Dažnai nesusimąstome, ką valgome, tačiau yra patiekalų, kurie ne tik prikausto dėmesį, bet ir pradangina apetitą. Listverse.com nori jus informuoti apie nuodingą ryklių mėsą, neurotoksinų turinčius vaisius ir šikšnosparnio sriubą...
10. Hakarl
Kai kalbama apie žmonėms ryklių keliamą pavojų, paprastai turimas omenyje grobuonių įprotis užpuolti neatsargius vandens pramogų mėgėjus. Tačiau jie kelia grėsmę ir subtilesniu būdu, dėl kurio kalti patys žmonės. Grenlandijos rykliai išskiria labai mažai šlapimo, tad įvairiuose jų audiniuose susikaupia didžiuliai amoniako ir trimetilo oksido kiekiai. Grenlandijos gyventojai iš šio gyvūno ėmė gaminti tradicinį patiekalą, žinomą kaip harkal, kuris yra sendinta ryklio mėsa. Svarbu paminėti, kad norintiesiems jo paskanauti tenka ne tik susitaikyti su šlykščiu ryklio mėsos kvapu, bet ir pasiruošti tikėtinai neigiamai skrandžio reakcijai ir apsinuodijimui.
9. Kivaq
Kivaq yra iššūkis skrandžiui ir pavojinas paukštienos patiekalas. Islandijos paveldui priskiriamas Kavaq patiekalas sudarytas iš fermentuotų (kai kas sakytų, supuvusių) mažų jūrinių paukščių, artimų kirams. Paukščiai pagaunami tinklais, užsiūnami ruonių odoje ir palaidojami žemėje trejiems metams. Paukščiai pamažu išsimarinuoja ruonių riebaluose. Galiausiai iškastas patiekalas pavojingas dėl galimai susikaupusių botulizmo bakterijų (naikina centrinę ir vegetacinę nervų sistemas).
8. Afrikietiška nuodinga varlė kvarkuolė
Afrikietiška varlė kvarkuolė laikoma delikatesu Namibijoje. Jos mėsoje, deja, randama toksino, galinčio stipriai sutrikdyti kepenų bei raumenų veiklą ir net tapti mirties priežastimi. Ruošiant šį patiekalą siūloma puodą aptaisyti tam tikros medienos lentelėmis, kurios turėtų neutralizuoti toksinus. Teigiama, kad tam tikrais metų laikais varlės mėsoje būna mažesnis toksinų kiekis.
7. Azijietiškas šikšnosparnio troškinys
Yra patiekalų, kurių geriau neįsivaizduoti... Vienas tokių pavyzdžių – azijietiška šikšnosparnio sriuba, kurioje plaukioja visas vištienos sultinyje išvirtas šikšnosparnis. Pradedant skanauti jis pirmiausia išskrodžiamas, vėliau valgomas likęs sultinys su visais likučiais. Patiekale taip pat yra gyvūno plaukai ir jo sparnų membranos. Galbūt toks patiekalas ir skanus, bet pamačius dubenyje plaukiojantį šikšnosparnį gali pradingti noras net paragauti. Reiktų nepamiršti, kad šikšnosparniai yra ne vienos žmogui pavojingos ligos sukėlėjų pernešėjai.
6. Karambola, arba žvaigždės vaisius
Tai gražus ir pavojingas vaisius, primenantis žvaigždę. Paskanavę šio azijietiško vaisiaus tikrai galite pradėti matyti naujas žvaigždes dėl jame esančių neurotoksinų. Karambolos taip pat turi oksalinės rūgšties, kuri gali stipriai pakenkti kepenų problemų turintiems asmenims.