra migdolinis pyragas „Galette de Rois“. Svarbiausia, kad kepant į pyrago vidų įdedama keramikinė figūrėlė, riešutas ar pinigas. Pyragas lygiomis dalimis supjaustomas ir padedamas ant stalo, o jauniausias šeimos narys palenda po stalu ir sako vardą to, kam duoti pyrago gabalėlį. Taip kepinys yra išdalinamas šeimos nariams. Tada visi sėda jo valgyti. Radęs paslėptą daiktą karūnuojamas karaliumi ir gauna tai dienai privilegijų.
Būtent tokį pyragą ir siūlo išsikepti TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Ali Gadžijevas ir paruošė patobulintą receptą su pistacijų įdaru. O šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti šventišką ir tikrai ne kasdienišką pyragą su midijomis.
Šie receptai ir dar daugiau „Gardu Gardu“ laidoje šeštadienį 9.00 val. per žiūrimiausią TV3 televiziją!
Pyragas su midijomis
Jums reikės:
500 g midijų; 500 g bulvių (3 nemažų); 1 skiltelės česnako; 50 g džiūvėsėlių; 25 g petražolių; 100 g balto vyno; 500 g vandens; 300 g Carnaroli ryžių; Čili pipirų prieskonių; 1 daržovių sultinio kubelio; druskos; pipirų; ypač tyro alyvuogių aliejaus; 50 g tarkuoto parmezano sūrio.
Į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti česnako skiltelę ir žiupsnelį čili prieskonių. Apkepinti ir supilti išvalytas midijas su kiautu. Troškinti, kol jos pilnai atsidarys. Tuomet užpilti balto vyno, suberti smulkintas petražoles bei šiek tiek pipirų. Patroškinti kelias minutes. Permaišyti ir išjungti kaitrą.
Į užvirusį vandenį įdėti daržovių sultinio kubelį. 2 samtelius paruošto sultinio užpilti ant midijų, kad įsigertų daugiau skonio.
Nuvalytas bulves supjaustyti pakankamai plonomis skiltelėmis.
Į kepimo formą įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus. Juo ištepti visą formos vidų. Ant dugno vienu sluoksniu išdėlioti bulves. Užberti šiek tiek smulkintų petražolių bei pusę kiekio ryžių. Dėti midijas, kad pilnai padengtų paviršių. Užberti likusią ryžių dalį. Užpilti nuo midijų likusį skystį, kad pilnai apsemtų. Užberti parmezano sūriu. Likusias petražoles sumaišyti su džiūvėsėliais ir užberti ant midijų, kad pilnai jas padengtų.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje valandą laiko.
Tradicinis Trijų karalių pyragas
Trapiai tešlai reikės:
250 g sviesto; 220 g rudojo cukraus; 2 kiaušinių; 310 g miltų; 150 g migdolų miltų; ½ šaukštelio kepimo miltelių; ½ šaukštelio druskos.
Pistacijų frančipanas:
200 g sviesto; 150 g cukraus; 30 g pistacijų pastos; 3 kiaušinių; 50 g migdolų miltų; 50 g miltų.
Aviečių džemui reikės:
70 g aviečių tyrės; 50 g šaldytų aviečių; 2 g pektino; 70 g cukraus; ¼ citrinos sulčių.
Gamybą pradedame nuo tešlos. Sviestą išplakti su cukrumi. Plakant po vieną įmušti du kiaušinius. Plakti iki vientisos masės.
Atskirame inde sumaišyti visus birius ingredientus ir sumaišyti kartu su išplakta mase. Maišyti, kol tešla taps vientisa. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve, kol atvės.
Frančipanui virtuvinio kombaino pagalba susmulkinti sviestą su cukrumi. Įdėti pistacijų pastos ir toliau malti. Bemalant po vieną įmušti kiaušinius. Tuomet supilti migdolų miltus ir miltus. Permalti iki vientisos masės. Supilti į konditerinį maišelį ir pasidėti, kol išsivirsime aviečių džemą.
Liko pasiruošti aviečių džemą. Aviečių tyre su šaldytomis avietėmis supilti į prikaistuvį. Cukrų sumaišyti su pektinu, kad geriau pasiskirstytų džeme. Supilti į aviečių tyrę, išmaišyti ir užvirti. Užvirus pavirti apie 1 min. Įspausti šiek tiek citrinos sulčių, permaišyti ir džemas paruoštas.
Tešlą iškočioti apie 4 mm storio. Iš jos su kepimo žiedu išspausti 2 apskritimus ir juosteles formelės šonams padengti. Į formos dugną dėti vieną apskritimą ir pilnai padengti šonus tešla. Supilti pistacijų frančipaną. Ant jo supilti aviečių džemą. Viršų uždengti likusiu tešlos apskritimu. Paviršių nelabai giliai išraižyti norimu raštu ir patepti kiaušinio plakiniu.
Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min.
Iškepus palaukite, kol pravės, kad įdaras būtų tvirtesnis.
Skanaus!