Pirmosios kelionės metu atvykę į Drevernoje esantį uostą vedėjai sulaukė malonios staigmenos ir pasiūlymo išmėginti unikalią pramogą – skraidymą bemotoriu parasparniu. Audrius nebūtų improvizacijos meistras, jeigu nenutartų pagyvinti skrydį ir kartu su savimi į dangų pasiimti gitaros!
„Iš pradžių tikrai bijojau, nerimavau, galvojau, kaip nepaleisti tos gitaros iš rankų. Akimirką net įsivaizdavau, kaip ji grifu žemyn sminga į Kuršių marias. Visgi, dar prieš filmavimą iš vakaro derinau skambesį, ieškojau diržo. Nors dainos gimė improvizuotai, tačiau prieš pakylant kelis kartus kolegų paklausiau, apie ką padainuoti. Bijojau, jog nuo adrenalino pamiršiu visus akordus ir žodžius“, – įspūdžiais dalinasi Audrius.
Net 1000 metrų aukštyje su parasparniu pakilęs aktorius užgrojo dar niekur negirdėtas melodijas.
Parasparniu, tik jau be gitaros, pakilo ir Audriaus kelionių bičiulis Leonardas. Visgi jo patyrimai buvo kitokie, mat pakilus į kilometro aukštį, parasparnis ėmė suktis aukštyn kojomis ir vartyti Leonardą ore.
„Didžiausia baimė yra tol, kol dar esi ant žemės. Šis parasparnis pakyla tempiamas katerio, todėl tenka kiek luktelti, kol įsitempia virvė ir instruktorius paliepia bėgti. O tuomet jau nebėra kur dingti – kyli ir skrendi. Jausmas buvo nerealus! Šios kelionės po Lietuvą kaskart dovanoja ne tik neragautus skonius, bet ir ypatingas pramogas, kurių įspūdžiai užsiliks dar ilgam“, – atvirauja Leonardas.
Šie ir kiti bičiulių nuotykiai, patirti keliaujant po gimtąjį kraštą – laidoje „Maisto kelias“ jau šį šeštadienį 9:30 val. per TV3 televiziją!
Pirmoji Bružo ir Leo ekspedicija po Lietuvą – į pajūrio regioną
Leonardas, nusprendęs šią vasarą paskirti turiningoms kelionėms po Lietuvą, patrauks ieškoti savo kompaniono, bičiulio Audriaus, kurį ras Užupyje įsikūrusioje avalynės parduotuvėje „Oxford“. Karantinui pristabdžius spektaklių veiklas, Bružas pasinėrė į batų verslą ir tapo tikras šios srities guru. Supratęs, kad Leonardas su savo senais, kaip Audrius sako, „bebrauodegiais atlapanosiais“ batais toli nenueis, parūpino draugui kokybišką avalynę ir kartu dviese patraukė į ekspediciją po gimtąjį kraštą.
Jau daugiau nei metus gyvendami COVID-19 pandemijos gniaužtuose, naujieji laidos „Maisto kelias“ vedėjai vasarą paskirs ne tik turistiniams ir kulinariniams atradimams, bet ir kūno bei sielos sveikatinimui, todėl įsikurs Druskininkuose esančioje ramybės oazėje „Eglės sanatorijoje“. Vos atvykusius bičiulius pasitiks sanatorijos direktorius medicinai Arvydas Balčius, kuris papasakos apie jau 49-uosius metus skaičiuojančio sveikatinimo miestelio paslaptis.
„Norime į žmogų pažiūrėti kaip į visumą ir grąžinti jį į jo namus. Neretai būna, jog galva veikia sau, o kūnas, kaip mašina – lekia, tačiau reikia pagalvoti, ar tas kūnas lekia kaip Porsche, o gal kaip Moskvitch. Be galo svarbu rūpintis savimi, savo kūnu, savo mintimis. Gydymas yra žmogaus poreikis, kurį reikia tenkinti, tačiau neretai tą poreikį suvokiam tik netekę sveikatos“, – laidoje pasakos A. Balčius.
Sužinoję apie sanatorijos privalumus ir paslaugas, trijulė patrauks į maitinimo salę, kur iš didelio švediško stalo pasirinkimo susikomplektuos sau gardžius pietus. Sotūs ir laimingi bei spėję jau pasilepinti pirmosiomis „Eglės sanatorijos“ procedūromis Audrius su Leonardu pagaliau leisis į kelią pažinti geriausių šalies kulinarinių perliukų ir patrauks link jūros.
