Pasinaudojusi ES parama AB “Snaigė” sukūrė naują „3D frost“ šaldymo sistemą, kuri padės greičiau užšaldyti ar atvėsinti produktus bei išlaikyti juos ilgiau ir sveikesnius.
Kūrė kartu su mokslininkais
Siekdama sėkmingai vystytis ir konkuruoti itin dinamiškoje buitinės technikos gamintojų rinkoje, „Snaigė“2010 m. pabaigoje inicijavo ES finansuotą projektą „AB „Snaigė“ konkurencingumo stiprinimas, investuojant į naujos kartos „3D frost“ šaldytuvų serijos sukūrimą“. Projekto metu bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto Mechanikos ir mechatronikos fakulteto mokslininkais, buvo atlikti moksliniai tyrimai ir įgyvendinta technologinė plėtra bei sukurta ir išbandyta 11 naujos kartos šaldytuvų modelių su inovatyvia „3D frost“ šaldymo sistema. Pagrindinis šios sistemos privalumas tas, kad produktai atvėsinami ar sušaldomi žymiai greičiau, negu standartiniame šaldytuve.
„Šios sistemos pagalba produktų vėsinimas ar užšaldymas tam tikroje zonoje vykdomas aktyvios priverstinės konvekcijos būdu, t.y. visame tūryje, o ne nuo šaldomo paviršiaus. Tokiu būdu produktai atvėsinami ar užšaldomi žymiai greičiau, negu standartiniame šaldytuve.“, – sako „Snaigės“ rinkodaros direktorė Rūta Petrauskaitė. Siekiant taupyti energiją „3D frost“ šaldymo sistema įjungiama tik esant poreikiui atvėsinti (arba sušaldyti) produktus, o vėliau išjungiama. Vartotojai gali pasirinkti, kada naudoti šią šaldymo sistemą.tai dar labiau sumažins elektros energijos suvartojimą iki A+ arba A++ klasės, priklausomai nuo šaldytuvo modelio.
Produktai ilgiau neges Naujos šaldymo sistemos kūrėjų teigimu, ji leis išlaikyti produktus ilgiau bei sveikesnius.
„Greičiau užšaldytas maistas yra geresnis. Kaip žinome, bakterijos patenka į maistą nuo indų, rankų, oro ir pan. Būtent bakterijos gadina produktus ir sąlygoja trumpą jų galiojimo laiką. Bakterijoms daugintis pati palankiausia temperatūra nuo 80 iki 5 laipsnių šilumos. Kuo daugiau laiko produktas laikomas šioje temperatūroje, tuo daugiau bakterijų kolonijų jame susiformuoja. Keičiasi produkto spalva, skonis, kvapas, konsistencija. „3D frost“ šaldymo sistema yra būtent ta pagalbinė priemonė, kuri padeda labiau kontroliuoti šį procesą ir pratęsia produktų galiojimo laiką apytiksliai 2-3 kartus, kadangi produktas greitai atvėsinamas iki 3 laipsnių šilumos - temperatūros, kuri visiškai nepalanki bakterijų dauginimuisi“, - sako R. Petrauskaitė.
Dar viena vartotojui patogi savybė – į „3D frost“ šaldytuvą galima talpinti produktus, kurių temperatūra siekia iki 40 laipsnių šilumos?. Pavyzdžiui, kiek atvėsusius namie gamintus maisto produktus, kai tuo tarpuį įprastą šaldytuvą nerekomenduojama dėti produktų, kurių temperatūra viršyja kambario temperatūrą.
„3D frost“ – unikalus gaminys
Šaldytuvų su „3D frost“ šaldymo sistema serija– tai rinkoje analogų neturintis unikalus gaminys, į kurio įgyvendinimą AB „Snaigė“ investavo apie 850 tūks. Lt, beveik tiek pat buvo skirta ES paramos lėšų pagal priemonę „Intelektas LT“ iš Europos regioninės plėtros fondo. Projektas baigtas įgyvendinti 2012 m. lapkričio mėnesį.
„Be ES paramos projektas būtų buvęs įgyvendinamas, tik tai būtų užtrukę ilgiau, ir projektas būtų buvęs mažesnės apimties. Tokia parama tikrai reikalinga, nes su jos pagalba įvairių projektų įgyvendinimas tampa žymiai prieinamesnis daugelyje ūkio sričių. Verslo įmonėms – tai yra postūmis nuolat vystytis, kurti naujus gaminius ir tobulinti jau esamus, pritaikant juos vis didėjantiems vartotojų poreikiams ir plačiau pristatant juos rinkai, padeda neatsilikti nuo technologinės pažangos, diegti inovacijas, steigti naujas darbo vietas bei kelti darbuotojų kvalifikaciją. Kadangi įmonėms nėra lengva visa tai įgyvendinti vien savo lėšomis, ES parama čia labai laukiama“, – sako R. Petrauskaitė.
ES finansuojamos priemonės „Intelektas LT“ tikslas – skatinti šalies įmones investuoti į inovacinių gaminių, paslaugų ar procesų kūrimui reikalingus taikomuosius mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą bei didinti Lietuvos pramonės įmonių konkurencingumą Europos rinkose.
Ūkio ministerija www.ukmin.lt
Užsakymo Nr. 2712