Žalumynai
Daržovės, įvairūs žalumynai turi labai daug maistinių medžiagų ir ypač mažai kalorijų. Šis maistas yra puikus pasirinkimas norintiems atsikratyti sukaupto viršsvorio, jo suvalgomo kiekio net nereikia riboti. Taip pat šis maistas užtikrina tinkamą kraujagyslių veiklą, gerina regėjimą ir mažina riziką susirgti cukriniu diabetu. Kai kurios daržovės, viena iš jų mums puikiai žinomą – lapinis kopūstas, turi savyje galingų medžiagų, apsaugančių ar net padedančių išgyti nuo vėžio. Įsiminkite, kad smulkinti, pjaustyti daržoves ir žalumynus yra naudinga, kadangi tokiu būdu tai aktyvinamos naudingosios medžiagos.
Pupelės
Sunku patikėti, kad tokioje mažoje ankštinėje daržovėje, kaip pupelė gali slypėti tiek daug naudingų medžiagų. Pupelės ir kitos ankštinės daržovės reguliuoja cukraus kiekį kraujyje bei yra sočios ir padeda išvengti stipraus potraukio maistui. Jose esantis pluoštas taip pat padeda kraujyje mažinti cholesterolio kiekį. Mokslininkų teigimų, du kartus per savaitę valgant pupeles, žirnius ar lęšius rizika susirgti storosios žarnos vėžiu sumažėja net 50 proc. Taip pat tai stipri apsauga nuo burnos, gerklų, ryklės, skrandžio ir inkstų vėžio.
Svogūnai
Svogūnai, o taip pat ir porai, česnakai yra ypač naudingi imuninės sistemos stiprinimui, širdies ir kraujagyslių veiklai. Be to, šios daržovės mažina riziką susirgti cukriniu diabetu ir net vėžiu. Norint iš svogūnų gauti maksimalios naudos juos reikėtų smulkiai pjaustyti, grūsti arba kruopščiai kramtyti, taip bus pasisavinamos visos naudingosios savybės. Įdomu tai, kad kai pjaustant svogūną pradeda ašaroti akys, būtent tada ši daržovė ir gamina prieš vėžinius junginius.
Grybai
Grybai – supermaistas. Jie yra vieni iš labiausiai sveikatai naudingų augalų pasaulyje. Grybai unikalūs tuo, kad juose yra junginiai, stabdantys estrogenų gamybą, o tai puiki krūties vėžio prevencija. Taip pat jie stimuliuoja imuninę sistemą, turi priešuždegiminių savybių, gali užkirsti kelią DNR pažeidimams bei naikina vėžines ląsteles. Be to, grybus geriausia valgyti tik virtus.
Uogos
Spalvingos uogos tai maistas, kurį galite valgyti neribojant suvartojamo kiekio, o poveikis bus tik teigiamas. Mėlynės, braškės, avietės, gervuogės – uogos, kuriose mažai cukraus, bet gausu naudingų sveikatai maistinių medžiagų. Valgant uogas mažėja rizika susirgti cukriniu diabetu, širdies ligomis ir net vėžiu. Jos gali gerinti atmintį, sumažinti bet kokį uždegimą bei slopinti vėžinių ląstelių augimą.
Sėklos ir riešutai
Sėklos yra gausu sveikųjų riebalų, mineralų ir antioksidantų, taip pat jose galime nemažai rasti ląstelienos ir mikroelementų. Be to, sėklose yra daugiau baltymų nei riešutuose. Jose galime rasti taip naudingų omega-3 riebalų, priešvėžinių savybių, didelį kiekį geležies, kalcio, cinko ir vitamino E. Riešutai didelę naudą teikia kraujagyslių ir širdies veiklai, apsaugo nuo cukrinio diabeto bei padeda nepriaugti svorio.