Pirmoji stotelė – Juodkrantė ir čia įkurtas šeimos restoranų verslas. Seniausias Juodkrantės žvejys į šį kraštą atvyko daugiau nei prieš 60 metų ir kartu su žmona vaišino vokiečių turistus išskirtinio skonio žuviene. Dabar „Žuvele“ vadinama užeiga išaugo į darnų šeimos verslą, kuriam priklauso net trys restoranai. Vienas iš jų – neseniai duris atvėręs egzotiškus havajietiškus patiekalus siūlantis „Bliūdas“, kuriame Leo su Bružu ir apsilankys.
„Norėjome naujovių Juodkrantei, kad svečiai galėtų pasirinkti savo skoniui norimą virtuvę. „Žuvelėje“ vaišiname gardžiais pačių sugautos žuvies patiekalais, restorane „Malka“ malkinėje krosnyje kepame picas ir grilio patiekalus, o čia, „Bliūde“, gamina suši ir kone visame pasaulyje išpopuliarėjusius poke bowl dubenėlius“, – laidoje pasakos restoranų šeimininkė Jovita Kauneckytė-Šeškauskienė.
Tačiau kulinarijai pasišventusi šeima šįmet paruošė ne tik naują gastronominę vietą, bet ir nedidelę jaukią SPA ritualų kertelę. Prisikimšę pilvus ir pasilepinę atpalaiduojančio masažo akimirką, Leonardas su Audriumi keltu kirs Kuršių marias ir atvyks į Drevernos uoste esantį kempingą, kuriame pakerėti besileidžiančios saulės panoramos ir burių plazdenimo, įsikurs namukuose nakvynei.
Na, o pavakaroti juos kartu pakvies ir „Kamado Bono“ kepsninių šefas Robertas, kuris pavaišins keliautojus ypatingu pajūriui patiekalu ir suderins iš pirmo žvilgsnio neįprastus skonius: lašišą,
kavą ir rudąjį cukrų. Pavakarieniavę bičiuliai nuspręs ramų poilsį iškeisti į vandens pramogas ir kol Leonardas gaudys bangas su jėgos aitvarais, Audrius mėgausis baseino ir pirties malonumais.
Saldžiai išsimiegoję vedėjai iš ryto sulauks pažinties su šios vietos šeimininkais, kurie bus paruošę galimybę malonių pramogų. Viena jų – gurmaniški pietūs restorane „Dreverna“.
„Šis miestelis yra istorinis žuvies kraštas, su žvejais, su kažkada didžiausiu Lietuvoje žuvies turgumi. Be žuvies mes neapsieiname ir dabar, ji lydi kiekvienų pietų metu. Pradžioje galvojome turėti čia mažą vietelę pažvejoti, laivui laikyti, atvažiuoti patiems pailsėti, tačiau kadangi su lyg pirma diena žmonių susidomėjimas buvo didžiulis ir jis vis auga, tai ėmėme plėstis ir išsiplėtėm į smagų kurortą“, – laidoje pasakos vietos šeimininkas, UAB „Hortivita“ direktorius Martynas Klevinis.
Paragavę pačių šeimininkų užaugintos ir paruoštos lašišos patiekalų, vedėjai neatsisakys prieš atsisveikinant praskristi bemotoriu parasparniu ir Kuršių mariomis pasidžiaugti iš paukščio skrydžio.
Po pramogų susiruošę grįžti atgal į vasaros rezidenciją Leo ir Bružas pakeliui užsuks į dar vieną kulinarinį perliuką, esantį Klaipėdos mieste – alaus kultūros namus „Švyturys BHouse“. Ši vieta – tai istorija dvelkiantis modernizmas, mat ji apjungia alaus daryklą, klubą, gastrobarą ir net muziejų. Vedėjus pasitikęs aludaris Mažvydas Matukas supažindins su aludarystės istorija, ilgametėmis tradicijomis, parodys, koks yra tikrasis alaus kelias ir pakvies paragauti išskirtinių gastrobaro virtuvės skonių.
„Ši vieta yra pati seniausia savo tradicijomis vakarų Lietuvoje, Klaipėdos krašte. Čia galima susipažinti su alaus kūrybos procesais, mat tai yra rankų darbas. Žinoma, įjungi siurbliukus, kad greičiau pumpuotų, bet ingredientų parinkimas yra atliekamas jau rankomis“, – laidoje pasakos aludaris M. Matukas.
Sotūs ir įspūdžių bei nuotykių pilni bičiuliai sugrįš į vasaros namus Druskininkuose esančią „Eglės sanatoriją“, kur jų lauks užsitarnauto poilsio akimirka gydomojo durpinio purvo ir mineralinio vandens vonioje.
Ketvirtasis „Maisto kelio“ sezonas – jau šį šeštadienį, 9:30 val. per TV3!