Atsako Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.
Vitaminus ir papildus reikia vartoti apdairiai ir tik tuomet, kai jų tikrai trūksta organizme. Šis trūkumas turi būti nustatytas atlikus tyrimus. Profilaktiškai ir savo nuožiūra vartoti nepatariama. Maisto papildai yra skirti papildyti mitybą, kai dėl kokių nors priežasčių ne visos reikalingos maisto medžiagos (arba per mažai jų) gaunamos su maistu.
Vasaros metas puikus tuo, kad turime savo šalyje augintų uogų, vaisių, daržovių. Tokiuose produktuose vitaminų ir mineralų išlieka daugiau, tad juos valgydami gauname visų reikalingų sveikatai medžiagų.
Jeigu žmogus valgo įvairų maistą, jam neturėtų trūkti vitaminų. Vasarą, kai gėrybių pasirinkimas ypač didelis, rekomenduojama mėgautis uogomis ir vaisiais. Visi jie yra naudingi. Viena iš pagrindinių sveikos mitybos taisyklių yra raciono įvairumas, kuo maistas įvairesnis, tuo geriau.
Vasarą, kai labai karšta, su prakaitu netenkame ne tik skysčių, bet ir kalio bei magnio. Todėl rekomenduojama gerti mineralinį, mineralizuotą vandenį, praturtintą šiais elementais. Kalio ir magnio daug nektarinuose, obuoliuose, agrastuose, avietėse, braškėse, spanguolėse, gervuogėse, juoduosiuose serbentuose, burokėliuose, cukinijose, morkose, pomidoruose. Mikroelementų turi ir lapinės daržovės.
Vitaminai yra skirstomi į tirpius vandenyje ir riebaluose. Vandenyje tirpiems priskiriami vitaminas C ir B grupės vitaminai (jie neužsilaiko organizme, pašalinami su šlapimu, prakaitu), riebaluose tirpūs – A, D, E, K vitaminai – kaupiasi organizme.
Kai trūksta vitaminų, atsiranda nuovargis, gali sustiprėti kraujavimas, trūkinėti lūpų kampučiai, silpnėja imunitetas ir nervų sistema, gali skaudėti raumenys, sutrikti kraujodara. Vitamino A trūkumas gali sukelti regėjimo sutrikimus, jei trūksta vitaminų A ir E, gali sausėti oda, slinkti plaukai. Nuo vitamino D kiekio priklauso kaulų tvirtumas, imuniteto stiprumas. Vitaminų yra daug ir jie visi reikalingi organizmui, o jų trūkumas sutrikdo daugelio sistemų veiklą.
Vartojant vitaminus reikėtų žinoti, kad kaip ir jų trūkumas, taip ir perteklius gali sutrikdyti sveikatą, todėl juos vartoti reikėtų atsargiai, pasitarus su gydytoju. Vitaminų perteklius gali sutrikdyti įvairių organų veiklą, sukelti alergines reakcijas.
Šiltuoju sezonu naudinga prisišaldyti šviežių uogų žiemai, nes jose išliks daugiau vitaminų nei verdant uogienes ar kompotus. Su maistu gaunami vitaminai pasisavinami greičiau ir geriau nei geriant sintetinius vitaminus ar papildus.