• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugeliui pažįstamas vaizdas: gana aukšto lygio restorane prie sėdinčios prie stalo poros oriai prieina padavėjas, nešinas garsaus vyno buteliu, pamažėl jį atkemša ir kamštį pakiša po nosimi - kartais vyrui, kartais moteriai. Šie pauosto, palinksi galvomis, padavėjas šiek tiek vyno įpila į taures. Vynas ragaujamas, vėl pritariama. Tada taurės pripildomos, ir prasideda vakarienė.

Daugeliui pažįstamas vaizdas: gana aukšto lygio restorane prie sėdinčios prie stalo poros oriai prieina padavėjas, nešinas garsaus vyno buteliu, pamažėl jį atkemša ir kamštį pakiša po nosimi - kartais vyrui, kartais moteriai. Šie pauosto, palinksi galvomis, padavėjas šiek tiek vyno įpila į taures. Vynas ragaujamas, vėl pritariama. Tada taurės pripildomos, ir prasideda vakarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esu klaususi daugelio savo pažįstamų, kodėl duodamas uostyti vyno butelio kamštis. Mano nuostabai, daugelis nežinojo teisingo atsakymo. Uostyti kamštį - snobizmas ar būtinybė?

REKLAMA

Pagal statistiką apie penkis procentus vyno butelių turi kamščio kvapą. Kitų nuomone, net kas penktas pasaulyje išleidžiamo vyno butelis yra paveiktas kamščio ydos. Manau, tikslios informacijos apie kamščio ydą nėra, nes net ne visi vynai, tiksliau - jų kamščiai, yra uostomi.

Iš tikrųjų, jei geriate gerą vyną ir norite išvengti nemalonių pojūčių ar net nuostolių, kamštį pauostyti yra būtina. Kai kada jis trenkia nestipriu, tačiau nemaloniu puvinio, nešvarių skudurų ar drėgmės kvapu, kurio priežastis yra maža molekulė TCA, enologų (vyno žinovų) vadinama trichloroanizoliu. Ši molekulė gali paveikti tiek pigų, tiek brangų vyną, todėl kai kurie vyno gamintojai, kad išvengtų kartais labai didelių nuostolių, yra linkę natūralų kamštį pakeisti sintetiniu arba net užsukamu metaliniu. Deja, vienas iš vyno mėgėjų mitų yra tai, kad geras vynas turi būti užkimštas tik natūraliu kamščiu.

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti tokiu atveju, jei, pauostę kamštį, pajuntate vaistinės ar drėgnų laikraščių kvapą? Brangaus vyno butelį užsisakęs restorano svečias rizikuoja mažiausiai. Grąžinkite jį, o restoranas jį grąžins importuotojui, šis - vyno gamintojui. Pačioje pabaigoje nuostolius patirs ne kas kitas, tik tas, kas tą vyną užkimšo. Išimtiniais atvejais vynininkai gali pateikti pretenzijas kamščių gamintojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai vyno mėgėjai klausia, kas pagal etiketą turėtų uostyti kamštį - vyras ar moteris? Mano manymu, tas, kuris apie vyną geriau nusimano. Nors pati labai karštai ginu Amerikos restoranus bei valgių gaminimo kultūrą, bet turiu pripažinti, kad ji vis dar atsilieka nuo tūkstantmečius puoselėjamos europinės. Turbūt sutiksite, kad, išskyrus labai aukšto lygio restoranus, brangų vyną paprastai atkemša tas pats padavėjas, kuris į stalą atneša ir užsakytus valgius. Europoje dažniau matome, kaip prestižinius vynus atkemša ne padavėjas, o someljė (profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas už vyno meniu sudarymą, tvarkantis visus reikalus, susijusius su vyno užsakymu, laikymu ir pateikimu). Jis, atkimšęs gerą vyną, pirmiausia pats apžiūri kamštį, jį pauosto, o tik tada jį pauostyti duoda svečiui.

REKLAMA

Someljė arba padavėjas taip pat turėtų pirmi paragauti vyno, o tik po to ragauti pasiūlyti lankytojui. Jei vynas sukelia įtarimų, grąžinkite jį. Jei padavėjas atsisako tai padaryti, pakvieskite restorano savininką arba vadybininką. Labai abejoju, kad restorano savininkas, rizikuodamas savo įvaizdžiu, atsisakytų pakeisti vyno butelį.

Tiesa, jei jūs turite kokių nors pretenzijų vynui, jas išsakykite gerdami pirmąją, o ne paskutinę taurę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų