„Glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais bei tiekėjais, todėl šviežio derliaus lietuviškų daržovių stengiamės pirkėjams pasiūlyti kaip įmanoma anksčiau. Pirmųjų lietuviškų trumpavaisių agurkų kasmet paprastai parduotuvėse turime jau nuo vasario mėnesio. Vos pasirodę lentynose – jie ilgai neužsibūna. 500 g pirmųjų trumpavaisių agurkų kainuos – 4,49 Eur“, – sako V. Budrienė.
Įvairiausių rūšių agurkus, pomidorus ir salotas „Iki“ tiekiančios, didžiausios Baltijos šalyse šiltnamių komplekso įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis pasakoja, kad agurkai šiltnamiuose auginami dviem būdais: po natūraliu apšvietimu ir naudojant šviesos technologijas. Pasak jo, pasitelkiant modernius įrenginius ir šviesos kultūrą, šiltnamiuose pirmuosius lietuviškus trumpavaisius agurkus skanauti galima net ir žiemą, kai natūraliai Lietuvoje dar niekas neauga.
„Tam, kad augimo procesai vyktų, tereikia šilumos ir natūralios saulės šviesos, tad šiuo atveju viskas priklauso nuo gamtos. O daržoves auginant pasitelkus šviesos technologijas – palankios sąlygos: pavasarį, vasarą primenantis klimatas, šiltnamiuose augti daržovėms sukuriamas nepriklausomai nuo gamtos sąlygų, todėl šviežiais agurkais galime mėgautis jau vasario mėnesį“, – pasakoja M. Pupienis.
Anot M. Pupienio, pirmosiomis kovo savaitėmis parduotuvėse turėtų pasirodyti ir be jokių inovacijų, natūralioje šviesoje užauginti agurkai.
Visgi, šiltnamių komplekso įmonės direktorius, prisipažįsta, kad šiemet auginant agurkus bei kitas daržoves teko susidurti net su keliais iššūkiais – ne tik išaugusiomis elektros bei šildymo kainomis, bet ir natūralios šviesos trūkumu.
„Pernai turėjome žymiai daugiau natūralios saulės šviesos. Tuo tarpu, šiemet, per visą sausio mėnesį saulės sulaukėme tik paskutiniąją šio mėnesio dieną. Lyginant su praėjusiais metais, šiuo laikotarpiu šiemet natūralios šviesos surinkome kokius tris kartus mažiau. Natūralu, kad tuomet sunaudojama daugiau elektros bei šilumos energijos. Jau nekalbu apie šiemet apskritai išaugusias šių kaštų kainas, kurios taip pat tapo nemenku iššūkiu. Visgi, nežiūrint į tai, kad Europoje daugelis augintojų dėl to susistabdė savo veiklas – mes lietuviškas daržoves vis dar auginame, ir matome, kad lietuviai vietinę produkciją – itin vertina“, – sako M. Pupienis.
Agurkai skinami kiekvieną dieną ir pagal iš anksto suderintą tiekimo grafiką iš karto yra pristatomi į parduotuves, todėl pirkėjai gali džiaugtis šviežiais, traškiais ir kvapniais agurkais. Pasak jo, pirmąją savaitę planuojama nuskinti apie toną trumpavaisių lietuviškų agurkų.
Tiesa, pavasarį, kai bus pasiektas agurkų augimo pikas – šie skaičiai gali išaugti ir apie šimtą kartų.