• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai šių metų lapkričio 3–28 d. atliko 262 tikslinius žuvininkystės produktus tvarkančių subjektų patikrinimus. Visoje Lietuvos teritorijoje buvo patikrinti 125 didieji prekybos centrai, 64 parduotuvės, 45 turgavietės, 5 šaltieji sandėliai, 23 žuvies perdirbimo įmonės. Iš viso patikrinta 3,9 tūkst. partijų (daugiau nei 198 t) įvairių pavadinimų žuvininkystės produktų (šviežios, šaldytos žuvies ir jos gaminių).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai šių metų lapkričio 3–28 d. atliko 262 tikslinius žuvininkystės produktus tvarkančių subjektų patikrinimus. Visoje Lietuvos teritorijoje buvo patikrinti 125 didieji prekybos centrai, 64 parduotuvės, 45 turgavietės, 5 šaltieji sandėliai, 23 žuvies perdirbimo įmonės. Iš viso patikrinta 3,9 tūkst. partijų (daugiau nei 198 t) įvairių pavadinimų žuvininkystės produktų (šviežios, šaldytos žuvies ir jos gaminių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrolės rezultatai

Iš patikrintų 163 partijose (4,2 %) nustatyta pažeidimų. Prekybos įmonėse daugiausiai buvo ženklinimo, atsekamumo, pakavimo, produktų laikymo sąlygų, tinkamumo vartoti terminų, turgavietėse – higienos pažeidimų. Pasitaikė atvejų, kai vartotojams neteisingai ar visai nebuvo nurodytos žuvų rūšys, moksliniai šių rūšių pavadinimai, nenurodytos sugavimo vietos (žvejybos rajonai, kilmės šalys), pateikta klaidinanti informacija parduodant atšildytą žuvį kaip šviežią nenurodant, kad ji atšildyta, kaip to reikalauja teisės aktai. Laboratorijoje ištirta 214 mėginių dėl mikrobiologinės taršos, iš jų 8 neatitiko nustatytų reikalavimų.

REKLAMA

Renkantis silkę

Renkantis silkę šventiniam stalui reikia žiūrėti, kad ji nebūtų pageltusi, patamsėjusi, ištižusi. Ne visai šviežios ar pradedančios gesti silkės paviršius būna pasidengęs pilku ar gelsvu apnašu, oda lengvai plyšta. Raumenys būna suglebę, neskrostų silkių – dažnai suplyšę pilvai. Rūkytos silkės gedimo procesą rodo drėgnas, lipnus paviršius, suglebę raumenys, blankus, pilkšvas atspalvis, apkartusi, nemalonaus kvapo mėsa. Vertėtų prisiminti, jog dūmo skonio sūdyta silkė nuo tradicinės skiriasi tuo, kad jos gamybai naudojamos kvapiosios medžiagos, suteikiančios produktui dūmų aromatą. Tradiciniu būdu tokia silkė nėra rūkoma. Atidarius pakuotes, rekomenduojama produktus suvartoti kiek galima greičiau. Jei išteka dalis sūrymo, neapsemtos žuvies riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti spalva (tapti geltona ar rusva), kvapas ir skonis.

REKLAMA
REKLAMA

Šviežia žuvis

Gyvos žuvys parduotuvėse turi būti laikomos švariame, deguonies prisotintame (aeruotame) vandenyje. Jos turi būti sveikos, be pašalinio kvapo, normaliai plaukioti. Šviežių atšaldytų žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, uodegos ir pelekai – neapdžiūvę, nesusiklijavę, žiaunos – šviesiau ar tamsiau raudonos, žiaunų dangteliai – standžiai suglausti, akys – išsipūtusios, švarios, ragena – skaidri. Šviežių žuvų raumenys turi būti standūs, elastingi, paspaudus pirštu, duobutė turi tuoj pat išsilyginti. Beje, tai patikimas požymis norint nustatyti, ar žuvis sena, – tuomet įspaudus pirštu duobutė ilgai išlieka matoma. Nešviežia, pradedanti gesti žuvis pasižymi gan būdingu amoniako kvapu. Tokių žuvų oda matinė, žvynai pilkšvi, savaime iškrentantys, žiaunos murzinai žalios, gali sklisti puvimo kvapas. Specialistai tvirtina, kad žuvys su įkritusiomis ir drumzlinomis akimis, išsipūtusiais ar suplyšusiais pilvais, ištižusiais viduriais, atsiskyrusiais nuo kaulų raumenimis maistui netinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų