„Pasirašė šią savaitę“, – BNS trečiadienį patvirtino prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.
Pagal Seimo priimtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas nuo spalio 31 dienos bus leidžiama gaminti iki 65 laipsnių stiprumo gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų bus galima pagaminti iki 100 litrų per metus, tačiau nebus galima parduoti – jie privalės būti naudojami tik savo ar šeimos poreikiams arba degustuoti vietoje.
Pataisos numato, kad naminukės gamintojai bus įpareigoti prieš 48 val. iki gamybos pradžios apie tai informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nurodant tikslią gamybos datą, planuojamą pabaigos laiką, ketinamą pagaminti produkto kiekį, o per 24 val. po gamybos pabaigos – nurodyti tikslų pagamintą kiekį.
Gėrimai turės būti išpilstyti į 0,2–1 litro stiklinę tarą, juos reikės žymėti etiketėmis, kuriose bus nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė BNS yra sakiusi, kad pataisos didelės finansinės naudos ūkininkams neatneš, tačiau padės išsaugoti tautinį paveldą.
Tuo metu Lietuvos alkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacijos direktorius Mantas Zakarka BNS teigė, jog įstatyme trūksta kontrolės priemonių bei neatmetė, jog dėl to išaugs šešėlinė prekyba alkoholiu.
Pataisos įsigalios nuo spalio 31 dienos.