Arbūzo pjaustymo subtilybėmis dalijosi azerbaidžanietis Mechmanas.
Arbūzų valgymo sezonas, džiaugiasi verslininkas, tikrai prasidėjo. Tad taip su klientais patarimais Mechmanas dalijasi jau kelias savaites. Tiesa, kol kas kainos aukštos, tad arbūzus dažniausiai žmonės perka tik išskirtinėmis progomis.
„Kadangi yra daug vestuvių, gimtadienių, žmonės važiuoja kur nors į svečius. Ir dažnas nori padovanoti tai vienam, tai kitam. Žmonės arbūzus vežasi ir prie ežero. Dabar kaina jų siekia maždaug du eurus už kilogramą", – apie arbūzus ir jų paklausą kalbėjo „Ženklo garanto“ direktorius Mechmanas Tachirovas.
Po mėnesio kainos kris. Kiek tiksliai, kol kas verslininkas pasakyti negali. Mechmanas dalijasi patarimais, kaip išsirinkti arbūzą, kad pinigai už jį nebūtų išmesti į balą. Ir populiriausias būdas patikrinti arbūzą beldimu, taip pat turi taisyklę.
Vilnietė Ona viena iš pirkėjų. Moteris sako šį skanėstą ir pradedanti valgyti tada, kai jau jų atsiranda pas pakelės prekeivius. Ten esą išsirinkti smagiau:
„Kur jie pas mane ateina, tie arbūzai, ten jau aš juos ir perku. O šiaip jau labai mėgstu pakelėje paragauti. Paragauju ir perku. Čia mano pagrindinis pasirinkimas."
Kitus pirkėjus labiau traukia arbūzai prekybos centruose. Pastarųjų atstovai sako, su šia uoga panašiai kaip ir su ledais – vos oras sušyla iki vasariško karščio, pardavėjai tuoj raitojasi rankoves ir ketvirčiuoja gražuolius.
„Atšilus orui, tai tikrai jau pastebima, pardavimai gali išaugti nuo kelių iki keliolikos tonų per dieną", – tikino „Iki" atstovė Berta Čaikauskaitė.
Vasaros viduryje jų nuperkama ir iki keliasdešimt tonų per dieną. Ir atkeliauja jie iš Ispanijos, Turkijos. Birželio pabaigoje tokie gražuoliai atkeliauja iš Vengrijos, Rusijos ar Ukrainos.
Tiesa, kai kam arbūzai nors ir labai kvepia, visgi pirkti jų ryžtasi, kai sezonas įsibėgėja.
„Gal apie rugsėjo mėnesį yra skaniausias. Ankstyvieji tiesiog būna labai vandeningi", – kalbėjo arbūzus besirenkanti pirkėja.
Dietologai sako, kad ir dabar arbūzai skanūs. Viskas priklauso nuo rūšies, kurią nusiperkame. Mat yra pačių įvairiausių. Bet ir išsirinkę skaniausią turime žinoti, kad šios uogos per dieną galima suvalgyti ne daugiau kaip dvi riekutes. Ypač suklusti turėtų sergantieji cukriniu diabetu.
„Tai įsisavinimas cukraus, kilsteli daug greičiau gliukozė kraujyje. Taigi arbūzas įtakoja, jis aukštą glikeminį indeksą turintis produktas. Tai skiriasi nuo obuolių, skiriasi nuo šilauogių, tie patys kiekiai. Ir net ne cukraus kiekiai, bet būtent glikeminis indeksas", – perspėjo dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Nors su saiku, valgyti arbūzą specialistai tikrai pataria. Esą jame yra daug mums reikalingo skysčio ir naudingų medžiagų. Arbūzas geriau, kaip sako specialistai, už bet kokius vaisvandenius.
„Gliukozės, tai reiškia energijos turintis produktas. Turi kalio, turi vitamino C, jis nėra tuščias visiškai. Turi vitamino A, kitaip betakarotenas, likopenas, tai čia prie tų gerųjų savybių", – pridūrė J. Dobrovolskienė.
Besibaiminančius, kad arbūzuose daug chemijos, dietologė ramina. Pasak Dobrovoslkienės, vaisius ar daržoves kurios turi storas luobeles, chemija paveikia mažiausiai.